UNDĂ VERDE de la Romgaz. Condiţiile CET pentru a fi unic producător şi distribuitor de agent termic
Foto: Foto Corina Dobre

UNDĂ VERDE de la Romgaz. Condiţiile CET pentru a fi unic producător şi distribuitor de agent termic
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Romgaz, creditorul majoritar al Electrocentrale (CET), şi-a dat, luni, acordul pentru ca producătorul de energie electrică şi agent termic primar să poată concesiona reţeaua de distribuţie a energiei termice şi să se transforme astfel într-o societate integrată care să „păstorească” întregul sistem public de termoficare, ne-a declarat Sinan Mustafa, administratorul special şi directorul general al CET.

Ultimul cuvânt îl va avea însă, mâine, Consiliul Local Galaţi, care va trebui să decidă, prin vot, dacă îngroapă termoficarea, o gaură neagră dovedită pentru bugetul local, sau va alege soluţia propusă de CET pentru menţinerea în funcţiune a acestui serviciu, de care încă mai depindeau, în luna iulie a anului trecut, conform datelor municipalităţii, aproximativ 35.000 de apartamente. În jur de 18.000 de apartamente mai erau alimentate cu apă caldă, iar în circa 25.000 de apartamente se consuma efectiv agent termic în perioada sezonului rece. Restul, de până la 35.000, ar reprezenta locuinţe în care nu stătea nimeni, de regulă, sau în care exista consum insignifiant, pe perioade scurte de timp.

Plată în avans şi garanţii din partea asociaţiilor

Conform strategiei pe care CET urmează să o supună atenţiei aleşilor locali, Electrocentrale va solicita municipalităţii plata în avans a subvenţiei „în vederea achitării în avans a consumului de gaze naturale (inclusiv serviciul de transport)”. Mai mult, reprezentanţii producătorului de agent termic primar iau în calcul perceperea unei garanţii, sub formă de plată în avans, din partea asociaţiilor de proprietari, la semnarea contractului cu acestea. Potrivit documentelor, CET va renunţa la „ramurile lungi de termoficare ce alimentează puncte termice cu număr mic de consumatori sau care nu oferă sustenabilitate activităţii”, iar societatea va opera cu 435 de angajaţi, dintre care 100 preluaţi de la Calorgal. Strategia CET, însoţită de un plan de afaceri, se raportează la 35.000 de apartamente, 74 de unităţi bugetare, 209 agenţi economici şi 285 de clienţi individuali, „alimentaţi printr-o schemă de transport şi distribuţie care asigură eficienţă şi sustenabilitate tehnico-economică, pe durata a trei ani”, iar „cantitatea de energie termică livrată populaţiei în fiecare regim de iarnă se situează la nivelul a 136.532 Gcal”. De această dată, CET ia în calcul ca, de anul viitor, să furnizeze agent termic şi în perioada sezonului cald, precizând că „suntem în curs de identificare a unei soluţii eficiente”.

Citit 9790 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Iunie 2023 09:01

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.