Taxe mai mari ca la Galaţi nu-s decât la Brăila

Taxe mai mari ca la Galaţi nu-s decât la Brăila
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Chiar dacă Galaţiul nu le oferă oportunităţile şi nivelul de trai al altor oraşe din vestul ţării, gălăţenii trebuie să-şi facă datoria de cetăţeni şi să-şi plătească impozitele şi taxele la bugetul local.

Curioşi să aflăm dacă plătim mai mult sau mai puţin decât alţii, le-am solicitat primăriilor din Craiova, Bacău şi Brăila să ne comunice cuantumul dărilor locale pe care cetăţenii acestora îl plătesc pentru: un apartament de 50 de metri pătraţi cu destinaţia de locuinţă, un teren de o sută de metri pătraţi situat în zona A, salubrizarea şi ecarisajul oraşului.

Craiova - 220 de lei

Potrivit informaţiilor furnizate de Primăria municipiului Craiova, cel mai ieftin scapă cetăţenii acestui oraş. „Impozitul pentru un teren în suprafaţă de o sută de metri pătraţi, situat în zona A a municipiului Craiova, este în cuantum de 86 de lei. Impozitul pentru un apartament cu destinaţia de locuinţă, în suprafaţă utilă de 50 de metri pătraţi, situat în zona A a municipiului Craiova este de 134 de lei (apartament situat într-un bloc cu mai mult de trei niveluri şi opt apartamente, cu o vechime mai mică de 30 de ani la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinţă). Nu sunt instituite taxă de habitat şi taxă de ecarisaj”, ne-a comunicat Primăria Craiova.

Deci, în total, un craiovean ar plăti 220 de lei pe an la bugetul local.

Bacău - 277 de lei

Potrivit Primăriei Bacău, impozitul pe o suprafaţă de teren de o sută de metri pătraţi, încadrat în categoria curţi-construcţii, situat în zona A de impozitare, este de 80 de lei pe an. „Impozitul pe o clădire rezidenţială, în suprafaţă de 50 de metri pătraţi, situată în zona A de impozitare, este de 125 de lei pe an. Taxa de salubrizare este în cuantum de 6 lei pe lună de persoană fizică. La nivelul municipiului Bacău nu există o taxă de ecarisaj”, ne-a răspuns Primăria.

În aceste condiţii, un băcăuan ar plăti 277 de lei pe an la bugetul local.

Galaţi - 292 de lei

Conform Primăriei Galaţi, valoarea impozitului pentru un teren cu suprafaţa de o sută de metri pătraţi, situat în zona centrală a oraşului, zona A, este de 88 de lei. Cuantumul impozitului pentru un apartament cu două camere, suprafaţă de aproximativ 50 de metri pătraţi, valoare estimată de 80.000 de lei, zona A, cu toate utilităţile şi destinaţia de locuinţă, este de 134 de lei. Valoarea taxei speciale de habitat pentru persoane fizice este în cuantum de 67 de lei de persoană pe an. Iar valoarea taxei speciale pentru finanţarea activităţii de ecarisaj este de trei lei pe an pentru persoane fizice.

Rezultă, pentru un gălăţean, un total de 292 de lei de plată la bugetul local.

Brăila - 399 de lei

Surprinzător sau nu, mai scump decât la Galaţi este doar la Brăila. Potrivit Primăriei brăilene, „pentru un teren în suprafaţă de o sută de metri pătraţi, situat în zona A, impozitul aferent anului 2017 este în sumă de 99 de lei. Pentru un teren cu destinaţia de locuinţă, cu o suprafaţă utilă de 50 de metri pătraţi, situat în zona A, impozitul aferent anului 2017 este în sumă de 168 de lei. Taxa de salubrizare pentru persoane fizice este de 11 lei pe lună de persoană. Taxă de ecarisaj nu se datorează în municipiul Brăila”, ne-a răspuns primăria oraşului vecin.

Concluzii

Prima concluzie este aceea că doar gălăţenii plătesc o taxă de ecarisaj, dar cu toate acestea rezultatele nu se văd! A doua concluzie este că gălăţenii plătesc la bugetul local, în aceleaşi condiţii, cu 72 de lei mai mult decât craiovenii şi cu 15 lei mai mult decât locuitorii oraşului Bacău. Ne putem consola cu ideea că, dacă am fi fost brăileni, datoriile la bugetul local ne-ar fi scos din buzunar cu 107 lei mai mult decât plătim în prezent.

Citit 11090 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Iunie 2023 09:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.