Cum s-au pregătit autorităţile gălățene de ZIUA UNIRII. Statuia lui Cuza, împodobită de sărbătoare (FOTO)
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

Cum s-au pregătit autorităţile gălățene de ZIUA UNIRII. Statuia lui Cuza, împodobită de sărbătoare (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)


Trotuare curăţate impecabil, fără vreo urmă de zăpadă sau de gheaţă, copaci împodobiţi cu crenguţe de brad, iar statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza - îngrijită şi împodobită cu ghirlande din brad şi tricolor. Aşa arăta, luni după-amiază, 23 ianuarie, strada Domnească, în apropierea Grădinii Publice, unde, marți, 24 ianuarie, vor avea loc manifestările organizate de autorităţi pentru a sărbători Ziua Unirii Principatelor Române.

Luni, în jurul orei 14,00, echipe ale Ecosal încă mai spărgeau gheaţa şi adunau zăpada din dreptul trotuarului aferent Grădinii Publice, iar angajaţii Gospodărire Urbană, care s-au îngrijit ca statuia lui Cuza să fie împodobită cu panglici tricolore şi ghirlande din brad, părăseau strada Domnească.

Spre deosebire de alţi ani, când cei care depuneau flori la statuie în memoria lui Cuza erau obligaţi să calce în noroi sau pe pământ umed, anul acesta cei care vor dori să îi aducă un omagiu Domnitorului vor păşi pe crengi din brad. Ba mai mult, accesul lângă statuie se va putea face civilizat, datorită unui podeţ din lemn, iar autorităţile sau cetăţenii nu vor mai păşi la statuie printr-un salt peste gărduţul din fier.

Ce li s-a pregătit cetăţenilor


Gălăţenii sunt invitaţi, marți, de Ziua Unirii, să participe, la ora 12,00, la Biserica "Vovidenia", la slujba de Te Deum pentru domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi mama sa. De la ora 13,00, manifestările se mută la Statuia Domnitorului de la Grădina Publică, unde, conform programului anunţat de Prefectură, vor fi întâmpinate oficialităţile, va fi salutat Drapelul de luptă şi va fi intonat Imnul de Stat al României. Tot atunci, va fi evocată însemnătatea Unirii, vor fi depuse flori la statuia lui Cuza şi va fi susţinut un moment artistic de către artişti ai Centrului Cultural „Dunărea de Jos”. Acţiunile de la statuie se vor încheia cu Hora Unirii, cu participarea tuturor autorităţilor şi a gălăţenilor prezenţi. De la ora 14,00, sunteţi aşteptaţi la Muzeul „Casa Cuza Vodă”, unde, printre altele, formaţia Kalofonis vă va încânta cu muzică tradiţională românească din secolul al XIX-lea şi veţi participa la vernisajul expoziţiei „Familia Cuza în acte şi documente”.

MANIFESTĂRI dedicate UNIRII, la Muzeul de Istorie şi la Mânjina - CLICK AICI pentru detalii

Citit 3205 ori Ultima modificare Marți, 24 Ianuarie 2017 16:59

6 comentarii

 • postat de MIHAIL
  Marți, 24 Ianuarie 2017 18:51
  5.13.254.***
  DORESC DIN SUFLET SA MAI AVEM UN CUZA CARE SA MAI FACA IAR O SECULARIZARE A AVERILOR IMENSE DOBANDITE DE CATRE b.o.r.de la popor,aceasta prospera firma de afaceri,care,CULMEA TUPEULUI SI A NESIMTIRII NU PLATESTE NICIUN IMPOZIT!!!SUNT DINTRE CEI CARE S-AU BUCURAT CA SERVICIUL RELIGIOS S-A DESFASURAT LA BISERICA,SI NU LA STATUIE,CRED IN DUMNEZEU ,DAR NU INTR-O ANUMITA RELIGIE,DUMNEZEU ESTE IN PRIMUL RAND IN INIMA NOASTRA,IN FAPTA NOASTRA BUNA,INDIFERENT DE ORIENTAREA RELIGIOASA,DUMNEZEU ESTE AL NOSTRU,AL TUTUROR!!!
  0
  2
  Raportează
 • postat de cuza
  Marți, 24 Ianuarie 2017 18:21
  89.137.139.***
  Si minoritatile din tara noastra sarbatoresc unirea? Rromi si alte categorii. Dar cei care au vandut tara la straini si au jefuit tara? Si ei sarbatoresc?
  0
  0
  Raportează
 • postat de ION ROATĂ
  Marți, 24 Ianuarie 2017 14:07
  86.122.130.***
  La sărbătoarea asta vine și Dan Nica sau Florin Pâslaru..? Sau ei merg la înmormântarea lui Dan Adamescu?
  Poate ne pregătim să resetăm odată clasa politică și să facem ceva SERIOS, TRANSPARENT și DEMOCRATIC în ORAȘUL ĂSTA!
  0
  9
  Raportează
 • postat de JR
  Marți, 24 Ianuarie 2017 07:18
  5.13.214.***
  Care-i preotul ala ipocrit, fatarnic, care va tine slujba de pomenire a lui Cuza, dusmanul BOR? Cuza trebuie pomenit, dar nu de urmasii celor care au determinat indepartarea lui de la conducerea tarii...
  2
  11
  Raportează
 • postat de jan
  Marți, 24 Ianuarie 2017 06:55
  79.116.102.***
  Cred ca autoarea e mai tanara si nu a mai participat pana acum la o astfel de manifestare. In fine daca dumneaei vede "copaci impodobiti cu crengute de brad" atunci se explica totul. In fiecare an se taie o bucata de gard pentru a putea face loc distinselor autoritati sa puna coroane la statuie si tot in fiecare an se face o podina pentru a nu se murdari de noroi "oficialitatile". In fiecare an se impodobeste cu ghirlande de brad dar autoarea e prea tanara.... la astfel de manifestari.
  0
  3
  Raportează
 • postat de Cetateni necorupti din GL
  Marți, 24 Ianuarie 2017 04:25
  95.77.196.***
  JOHANNIS E PENTRU NOI ALEXANDRU CUZA DOI !
  6
  13
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.