Cum poţi afla cine furnizează GAZE NATURALE mai IEFTINE

Cum poţi afla cine furnizează GAZE NATURALE mai IEFTINE
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va lansa începând de săptămâna viitoare un comparator pentru preţul gazelor destinate consumatorilor casnici, valabil pentru tot teritoriul ţării unde există serviciul de alimentare cu gaze.

Noul sistem de comparare a preţurilor va fi introdus în condiţiile în care, de luna viitoare, piaţa gazelor va fi liberalizată.

„Noi venim în întâmpinarea schimbării furnizorului în zona casnică. În acest moment am finalizat comparatorul de prețuri. Acesta este în testare şi în luna aprilie va fi pus pe site. (...) Probabil că de luni (3 aprilie - n.r.) va putea fi funcţional", a declarat preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ. Potrivit acestuia, comparatorul va permite consumatorilor să vadă care sunt toţi furnizorii care îi pot livra gaze şi ce oferte au aceştia.

"Introduci datele de contact, în sensul în care precizezi unde este locul de consum, localitatea, suprafaţa pe care o încălzeşti şi automat îţi apar toate ofertele furnizorilor pe care îi obligăm să pună oferta pe site. De exemplu, în Austria dai codul poştal şi câţi metri pătraţi are apartamentul şi apar 70 de oferte. Îţi dă oferta medie, câte sunt sub medie şi câte peste medie, ca să fie mai uşor de căutat. Şi sunt oferte de toate felurile, cu facilităţi de plată, cu diferite condiţionări şi aşa mai departe. Acest lucru este foarte important. Nici nu se poate închipui o liberalizare pe piaţa casnică fără un comparator de preţuri", a explicat preşedintele ANRE.

După cum v-am informat în paginile ziarului „Viaţa liberă”, ANRE se aşteaptă ca, odată cu liberalizarea preţului gazelor din producţia internă, tariful final pentru populaţie să crească, de la 1 aprilie, cu aproximativ 1 - 2 la sută.

"ANRE va continua să fixeze preţul final pentru consumatorii casnici de gaze. Preţul va fi stabilit anual, urmând ca eventualele diferenţe să fie recuperate anul următor", a explicat Havrileţ. Agenţia va calcula preţul final de la 1 aprilie pornind de la preţul actual de 60 de lei pe MWh pentru gazele de producţie internă, însă, pe viitor, autoritatea nu va mai putea da preţuri de referinţă.

"Considerăm că acest preţ este o bază foarte bună pentru a se forma preţurile în mod liber și vom vedea anul viitor dacă a crescut, cu cât a crescut", a apreciat preşedintele ANRE. În cazul în care, pe parcursul următorului an gazier, adică aprilie 2017 - aprilie 2018, vor fi diferenţe foarte mari între preţul pieţei şi cel pe care l-a luat în calcul ANRE pentru preţul final (peste 5 la sută - n.r.), se ia în calcul posibilitatea unor ajustări trimestriale sau semestriale. El a mai susţinut că nu există riscul ca preţul gazelor de producţie internă să ajungă la nivelul celor de import, atâta vreme cât necesarul de import este de circa 2 la sută la nivelul unui an.

Citit 3528 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Iunie 2023 08:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.