Pledoarie pentru Şantierul Naval | Deputatul Dobre face apel la ministrul de Finanţe în privinţa corvetelor

Pledoarie pentru Şantierul Naval | Deputatul Dobre face apel la ministrul de Finanţe în privinţa corvetelor
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Inginer constructor naval de profesie, fost şef al Serviciului Tehnic pe toată Centrala Industrială Navală, deputatul PNL Victor Paul Dobre a lansat ieri un apel public către ministrul de Finanţe, gălăţeanul Viorel Ştefan, în privinţa corvetelor pe care ar fi trebuit să le construiască Şantierul Naval Damen.

Fără a comenta abrogarea hotărârii Guvernului Cioloş, în urma căreia România urma să cumpere patru corvete olandeze, fabricate la Galaţi, afacere de 1,6 miliarde de euro, Dobre a atras atenţia asupra importanţei şi a performanţelor şantierului naval. „Dacă nu s-au respectat nişte prevederi legale lucrurile trebuie puse în baza legii. Dar, Şantierul Naval Galaţi este cel mai important şantier naval al ţării începând cu sfârşitul secolului al XIX-lea. La Şantierul Naval Galaţi, în anii ’30, au fost construite submarinele pe care le-a avut România în timpul celui de-al doilea război mondial, nave legendare pentru flota românească. Este în mod evident, din punctul meu de vedere tehnic, cel mai capabil colectiv care poate construi nave militare întrucât şi în anii aceştia a construit nave pentru state din NATO, aliaţii noştri, cât şi pentru state din afara NATO”, a spus Dobre. 

Parlamentarul a reamintit că Galaţiul nu se bucură de investiţii majore din partea Guvernului. Iar statul are două mecanisme: ori investiţii, ori achiziţii majore în industrii strategice. 

„Fac un apel public la colegul deputat, dl ministru de Finanţe, Viorel Ştefan - care cunoaşte bine şi industria navală, deşi dânsul a lucrat în domeniul transporturilor - să trateze cu maximă atenţie. Am înţeles de la ministrul Apărării că procedura se va relua, va trece prin Comisiile de Apărare ale Parlamentului. Eu cred că, atunci când statul face investiţii sau achiziţii majore, trebuie să ţină cont de performanţă, de calitate, de experienţă şi trebuie să ţină cont şi de bunăstarea locuitorilor de pe întreg teritoriul naţional. Singurul port şi şantier naval al Moldovei este Galaţiul! Sper ca de această dată cel puţin Guvernul să nu trateze Moldova şi Galaţiul aşa cum este tradiţia. De aceea fac apel public la membrul cel mai important al Guvernului, după prim-ministru! 25 de ministere cer bani, unul singur dă!”, a spus Dobre.

Parlamentarul a promis că, împreună cu deputatul USR Bogdan Rodeanu, va trata cu maximă atenţie subiectul corvetelor atunci când va ajunge la comisiile de Apărare.

