Cum s-au pregătit autorităţile gălățene de ZIUA UNIRII. Statuia lui Cuza, împodobită de sărbătoare (FOTO)
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

Cum s-au pregătit autorităţile gălățene de ZIUA UNIRII. Statuia lui Cuza, împodobită de sărbătoare (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Trotuare curăţate impecabil, fără vreo urmă de zăpadă sau de gheaţă, copaci împodobiţi cu crenguţe de brad, iar statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza - îngrijită şi împodobită cu ghirlande din brad şi tricolor. Aşa arăta, luni după-amiază, 23 ianuarie, strada Domnească, în apropierea Grădinii Publice, unde, marți, 24 ianuarie, vor avea loc manifestările organizate de autorităţi pentru a sărbători Ziua Unirii Principatelor Române.

Luni, în jurul orei 14,00, echipe ale Ecosal încă mai spărgeau gheaţa şi adunau zăpada din dreptul trotuarului aferent Grădinii Publice, iar angajaţii Gospodărire Urbană, care s-au îngrijit ca statuia lui Cuza să fie împodobită cu panglici tricolore şi ghirlande din brad, părăseau strada Domnească.

Spre deosebire de alţi ani, când cei care depuneau flori la statuie în memoria lui Cuza erau obligaţi să calce în noroi sau pe pământ umed, anul acesta cei care vor dori să îi aducă un omagiu Domnitorului vor păşi pe crengi din brad. Ba mai mult, accesul lângă statuie se va putea face civilizat, datorită unui podeţ din lemn, iar autorităţile sau cetăţenii nu vor mai păşi la statuie printr-un salt peste gărduţul din fier.

Ce li s-a pregătit cetăţenilor

Gălăţenii sunt invitaţi, marți, de Ziua Unirii, să participe, la ora 12,00, la Biserica "Vovidenia", la slujba de Te Deum pentru domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi mama sa. De la ora 13,00, manifestările se mută la Statuia Domnitorului de la Grădina Publică, unde, conform programului anunţat de Prefectură, vor fi întâmpinate oficialităţile, va fi salutat Drapelul de luptă şi va fi intonat Imnul de Stat al României. Tot atunci, va fi evocată însemnătatea Unirii, vor fi depuse flori la statuia lui Cuza şi va fi susţinut un moment artistic de către artişti ai Centrului Cultural „Dunărea de Jos”. Acţiunile de la statuie se vor încheia cu Hora Unirii, cu participarea tuturor autorităţilor şi a gălăţenilor prezenţi. De la ora 14,00, sunteţi aşteptaţi la Muzeul „Casa Cuza Vodă”, unde, printre altele, formaţia Kalofonis vă va încânta cu muzică tradiţională românească din secolul al XIX-lea şi veţi participa la vernisajul expoziţiei „Familia Cuza în acte şi documente”.

MANIFESTĂRI dedicate UNIRII, la Muzeul de Istorie şi la Mânjina - CLICK AICI pentru detalii

Citit 3582 ori Ultima modificare Joi, 15 Iunie 2023 21:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.