CONTROALE | Firme de construcţii din Galaţi, AMENDATE cu zeci de mii de lei

CONTROALE | Firme de construcţii din Galaţi, AMENDATE cu zeci de mii de lei
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galați a derulat, în prima jumătate a lunii, o serie de acţiuni de control care i-au vizat pe angajatorii din domeniul construcţiilor. Pentru abaterile depistate, inspectorii de muncă au dat amenzi în valoare totală de 63.000 de lei și mai multe avertismente.

În ceea ce priveşte domeniul Relaţiilor de muncă, au fost controlați 25 de angajatori, din care şase aveau sediul în alte trei județe din ţară, Cu ocazia acestor controale, inspectorii de muncă au constatat 22 de abateri, constând în: folosirea angajaților fără forme legale de lucru, nerespectarea, de către angajator, a zilelor considerate repaus săptămânal, neacordarea concediului de odihnă sau neplata salariilor.

"Au fost sancționați șase angajatori, fiind aplicate nouă sancțiuni contravenționale, din care trei amenzi în valoare totală de 41.500 lei: două amenzi în valoare totală de 40.000 lei, pentru muncă fără forme legale de angajare, și o amendă în valoare de 1.500 lei, pentru neînmânarea salariatului a unui exemplar din contractul individual de muncă, anterior începerii activității", se arată într-un comunicat al ITM Galați.

Siguranţa angajaţilor, precară

În domeniul Securității și sănătății în muncă, au fost controlați 17 angajatori, ocazie cu care au fost constatate 27 de abateri. Aproape toate firmele, cu o singură excepție, au fost sancționate. Inspectorii de muncă au dat 27 de sancțiuni contravenționale, din care cinci amenzi în valoare totală de 21.500 lei. În urma controalelor ITM Galați a rezultat, din nou, că efectuarea controalelor medicale a salariaților, la angajare sau periodic, precum și asigurarea unor condiții de muncă sigure pentru angajați nu reprezintă prea mare interes pentru firmele de construcții verificate.

Potrivit inginerului Ionel Petrea, inspector-șef al ITM Galați, munca nedeclarată este un fenomen extrem de nociv, din cauza consecințelor sociale și economice pe care le produce. Persoana care lucrează "la negru" este lipsită de protecţie socială. Spre exemplu, în cazul destul de frecvent al apariţiei unui accident de muncă, angajatul fără forme legale nu beneficiază de condiţiile prevăzute de lege.

Citit 6797 ori Ultima modificare Luni, 12 Iunie 2023 14:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.