Pe gălăţeni îi aşteaptă o IARNĂ GREA | Fără modernizarea reţelelor electrice, oamenii vor rămâne în FRIG

Pe gălăţeni îi aşteaptă o IARNĂ GREA | Fără modernizarea reţelelor electrice, oamenii vor rămâne în FRIG
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Electrica a avertizat, ieri, într-o şedinţă la Prefectură, că cine va opta pentru încălzire electrică va trebui să investească, înainte de toate, în modernizarea reţelei din propria locuinţă. Altfel, oamenii riscă să rămână nu doar în frig, ci şi în beznă.

În timp ce reprezentanţii Distrigaz Sud Reţele afirmă că sunt pregătiţi să preia minimum 10.000 de noi consumatori, în contextul renunţării la sistemul centralizat de termoficare, şi că, în prezent, compania are înregistrate doar aproximativ 3.600 de cereri pentru racorduri individuale, Electrica anunţă că, fără investiţii din partea sa şi a consumatorului, oamenii nu se vor putea încălzi cu energie electrică, la iarnă.

"La joasă tensiune, aici este problema fierbinte! Noi am analizat variantele de racordare ale centralelor electrice şi cert este că, indiferent ce am vrea noi şi cum am vrea, fără alimentare trifazată nu se poate vorbi de încălzire cu centrale pe energie electrică. Deci, asta înseamnă nişte lucrări vaste care implică cheltuieli şi din partea operatorului, şi din punct de vedere al utilizatorului", a declarat directorul Electrica Galaţi, Emilian Duţă.

Specialistul a subliniat că "cei care solicită încălzire electrică trebuie să-şi modernizeze reţeaua din apartament", iar varianta încălzirii cu centrale de apartament electrice presupune costuri chiar şi triple faţă de încălzirea cu echipamente pe gaz. "Trebuie avut în vedere şi costul facturii de energie. Noi am făcut o analiză: la un apartament cu două camere factura poate ajunge la 450 - 500 de lei pe lună. La un apartament cu 100 de metri pătraţi poate ajunge la 900-950 de lei pe lună, iar la apartamente mai mari poate urca şi până la 1.400 de lei pe lună. Problema care se pune este dacă cei care solicită un sistem de încălzire bazat pe energie electrică fac faţă unor asemenea costuri? Se vor moderniza instalaţiile şi este posibil ca, în final, să se modernizeze degeaba, în sensul că utilizatorul să ajungă să nu plătească factura de energie", a punctat reprezentantul operatorului de energie electrică.

La cererea unora dintre participanţi, directorul Electrica a precizat că lucrările de redimensionare şi modernizare a reţelei electrice presupun o serie de costuri colosale pentru consumator: "Trebuie refăcut branşamentul către consumator, care implică 2.000-3.000 de lei, şi care cade în sarcina consumatorului. Trebuie făcută instalaţia interioară, care şi aia costă vreo 3.000 de lei, centrala în sine costă şi ea peste 3.000 de lei…".

La insistenţa sindicaliştilor prezenţi la şedinţă, Emilian Duţă a afirmat că instalaţia interioară a apartamentelor va fi serios afectată chiar dacă, la iarnă, gălăţenii vor prefera să opteze pentru un boiler şi unul-două calorifere electrice, fără să-şi redimensioneze reţeaua.

În municipiul Galaţi sunt, în prezent, aproximativ 60.000-62.000 de apartamente cu centrale termice pe gaz, potrivit lui Pavel Capbun, inginer-şef la Distrigaz Sud Reţele. Chiar dacă societatea nu se confruntă, cel puţin oficial, cu problemele semnalate de Electrica, există situaţii în care reţeaua din interiorul unor blocuri a trebuit să fie redimensionată, pe banii locatarilor, evident.

Citit 19373 ori Ultima modificare Luni, 12 Iunie 2023 14:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.