PREMIERĂ la Galaţi. Cadre didactice amendate pentru DISCRIMINAREA unul elev

PREMIERĂ la Galaţi. Cadre didactice amendate pentru DISCRIMINAREA unul elev
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

În 2016, în luna martie, o gălăţeancă reclama faptul că una dintre fiicele ei nu este tratată corespunzător de învăţătoare. Fata, pe atunci în vârstă de opt ani, era colegă de clasă cu sora ei, cu un an mai mică, la Şcoala Gimnazială Nr. 10, ambele având de suferit din cauza comportamentului învăţătoarei.

Mama celor două ne-a povestit atunci că fata cea mare, Adelina, suferă de o formă de autism, ceea ce a determinat-o pe învăţătoare să o izoleze de restul clasei. Mai mult, femeia a povestit că respectivul cadru didactic a făcut tot ce i-a stat în putinţă să îi determine să-şi mute copii din clasă. Ceea ce, de altfel, s-a şi întâmplat.

Doar că părinţii Adelinei nu s-au mulţumit cu atât, ci au sesizat Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD). "Conducerea Şcolii  Nr. 10 "Petre Ţuţea" din Galaţi, prin cele două directoare, a rămas pasivă la aceste întâmplări semnalate de mama fetiţei. În urma evenimentelor, micuţa a suferit traume emoţionale severe, iar părinţii au fost nevoiţi să o transfere la o şcoală mult mai departe de casă", susţin cei de la Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi.

De aici a demarat o anchetă, care s-a finalizat abia acum, cu o decizie a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. "Educatoarea şi cele două directoare au fost sancţionate cu amendă de 1.000 lei fiecare şi au fost obligate la publicarea hotărârii de sancţionare într-un ziar de circulaţie locală", explică, într-un comunicat de presă, cei de la Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a constatat "lipsa de cooperare şi comportamentul pasiv manifestat de conducerea unităţii şcolare, care, prin efectele pe care le-a generat, a supus-o pe minoră la un tratament injust. Colegiul director constată că nu a fost luată nicio măsură de către conducerea unităţii şcolare la problemele semnalate de mama minorei. Învăţătoarea fetiţei "a manifestat un comportament opoziţionist faţă de integrarea minorei în colectiv, manifestat prin refuzul colaborării cu părinţii", au arătat cei de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

"Nu comentez"

Directoarea unităţii de învăţământ nu a dorit să comenteze acest aspect, susţinând doar că mama fetelor nu i-a adus la cunoştinţă cele întâmplate. "Am învăţat să îmi asum greşelile subordonaţilor. Eu am aflat despre acest caz atunci când dumneavostră, jurnaliştii, aţi venit aici pentru a afla ce se întâmplă. Până atunci, nu am ştiut nimic. În rest, nu vreau să comentez. Am trimis un rezumat, scris, la presa locală, aşa cum spune decizia", ne-a spus Florentina Stoina, directoarea Şcolii Gimnaziale Nr. 10.

"Dat fiind faptul că astfel de fapte ne sunt relatate constant de către părinţii copiilor, vom continua să facem demersurile legale pentru sancţionarea agresorilor", declară Mădălina Turza, preeşedinte CEDCD.

Decizia este o premieră pentru Galaţi, acesta fiind primul caz în care se dă o sancţiune pentru discriminarea unui copil. Conform celor de la Inspectoratul Judeţean Şcolar Galaţi, decizia a fost deja contestată de cei amendaţi.

