Halda, ca o mină de aur

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Într-o lucrare ştiinţifică, o elevă şi o profesoară din Galaţi au propus un model suedez şi un altul german de ecologizare a haldei de steril a combinatului *

O elevă din Galaţi şi profesoara sa coordonatoare au obţinut recent locul al treilea la o sesiune naţională de comunicări ştiinţifice de geografie, pentru o lucrare a cărei temă este tocmai halda de steril a ArcelorMittal.

Georgiana Coman este elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Emil Racoviţă”, studiul fiindu-i îndrumat de profesoara de geografie Delia Humelnicu.

În lucrarea lor, cele două autoare privesc partea plină a paharului, tatonând ideea că, pe termen lung, o haldă de steril este mai degrabă o mină de aur pentru „posesorii” ei, decât o belea care poluează mediul.

„Dacă tot avem această haldă de steril, atunci ar trebui să o valorificăm. În lucrare, am luat ca exemple două modele diferite de ecologizare a haldelor de steril, unul german şi altul suedez”.

„În Germania, în regiunea Rurh, ecologizarea s-a făcut doar pe marginea haldei, după ce aceasta a fost valorificată, fără însă ca zona să fie terasată, acoperită total cu un strat de sol şi apoi plantată cu salcâmi, cum s-a întâmplat în Suedia”.

„La Galaţi s-ar putea adopta modelul Ruhr, întâi valorificare şi apoi ecologizare. Zgura din halda de la Galaţi conţine şi oţel, iar după ce se reciclează total oţelul o parte din rest se poate folosi ca material de construcţie”.

„Abia după aceea se poate trece la ecologizare”, prezintă profesoara, pe scurt, viitorul pe care şi l-a imaginat pentru muntele de steril de la Galaţi.

Citit 1296 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.