PREMIERĂ la Galaţi. Cadre didactice amendate pentru DISCRIMINAREA unul elev

PREMIERĂ la Galaţi. Cadre didactice amendate pentru DISCRIMINAREA unul elev
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

În 2016, în luna martie, o gălăţeancă reclama faptul că una dintre fiicele ei nu este tratată corespunzător de învăţătoare. Fata, pe atunci în vârstă de opt ani, era colegă de clasă cu sora ei, cu un an mai mică, la Şcoala Gimnazială Nr. 10, ambele având de suferit din cauza comportamentului învăţătoarei.

Mama celor două ne-a povestit atunci că fata cea mare, Adelina, suferă de o formă de autism, ceea ce a determinat-o pe învăţătoare să o izoleze de restul clasei. Mai mult, femeia a povestit că respectivul cadru didactic a făcut tot ce i-a stat în putinţă să îi determine să-şi mute copii din clasă. Ceea ce, de altfel, s-a şi întâmplat.

Doar că părinţii Adelinei nu s-au mulţumit cu atât, ci au sesizat Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD). "Conducerea Şcolii  Nr. 10 "Petre Ţuţea" din Galaţi, prin cele două directoare, a rămas pasivă la aceste întâmplări semnalate de mama fetiţei. În urma evenimentelor, micuţa a suferit traume emoţionale severe, iar părinţii au fost nevoiţi să o transfere la o şcoală mult mai departe de casă", susţin cei de la Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi.

De aici a demarat o anchetă, care s-a finalizat abia acum, cu o decizie a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. "Educatoarea şi cele două directoare au fost sancţionate cu amendă de 1.000 lei fiecare şi au fost obligate la publicarea hotărârii de sancţionare într-un ziar de circulaţie locală", explică, într-un comunicat de presă, cei de la Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a constatat "lipsa de cooperare şi comportamentul pasiv manifestat de conducerea unităţii şcolare, care, prin efectele pe care le-a generat, a supus-o pe minoră la un tratament injust. Colegiul director constată că nu a fost luată nicio măsură de către conducerea unităţii şcolare la problemele semnalate de mama minorei. Învăţătoarea fetiţei "a manifestat un comportament opoziţionist faţă de integrarea minorei în colectiv, manifestat prin refuzul colaborării cu părinţii", au arătat cei de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

"Nu comentez"

Directoarea unităţii de învăţământ nu a dorit să comenteze acest aspect, susţinând doar că mama fetelor nu i-a adus la cunoştinţă cele întâmplate. "Am învăţat să îmi asum greşelile subordonaţilor. Eu am aflat despre acest caz atunci când dumneavostră, jurnaliştii, aţi venit aici pentru a afla ce se întâmplă. Până atunci, nu am ştiut nimic. În rest, nu vreau să comentez. Am trimis un rezumat, scris, la presa locală, aşa cum spune decizia", ne-a spus Florentina Stoina, directoarea Şcolii Gimnaziale Nr. 10.

"Dat fiind faptul că astfel de fapte ne sunt relatate constant de către părinţii copiilor, vom continua să facem demersurile legale pentru sancţionarea agresorilor", declară Mădălina Turza, preeşedinte CEDCD.

Decizia este o premieră pentru Galaţi, acesta fiind primul caz în care se dă o sancţiune pentru discriminarea unui copil. Conform celor de la Inspectoratul Judeţean Şcolar Galaţi, decizia a fost deja contestată de cei amendaţi.

Citit 22761 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Iunie 2023 09:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.