Festivalul "Gulliver". 30 de spectacole pentru toată familia, în şase zile

Festivalul "Gulliver". 30 de spectacole pentru toată familia, în şase zile
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Festivalul Internaţional de Animaţie "Gulliver", ajuns la o ediţie "rotundă", a XXV-a, e deja, de trei ani, "pentru întreaga familie", constata managerul Teatrului "Gulliver", Eduard Şişu, la conferinţa de presă consacrată evenimentului.

Vom avea parte, între 15 şi 20 mai, de 30 de spectacole, şi câte cinci pe zi! Biletele sunt deja pe sfârşite la unele piese, precum "Pisica verde" a Teatrului "Luceafărul" din Iaşi, la show-ul de umbre al trupei din Israel şi la alte câteva.

Acum, secţiunile sunt clar delimitate: dimineaţa - "pentru copii" (chiar şi câteva pentru pici, de la unu la trei, patru ani), iar seara - "pentru tineret şi adulţi" şi "pentru întreaga familie". La Grădina Publică, de la ora 18,00, au fost programate spectacole gratuite de păpuşi sau marionete, ateliere de creaţie, animaţie interactivă cu personaje Disney şi clovni giganţi.

La festival vin trupe din Cluj, Iaşi, Bucureşti, Brăila, Ploieşti, Sibiu, Constanţa, Timişoara, Baia Mare, Chişinău, dar şi din Germania, Spania, Bulgaria şi Israel. Printre oferte: spectacole de magie, cu baloane de săpun, 3D, Teatrul "Act" cu o piesă după "Moromeţii" (regie Al. Dabija), cu Marcel Iureş şi George Mihăiţă - de mare clasă, deci. În regia lui Mălăele, "La Pulce", Teatrul de Comedie, cu Ştefan Bănică, Emilia Popescu, Valentin Teodosiu, George Ivaşcu etc.

Eforturi mari, efecte mari

Eforturile micii echipe au fost mari, iar Consiliul Local a fost ceva mai darnic decât anul trecut, căci pentru spectacolele unor teatre mari, mai scumpe, şi pentru aducerea mai multor trupe străine era nevoie de fonduri suplimentare. Bugetul se ridică la vreo 300.000 de lei. Aşa cum s-a întâmplat şi în anii precedenţi, vor fi şi economii, căci "suntem responsabili, ţinem cu casa".

Programul de luni

De la ora 10,00, în Sala Mare a Teatrului Dramatic "Fani Tardini", spectacolul Galaţiului (pentru copii cu vârsta de peste trei ani): "Frumoasa şi bestia" (50 minute), regia Cristian Pepino. Celebru basm născocit de o scriitoare franceză la început de veac XVIII. Poveste: o fată cu suflet bun înţelege că în spatele unui chip urât - un prinţ blestemat de o vrăjitoare - poţi descoperi (şi salva!) un suflet minunat.

De la 11,30, în Sala Studio (peste 4 ani): "Hansel şi Gretel", de Fraţii Grimm, cu Teatrul pentru Copii şi Tineret "Luceafărul" din Iaşi (50 minute), regia Ion Ciubotaru. Spectacol "de improvizaţie": poveşti depănate de patru actori, obiecte animate. Poveste: doi fraţi care se pierd în pădure o vor înfrunta pe vrăjitoarea care vrea să-i gătească.

La ora 13,30, tot în Sala Studio: "Aici, acolo, pretutindeni" (peste 4 ani), cu Teatrul “Trio” din Burgas, Bulgaria (40 minute), regia Hristina Arsenova. Poveste: în unsprezece "momente", sunt prezentate scene din viaţa unor culturi diferite ale lumii, cu "arta mânuirii marionetei, în toată frumuseţea ei", o "călătorie multiculturală" în care vom vedea multe-multe costume populare.

Ora 18,00, Sala Studio: "Bună dimineaţa!" (1-3 ani), cu Teatrul "Ion Creangă" Bucureşti (30 minute), regia Ioana Petre. Poveste: descoperim "noi moduri de a privi obiectele pe care copii le folosesc zilnic. Până la urmă, cu ce e diferit un avion de o lingură?" O atmosferă "plină de candoare".

În Sala Mare, ora 19,00: "Pisica verde" (peste 14 ani), cu Teatrul "Luceafărul" - Iaşi (60 minute), regia Bobi Pricop. Poveste: personajele nu interacţionează între ele, ci se adresează direct publicului, la căşti.

În Grădina Publică, de la 18,00, "Ridichea uriaşă" - Teatrul "Aşchiuţă" Piteşti, regia Mihaela Dinu Piţigoi. Poveste: şugubeaţă istorioară rusească, demonstrând muzical că "unde-s mulţi, puterea creşte".        

Citit 3381 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Iunie 2023 09:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.