Citit 5029 ori Ultima modificare Vineri, 17 Martie 2017 18:14

6 comentarii

 • postat de Realitatea
  Duminică, 19 Martie 2017 10:12
  82.78.124.***
  Dnu Dobre a fost traseist de la un partid la altul de la pdl la pnl ,cand a fost cu basescu a dat ordin sa nu iasa in strada cei 1500 de navalisti lea promis marea cu sarea pana a convins si sindicatul ca oamenii nu au dreptul sa iasa in strada , chiar si in perioada cand le dadea 75% ,si totusi sclavii accepta manipularea in continuare,desi interesele criminale urmaresc distrugerea industriei,un ordin este clar desfintarea uzinelor,fabricilor.combinatelor,si industriilor navale! cand se va ajunge la preaviz de somaj,le va da un praf in ochi cu o mica ordonanta si cateva salarii compensatorii, navetistii vor spune traiasca republica ,iar cei din mediul urban,vor lua calea strainatatii!!!!!!!!!!!
  1
  2
  Raportează
 • postat de Marius
  Sâmbătă, 18 Martie 2017 20:05
  82.137.12.***
  Nu te mai da mare ca faci pledoarie. Ce e asta!? Inseamna nimic. Poate ii pacalesti pe cei ce nu stiu mai nea Dobre! In 20 de ani cat ai fost sus acolo, orasul Galati nu a beneficiat de nimic in plus. Sa va fie rusine la toti. Ati adus acest oras la sapa de lemn fara posibilitatea de a mai reveni vreodata. Investitii 0, infrastructura 0, viitor 0, doar tu ca deputat iti mai iei leafa pe principiul "Timpul trece leafa merge!". Istoria sper sa fie necrutatoare cu voi! Galatenii au inghitit prea multe nereusite. Nici macar nu stiti ca in anii 80-90 Galatiul era un oras infloritor, cu strazi asfaltate, cu parcuri, cu industrie si cu viata. Ati venit voi politrucii si ati distrus totul. Poti sa te iei de mana cu prietenul Durbaca si cu restul de maini stangi. Pacat ca in Galati populatia este prea imbatranita si naiva pentru a mai putea sa riposteze impotriva voastra! In iad cu voi! #REZIST
  1
  5
  Raportează
 • postat de valll
  Sâmbătă, 18 Martie 2017 16:56
  109.102.130.***
  Uite corveta, nu e corveta... De ce nu au corectat ce era de corectat si sa mearga treaba mai repede?
  S-a mers cu sicanarea fostului guvern prea departe.
  Paruiti-va baieti, dar nu pe spinarea tarii...
  1
  10
  Raportează
 • postat de Mircea
  Sâmbătă, 18 Martie 2017 14:22
  90.95.18.***
  "Pledoaria" d-lui Dobre nu are nici un argument tehnic desi el era seful serviciului tehnic al Centralei Navale. Argumentele tehnice ar fi urmatoarele:
  - Santierul Damen Galati este cel mai tehnologizat in momentul de fata, iar "zicerile" lui Grindeanu ca navele acestea s-ar putea construi la Constanta sau Braila sunt simple glume debitate de un profan absolut in toate domeniile tehnice si cu atat mai mult in cel al constructiilor navale.
  - Santieru Damen Galati a mai construit nave similare in ultimii ani si si exista si proiecte care ar putea fi adaptate la necesitatile Romaniei. La un alt santier trebuie un nou proiect a carui elaborare inseamna cel putin 2 ani si multe milioane de dolari/euro.
  Ramane de vazut daca sunt mai puternice argumentele de partid(PSD Constanta, PSD Braila) sau cele tehnico-economice
  6
  7
  Raportează
 • postat de Teutonul
  Sâmbătă, 18 Martie 2017 14:19
  5.13.184.***
  Nu mai facem corvete, caravele și bricuri,
  Politica asta dă spor la dricuri.
  Ne învârtim degeaba după soare,
  Dacă nu folosim șpaga la gresare.
  1
  4
  Raportează
 • postat de Marius Ionascu
  Sâmbătă, 18 Martie 2017 08:44
  213.218.53.***
  Si uite asa, votat PSD, ajung ministru finantelor un galatean si ajuns acolo A UITAT DE UNDE A PLECAT !

  Ca si fosta presedinte PNL care, galateanca fiind, ajunsa in varfu PNL depunea cererea de creare a spitalului regional la.... CONSTANTA !!


  Cum bine zice si dl Dobre, spera sa nu trateze Galati cu ..... cum este traditia !!!! AUZI TRADITIA !  Uite asa vor construi corvetele poate chiar la Tulcea, si Galati sa isi ia gandul :
  - si de la Corvete
  - si de la podul peste Dunare
  - si de la drum expres Braila - Slobozia - Autostrada Soarelui

  si de la orice.


  Bine ca judetu' lui Dragnea primeste buget de transporturi mai mare decat toata Moldova !
  Altii stiu sa traga pe spuza lor. Noi dimpotriva !!

  Noapte buna.
  1
  13
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.