Populaţia judeţului Galaţi, în scădere vertiginoasă

Populaţia judeţului Galaţi, în scădere vertiginoasă
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

Galaţiul a înregistrat şi anul trecut un spor natural negativ, populaţia judeţului scăzând cu peste 2.000 de locuitori. Declinul demografic a fost cauzat de raportul dintre natalitatea scăzută şi mortalitatea ridicată. Concret, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, în judeţul nostru s-au născut, în 2016, 4.659 de copii, în vreme ce numărul deceselor a fost de 6.718.

Sporul natural de anul trecut este chiar mai scăzut faţă de cel din 2015, ceea ce denotă o înrăutăţire a unei situaţii şi aşa îngrijorătoare. De altfel, în ultimii cinci ani, consecutiv, judeţul Galaţi se confruntă cu o scădere a populaţiei. Automat, natalitatea scăzută, comparativ cu rata mare a mortalităţii, conduce la o îmbătrânire a populaţiei, ceea ce înseamnă o nevoie crescută de servicii medicale, sociale şi medico-sociale, capitole la care de asemenea judeţul nostru este deficitar.

În ceea ce priveşte raportul demografic urban/rural, cele patru oraşe din judeţ însumează o populaţie de 358.937 de locuitori, în vreme ce 271.052 de locuitori trăiesc la sate. Comparativ, natalitatea este mai mare în mediul rural, unde se înregistrează aproape jumătate din totalul naşterilor, în ciuda populaţiei mai puţin numeroase. De asemenea, şi mortalitatea este mult mai ridicată la sate.

"Principalele cauze de deces din judeţ sunt bolile aparatului circulator, tumorile şi bolile aparatului digestiv, în special ciroza hepatică, afecţiune aflată în creştere deosebită. De semnalat că, la decesele prin accidente, se constată creşterea îngrijorătoare a sinuciderilor şi omuciderilor, multe pe fond exagerat de alcool", se precizează într-un raport al DSP Galaţi.

Mortalitatea infantilă, la cote alarmante

În timp ce mortalitatea generală, deşi la cote ridicate în judeţul nostru, este un fenomen natural şi inevitabil, lucrurile devin mai complicate atunci când ne referim la mortalitatea infantilă. Din acest punct de vedere, în judeţul Galaţi putem vorbi de o înrăutăţire, anul trecut, faţă de anii precedenţi. Mai exact, 40 de copii au murit anul trecut, înainte de a împlini vârsta de un an, faţă de 21, în 2015, 28, în 2014, şi de 32, în 2013. Întorcându-ne şi mai mult în timp, observăm că 2012 a fost cel mai negru an dintre toţi cei luaţi în calcul, 55 de copii decedând atunci.

Raportul DSP Galaţi poate fi consultat pe site-ul www.dsp-galati.ro , secţiunea "Prezentare", opţiunea "Rapoarte şi studii".

Citit 25785 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Iunie 2023 08:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.