Citit 22240 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Mai 2017 18:50

8 comentarii

 • postat de Dudau Florentina
  Joi, 11 Mai 2017 15:49
  Articolul care descrie o “premiera”, in invatamantul galatean, informeaza despre un succes al CEDCD. “Succesul”se refera la blamarea, amendarea, pedepsirea… cadrelor didactice. Consider ca CEDCD ar fi trebuit sa se informeze , chiar in contextul documentarii privind cazul aflat in centrul sau de interes, si despre cate alte situatii de integrare a elevilor cu CES, in invatamantul de masa, a rezolvat doamna invatatoare( pe care o cunosc si o apreciez pentru talentul si daruirea dumneaei , in munca didactica) si despre cate reusite au avut doamnele directoare in alte activitati de mediere.Si acesta ar fi fost un obiectiv de urmarit pentru CEDCD.
  Multi parinti aleg, pentru copiii dumnealor, alta scoala decat cea apropiata de locuinta, din diferite motive. Sunt de pedepsit scolile pe langa care acesti copii trec, in drum spre ambientul scolar pe care singuri l-au ales ? Nu. Fiecare om este liber sa-si gaseasca locul care sa-l puna in valoare. De ce atata incrancenare , in aceasta situatie, ca LOCUL sa fie Scoala Gimnaziala Nr . 10 si o anumita clasa ? Mai ales ca scoala si clasa doamnei invatatoare au fost si sunt preferate de multi copii si de multe familii !Am expus aici punctul meu de vedere, ca om care a lucrat multi ani in aceasta scoala, ii cunosc oamenii si realizarile. O zi buna si ganduri senine va doresc !
  4
  21
  Raportează
 • postat de corespunzator-egal
  Joi, 11 Mai 2017 14:21
  Invatatoarea respectiva trebuia sa trateze copilul despre care este vorba, in mod egal cu toti ceilalti copii ... ABSOLUT EGAL !
  Scrie aici ca ... ,,o gălăţeancă reclama faptul că una dintre fiicele ei nu este tratată corespunzător de învăţătoare'' ... ce se intelege prin ,,corespunzator'' ? Este prevazut in vreo lege acest ,,corespunzator'' la care se refera mama copilului respectiv ...?
  2
  15
  Raportează
 • postat de virgil s
  Joi, 11 Mai 2017 13:34
  Atunci cand o persoana, si mai ales un copil este ocolit, exclus, marginalizat, etc pentru situatia in care se afla... este evidentiata educatia si nivelul intelectual al persoanelor care fac acest lucru. Si mai rau de atat, acele persoane dau un exemplu celor din jurul lor, mai ales copiilor care cu totii stim invata de la cei mai mari. Cand acei copii vor deveni adulti vor face, vor continua sa marginalizaze, excluda, discrimineze, etc pe cei care nu se incadreaza in "standardele de lor". Cu alte cuvinte, societatea involueaza, si nu va aduce nimic bun. E un subiect la care pot fi spuse destul de multe, si eu nu am cuvintele sa il fac mai scurt, pentru ca nu este... Deschideti ochii si destupativa bine urechile, ascultati de mai multe ori totul pana intelegeti exact ceea ce se petrece, Nu mai acceptati injustitia, fiti drepti, corecti si onesti fata de oricine. E usor de zis oricum, si foarte greu de realizat.
  11
  10
  Raportează
 • postat de Senzational
  Joi, 11 Mai 2017 09:52
  Astia cu discriminarea...poate se autosesizeaza si la ilegalitatile facute de primar,vizand stoparea alimentarii cu energie termica.Pai ori suntem discriminati ori ce mama naibii???
  A,era sa uit...Elvetia a decis ca romanii si bulgarii sa nu mai poata munci acolo,spre deosebire de alte nationalitati...
  Traiasca smecherii...doar ei au drepturi!!!
  15
  10
  Raportează
 • postat de dragos
  Joi, 11 Mai 2017 08:23
  urat, f urat sa iti bati joc de un copil bolnav. Merita mai mult acel copil
  11
  12
  Raportează
 • postat de Radu
  Joi, 11 Mai 2017 07:43
  Directoarea ar trebui demisa, nu amendata, mai si minte ca nu i-a spus nimeni nimic.
  20
  20
  Raportează
 • postat de La o privire atentă
  Joi, 11 Mai 2017 07:14
  N-ar fi nici o problemă dacă fiecare astfel de copil ar avea profesor de sprijin iar în clasă ar fi maximum 20 de elevi. Statul român nu-și poate permite așa ceva iar cei care au de suferit sunt, în ordine: ceilalți copii, cadrul didactic, copilul în cauză. Cum pot fi sancționați părinții care își retrag copiii din clasele/școlile în care sunt copii cu CES? Cadrul didactic care are în clasă un copil cu CES fără profesor de sprijin riscă să rămână doar el și copilul cu CES. Altfel spus: fără masca ipocriziei, ce părinte își lasă copilul în clasa în care este un copil cu CES iar copilul lui este deranjat în procesul de învățare din timpul orelor? Soluția pe scurt; cadre didactice de sprijin pentru fiecare copil cu CES; 6% din PIB pentru învățământ, așa cum prevede legea.
  6
  43
  Raportează
 • postat de IC
  Joi, 11 Mai 2017 05:47
  Discriminarea nu-si are locul in scolile romanesti ,profesionalismul si echitatea isi au locul. Am avut un nepot la o gradinita , in clasa avea un coleg ,mai mare de ani si mult mai dezvoltat la trup nu si la minte , rezultatul ,politicii de nediscriminare , ii batea si le lua cu japca pachetelele iar nepotul tremura ca varga cand se apropia de clasa spunand printre sughituri , nu ma duc fiindca ma bate A............. Educatoarea a dat din umeri a neputinta si a spus :"vreti sa raman fara seviciu pe motiv de discriminare ?" . Cum statul nostru ocroteste toti copii ar trebui ca ,de la caz la caz , unii copii sa fie inscrisi in clase speciale ,clase care sa aiba cadre didactice si personal specializat pe suferintele lor . Imi pare nespus de rau pentru parintii si mai ales pentru copii cu autism ,dar ce vina au ceilati copii carora li se fura din timpul invatatoarei fiindca aceasta trebuie sa se ocupe mai mult de copii in suferinta . Intr-o clasa normala ,oricat s-ar stradui invatatoarea respectiva ,tot nu ar putea sa contribuie eficient si sanatos la educatia unui astfel de copil .
  8
  43
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.