Evaluaţi acest articol
(24 voturi)
10 comentarii

Electrica a avertizat, ieri, într-o şedinţă la Prefectură, că cine va opta pentru încălzire electrică va trebui să investească, înainte de toate, în modernizarea reţelei din propria locuinţă. Altfel, oamenii riscă să rămână nu doar în frig, ci şi în beznă.

În timp ce reprezentanţii Distrigaz Sud Reţele afirmă că sunt pregătiţi să preia minimum 10.000 de noi consumatori, în contextul renunţării la sistemul centralizat de termoficare, şi că, în prezent, compania are înregistrate doar aproximativ 3.600 de cereri pentru racorduri individuale, Electrica anunţă că, fără investiţii din partea sa şi a consumatorului, oamenii nu se vor putea încălzi cu energie electrică, la iarnă.

"La joasă tensiune, aici este problema fierbinte! Noi am analizat variantele de racordare ale centralelor electrice şi cert este că, indiferent ce am vrea noi şi cum am vrea, fără alimentare trifazată nu se poate vorbi de încălzire cu centrale pe energie electrică. Deci, asta înseamnă nişte lucrări vaste care implică cheltuieli şi din partea operatorului, şi din punct de vedere al utilizatorului", a declarat directorul Electrica Galaţi, Emilian Duţă.

Specialistul a subliniat că "cei care solicită încălzire electrică trebuie să-şi modernizeze reţeaua din apartament", iar varianta încălzirii cu centrale de apartament electrice presupune costuri chiar şi triple faţă de încălzirea cu echipamente pe gaz. "Trebuie avut în vedere şi costul facturii de energie. Noi am făcut o analiză: la un apartament cu două camere factura poate ajunge la 450 - 500 de lei pe lună. La un apartament cu 100 de metri pătraţi poate ajunge la 900-950 de lei pe lună, iar la apartamente mai mari poate urca şi până la 1.400 de lei pe lună. Problema care se pune este dacă cei care solicită un sistem de încălzire bazat pe energie electrică fac faţă unor asemenea costuri? Se vor moderniza instalaţiile şi este posibil ca, în final, să se modernizeze degeaba, în sensul că utilizatorul să ajungă să nu plătească factura de energie", a punctat reprezentantul operatorului de energie electrică.

La cererea unora dintre participanţi, directorul Electrica a precizat că lucrările de redimensionare şi modernizare a reţelei electrice presupun o serie de costuri colosale pentru consumator: "Trebuie refăcut branşamentul către consumator, care implică 2.000-3.000 de lei, şi care cade în sarcina consumatorului. Trebuie făcută instalaţia interioară, care şi aia costă vreo 3.000 de lei, centrala în sine costă şi ea peste 3.000 de lei…".

La insistenţa sindicaliştilor prezenţi la şedinţă, Emilian Duţă a afirmat că instalaţia interioară a apartamentelor va fi serios afectată chiar dacă, la iarnă, gălăţenii vor prefera să opteze pentru un boiler şi unul-două calorifere electrice, fără să-şi redimensioneze reţeaua.

În municipiul Galaţi sunt, în prezent, aproximativ 60.000-62.000 de apartamente cu centrale termice pe gaz, potrivit lui Pavel Capbun, inginer-şef la Distrigaz Sud Reţele. Chiar dacă societatea nu se confruntă, cel puţin oficial, cu problemele semnalate de Electrica, există situaţii în care reţeaua din interiorul unor blocuri a trebuit să fie redimensionată, pe banii locatarilor, evident.

Citit 18301 ori Ultima modificare Marți, 23 Mai 2017 18:13

10 comentarii

 • postat de Un nenorocit Miercuri, 24 Mai 2017 17:25 Link la comentariu
  2
  9

  Ce facusi domn primar te-ai impotmolit? Ai gasit solutia cea mai simpla. De ce sa va bateti capul cu cine stie ce proiecte sau investitii pentru modernizarea sistemului de incalzire centralizata? E mai simplu sa arunci o mana de bani in sus si cine o apuca din ei bine, cine nu asta este. Din punctul meu de vedere este loc pentru o plangere penala impotriva dumneavoastra, poate reveniti cu piciorele pe pamant !!!

  Raportează
 • postat de Catalin Poalelungi Miercuri, 24 Mai 2017 14:06 Link la comentariu
  2
  24

  Balciul idiotilor in Palatul Hotilor! Decat sa aiba orasul termoficare, toti ratacitii devin aprozii formulelor fericirii! Oamenii vor ramane in frig fara modernizarea retelelor electrice? Reteaua electrica e dimensionata pentru uzul casnic, nu pentru epidemia de centrale bransate la retea!
  Doamne, suntem in epidemie cumplita de tampenie prin institutii si la orice parghie si nivel!
  Fara un proiect si politici energetice, iata, totul e un Titanic!
  Primarul si asociatii vor scufundarea Titanicului si da bani de colac de salvare care oricum e cel putin dublu si in mijlocul Atlanticului nu au aparut peste noapte magazine!

