Camera de Conturi trage semnalul de alarmă: ABATERI de sute de mii de lei la Consiliul Judeţean Galați

Camera de Conturi trage semnalul de alarmă: ABATERI de sute de mii de lei la Consiliul Judeţean Galați
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Angajaţilor le-au fost acordate ilegal sporuri pentru condiţii periculoase şi vătămătoare de muncă * Instituţia a plătit nejustificat peste 100.000 de lei la televiziunea de partid şi este obligată să recupereze banii * Nereguli în ceea ce priveşte consumul de carburant


Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi iese din nou „şifonat” după controlul Camerei de Conturi, care a descoperit şi semnalat, în urma auditului din vara acestui an, numeroase nereguli în ceea ce priveşte modul în care au fost cheltuiţi banii publici şi nu numai.

CJ, contract „nejustificat” cu familia deputatului Pâslaru

Consiliul Judeţean a plătit, anul trecut, nejustificat, peste 100.000 de lei televiziunii patronate de familia deputatului Florin Pâslaru, a concluzionat Camera de Conturi, după ce a luat la bani mărunţi contractul din 2015 încheiat între instituţie şi postul local de televiziune TV Galaţi. Auditorii au precizat, în Decizia nr. 23/03.08.2016, că CJ „a angajat şi a plătit, fără justificarea necesităţii şi oportunităţii, contravaloarea unor servicii de promovare pe postul local de televiziune TV Galaţi, prin difuzarea în direct şi în reluare a şedinţelor Consiliului Judeţean şi a unor mese informative/mese rotunde (…) Serviciile contractate nu au vizat comunicarea din oficiu a unor informaţii de interes public, pe care entitatea era obligată prin lege să le aducă la cunoştinţa opiniei publice”, arată reprezentanţii Camerei de Conturi. Mai mult, aceştia menţionează în raport că CJ a înregistrat, cu propria aparatură, toate şedinţele forului deliberativ al Galaţiului, redate ulterior în procesele - verbale ale şedinţelor, „documente care ar fi putut fi puse la dispoziţia solicitanţilor de informaţii de interes public, fără a mai fi nevoie şi de alte demersuri ale entităţii în acest sens”. Consiliul Judeţean este obligat de către Camera de Conturi ca, până la finele acestui an, să stabilească întinderea prejudiciului şi să ia măsuri pentru recuperarea acestuia. Asta înseamnă că instituţia ar putea cere banii înapoi firmei patronate de familia deputatului Florin Pâslaru.

Consiliul Judeţean a încheiat încă din anul 2009 contract cu TV Galaţi pentru difuzarea şedinţelor forului „legislativ”. În anul 2012, pentru doar câteva luni, contractul pentru difuzarea şedinţelor CJ a fost atribuit unei alte televiziuni locale. Mai târziu însă, după alegerile locale, când Chebac a părăsit fotoliul de preşedinte, contractul a continuat să fie încredinţat postului TV Galaţi.

300.000 de lei pentru sporuri acordate ilegal

Nu mai puţin de 307.797 de lei a plătit ilegal instituţia publică, din anul 2010 şi până în urmă cu doar câteva luni, angajaţilor Consiliului, pentru sporuri de calculator (de 10 la sută din salariul de bază) şi de antenă (de 15 la sută din salariul de bază), arată raportul Camerei de Conturi. La această sumă se mai adaugă alte 39.269 de lei, acordate unora dintre angajaţi în urma unor calcule salariale eronate. Conform Deciziei Camerei de Conturi, Consiliul Judeţean trebuie să dispună, până la data de 31 decembrie 2016, „măsurile legale pentru încetarea acordării sporurilor de condiţii periculoase sau vătămătoare de muncă, precum şi pentru recalcularea sporurilor aferente salariilor de bază ale personalului care nu a mai beneficiat de salarii de merit, astfel încât salariile angajaţilor să respecte dispoziţiile legale în vigoare". De asemenea, se va stabili "întinderea prejudiciului rezultat din plata nelegală a sporurilor de condiţii periculoase sau vătămătoare de muncă şi, respectiv, din stabilirea eronată a sporului de vechime şi a celorlalte sporuri la salariul de bază, în cazul personalului care a beneficiat de salariu de merit până în anul 2010 şi veţi lua măsurile legale de recuperare a acestuia, inclusiv a beneficiilor legale nerealizate".

Carburantul, din nou cu semnul întrebării

Consumul de carburant de la nivelul instituţiei a fost verificat, şi de această dată, de către auditorii Camerei de Conturi, care au descoperit, din nou, o serie de nereguli. „În perioada 2014 - 2016, entitatea nu a gestionat corect documentele justificative privind cantităţile aprovizionate, evidenţa lunară a stocului, precum şi consumul lunar de carburant pentru un număr de trei autovehicule din dotare (…) neconcordanţa dintre numărul mai mare de kilometri parcurşi şi înregistraţi la bordul autovehiculelor respective şi numărul mai mic de kilometri completaţi în foile de parcurs întocmite de conducătorii auto în intervalul 02.01.2014 - 15.06.2016, diferenţa constatată însumând 3.670 de km, care conduce la concluzia neautorizării de către conducerea entităţii a deplasărilor pe distanţa respectivă şi, implicit, la înregistrarea unor documente justificative nereale privind consumul de carburant”, precizează raportul instituţiei de control. Valoarea estimativă a abaterii constatate este de 8.227 de lei.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean ne-au comunicat că au înaintat contestaţie către Curtea de Conturi a României, solicitând revocarea constatărilor Camerei de Conturi Galaţi, întrucât, susţin aceştia, „deciziile sunt netemeinice şi nefondate”. Până la sfârşitul săptămânii trecute, contestaţiile nu fuseseră soluţionate.

Citit 5616 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Iunie 2023 23:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.