Astăzi începe Campionatul Mondial de hochei pe gheaţă. România luptă la Galaţi pentru promovare
Foto: Atenţie maximă la indicaţiile antrenorilor Lacroix, Trandafir şi Alexe (foto Sonia Baciu)

Astăzi începe Campionatul Mondial de hochei pe gheaţă. România luptă la Galaţi pentru promovare
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

 

Începând de astăzi până duminică, reprezentativa României la hochei pe gheaţă va juca pentru revenirea în Divizia I. Festivitatea de deschidere a competiţiei va avea loc, astăzi, de la ora 19,00.

De astăzi, timp de o săptămână, la Galaţi se vor disputa meciurile Campionatului Mondial Divizia a II-a, Grupa A, la care vor lua parte şase echipe: Australia, Belgia, Spania, Islanda, Serbia şi România. La finalul turneului, echipa clasată pe primul loc va promova în Divizia I, Grupa B, în timp ce ultima clasată va retrograda în Grupa B a diviziei secunde. 

Obiectivul echipei României este de a promova în prima divizie, de unde a retrogradat anul trecut. În acest moment, România se află pe locul 29 în ierarhia mondială, fiind cea mai bine clasată dintre cele şase participante.

Fundaşul Botond Flinta, unul dintre hocheiştii convocaţi de la Dunărea, spune că obiectivul este realizabil. “Avem o echipă tânără, de perspectivă. Toată lumea vrea să câştige grupa şi să promovăm unde ne este locul. Sper să joc bine şi să ajut echipa să câştige grupa. Spania şi Serbia sunt echipe bune, dar nu pot să spun despre Australia şi Islanda că sunt echipe de care putem trece uşor”, a declarat Flinta.

În componenţa lotului lărgit s-au mai aflat încă cinci jucători care au evoluat în acest sezon la Dunărea Galaţi: Nicuşor Luşneac, Adrian Irimia, Mihail Georgescu, Ede Mihaly şi Lorincz Levente. Acesta din urmă nu va putea participa din cauza unei accidentări. 

Altfel, deşi şase dintre jucătorii din străinătate ce joacă de mulţi ani în campionatul intern au primit cetăţenia română pe 30 martie 2017, aceştia nu vor putea juca, decizia Guvernului venind după termenul limită de anunţare a lotului. 

Echipa României îl are antrenor principal pe Martin Lacroix, care îi are ca secunzi pe gălăţeanul Marius Trandafir şi pe Nelu Alexe.

Programul competiţiei

Primul meci al Campionatului Mondial de la Galaţi va fi astăzi, între Australia şi Serbia (ora 13,00), urmat de jocul Spania - Islanda (ora 16,30) şi duelul România - Belgia (ora 20,00).

De altfel, toate meciurile României se vor disputa de la ora 20,00, transmise de TVR HD. În ziua a doua, marţi, România va juca cu Serbia, celelalte două partide fiind Islanda - Australia (ora 13,00) şi Spania - Belgia (ora 16,30). Miercuri va fi zi de pauză, iar pe 6 aprilie, România va întâlni selecţionata Islandei, Belgia va juca cu Serbia (ora 13,00), iar Spania cu Australia (ora 16,30). Pe 7 aprilie, România va juca cu Australia, Serbia cu Spania (13,00), iar Islanda cu Belgia (16,30). Sâmbătă va din nou pauză, iar duminică, 9 aprilie, România va încheia competiţia de la Galaţi contra reprezentativei Spaniei. Celelalte două meciuri ale zilei vor fi Belgia - Australia (ora 13,00) şi Serbia - Islanda (ora 16,30). Toate meciurile vor fi transmise de postul TVR HD.

Biletele pentru acest eveniment  pot fi achiziţionate de Patinoarul ”Dunărea” sau online de pe bilete.ro.

Pentru meciurile României, preţurile vor fi de 20 de lei - adulţi şi 10 lei - copii, iar pentru celelalte partide ale competiţiei acestea vor fi de 10 lei, respectiv, 5 lei. De asemenea, se pot face abonamente, la preţul de 100 de lei, cu acces la toate cele 15 jocuri.

Mondial la Galaţi, după 38 de ani 

Galaţiul a mai fost gazda unei competiţii de mare amploare în hocheiul mondial în 1979 (martie), după ce în 1970 tot aici a avut loc o ediţie a Diviziei C a campionatului lumii.

În ediţia din 1979, pentru prima oară federaţia internaţională a acceptat participarea a 10 echipe, pe care le-a împărţit în două grupe valorice a câte 5 echipe. Reprezentativa României era antrenată de Ştefan Ionescu, Ioan Tiron (Dunărea Galaţi) şi Virgil Crihan.

În preliminarii, “tricolorii” au înregistrat următoarele rezultate: 7-7 cuAustria, 4-1 cu Danemarca, 8-4 cu Ungaria şi 3-4 cu RDGermania. Apoi, în turneul final, 2-3 cu Olanda şi 3-2 cu Norvegia, terminând pe locul al treilea. Aceasta poziţie a adus echipei României calificarea la Jocurile Olimpice de iarnă de la Lake Placid(SUA, 1980). Din reprezentativa României făceau parte şi hocheişti plecaţi de la Dunărea: Gheorghe Huţan şi Vasile Moraru (portari), Doru Moroşan, Constantin Nistor şi Adrian Olinici. Acestora li s-a alăturat pentru JO şi fundaşul Ion Berdilă.  (Gh. Arsenie)

Citit 11743 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Iunie 2023 08:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.