  Raportează
 • postat de viper Miercuri, 24 Mai 2017 13:50 Link la comentariu
  2
  19

  eu am scris de asta cind inca nu se votase desfiintarea incalzirii centralizate ca la iarna vor fi probleme cu reteaua electrica si cea de gaze pt ca majoritatea blocurilor nu au instalatii care sa suporte un consum mare si sint si vechi din anii 60 70 80 si nu au fost prevazute pt incalzire separata.cit priveste costurile e clar ca daca nu au putut plati intretinerea nu vor putea sa-si modernizeze nici cablurile electrice si nici de gaz . habaucul de primar va transform orasul in unul de gheata ca nu vine nici o incalzire globala

  Raportează
 • postat de Modernizare,nu vise Miercuri, 24 Mai 2017 10:53 Link la comentariu
  7
  48

  A....deci este asa cum zice toata lumea normala la cap!!!!
  Adica....hai sa revenim la normal si sa nu apelam la fantezii cu centrale si alte smecherii!!!!!
  Modernizati sistemul centralizat ,eliminati subventia,recuperati banii de la rauplatnici si hai sa traim rational...
  nu se face restructurare asa peste noapte!!!!!
  Chiar nu era clar ca reteaua electrica e praf si daca o suprasolocitam unii iau foc si altii sunt inundati de pompieri,,,chiar daca au centrala!!!!?

  Raportează
 • postat de Superb! Miercuri, 24 Mai 2017 09:52 Link la comentariu
  7
  46

  O turma de oi au votat o propunere a unui berbec fara expertiza! Va dati seama cine gestioneaza nevoile orasului asta?! Vai de capul nostru!

  Raportează
 • postat de Cristian Miercuri, 24 Mai 2017 08:16 Link la comentariu
  1
  31

  Cruda realitate tehnica si economica da peste nas amatorismului politico-administrativ.
  Cum isi permite?

  Raportează
 • postat de IC Miercuri, 24 Mai 2017 06:50 Link la comentariu
  8
  22

  In anumite cazuri este posibil sa fie nevoie de investitii pentru retele ,in special pentru cele electrice . De altfel ,majoritatea blocurilor din Galati au depasit de mult termenul de RK la retele ,ar fi binevenita oreparatie . Totusi situatia nu este atat de grava , cei care opteaza sa instaleze centrale electrice ( cca 1Kw putere/10 mp ) si vor sa utilizeze retelele existente ,poat evita suprasolicitarea acestora, printr-o programare stricta a utilizarii altor consumatori atunci cand functioneaza centrala ( aspirator =1,5Kw ,fier calcat=1,8 Kw ; aer conditionat=1,2 Kw ,cuptor electric 3,1Kw - cine are cuptor ,are deja instalatia refacuta si poate trece direct pe centrala electrica etc ) . De altfel ,multe blocuri din Galati au inca de la darea in folosinta ,instalatii interioare electrice la 380 v ,le-a facut cineva inventarul inainte de a anunta apocalipsa neputintei . Are Electrica Galati un calcul al costului instalarii unor cabluri intre anumite blocuri si PT -urile care vor avea disponibil de putere ca urmare a scoaterii din functiune a SC-urilor , de altfel cred ca exista pe 20Kv interconectarea intre PT-uri si se poate lua in calcul o redistribuire a blocurilor pe PT-uri.. Din modul in care pune Electrica problema ,strabate aberatia legilor din timpul comunismului ,mentinute si in capitalismul originar ,potrivit carora daca vrei energie electrica iti faci racord si-l dai pomana la Electrica ( ca si cum ,intr-un supermarket ,ca sa cumperi marfa ,trebuie sa investesti in rafturi ,alei de acces etc ) . In ceea ce priveste problema racordurilor de gaz din scari-blocuri , problema se pune numai la acele blocuri sau scari in care nu s-a instalat nici o centrala pana in prezent iar unde s-a instalat ,noii solicitanti trebuie sa achite numai cota parte din cost. Repede se mai spala unii pe maini si paseaza problema....

  Raportează
 • postat de Florin pope Miercuri, 24 Mai 2017 06:31 Link la comentariu
  3
  26

  10.000 de noi consumatori la gaz?????? Atat???? Nuuuu e imposibil pt ca spunea dl primar mai deunazi ca stie el ca au fost luate delcaratii cu forta de la reprezentantii societatii ca sa spuna ca retelele fac fata! Cuuum nu e asaaaaa? Imposibil, primarul galatenilor e prea competent si prea nu minte ca sa nu fie asa! Sunt convins ca retelele fac fata( desi scade presiunea iarna daca adie vatul putin) dar nu stiu oamenii rai de la gaz

  Raportează
 • postat de eu Miercuri, 24 Mai 2017 06:18 Link la comentariu
  1
  29

  dom' director, nu exista conceptul de " modernizare degeaba " , pentru ca daca bagati niste bani si transformati instalatii electrice dimensionate pentru 2 becuri si un tranzistor de apartament, ca fram nu avea toata lumea iar de televizor cu lampi nu mai vorbesc, inseamna progres. Ori dvs va spalati pe dinti numai cand stiti ca va pupati cu cineva in ziua aia ? Nu ma refer la reteaua proprie din apartament a consumatorului, ma refer la cea reteaua de distributie a energiei electrice pe care ezitati sa o modernizati si sa o aduceti la nivelul anului 2017 de frica sa nu o modernizati degeaba ... Cat despre redimensionarea retelelor proprii din apartamente, sa ii vad eu ca vor face asta pe aia care se calca in picioare in statia de autobuz ori in fata vreunei tarabe prin piata, pe aia multi care nu se spala pana una alta, d'apoi sa mai schimbe un bec prin casa

  Raportează
 • postat de refugiatul Miercuri, 24 Mai 2017 05:09 Link la comentariu
  4
  30

  Alungati monotonia si fugiti din Romania! ??

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.