Primăvara este o perioadă de plecare și reînnoire, nu numai pentru noi, oamenii, ci și pentru animalele noastre. Zilele devin mai lungi, natura se trezește la o nouă viață, iar temperaturile în creștere vă invită să faceți plimbări lungi și aventuri în aer liber. Dar, odată cu schimbarea anotimpurilor, apar provocări și responsabilități specifice.
Poate cea mai mare dintre acestea, cel puţin la Galaţi, este evitarea spaţiilor verzi cu vegetaţia crescută necontrolat. Orice stăpân de animal, dar şi orice persoană căreia îi plac plimbările în natură ştie că iarba înaltă, netunsă la timp, ascunde nişte dăunători extrem de periculoşi: căpuşele.
Practic, nu poţi feri animalul de acestea, decât dacă îl ţii în lesă scurtă permanent şi îl plimbi doar pe asfalt, ceea ce, evident, nu este deloc indicat şi nici plăcut pentru câini sau pisici.
Pentru a putea totuşi să vă bucuraţi împreună de plimbări lungi, folosiţi produse repelente pentru animalul dvs. Medicul veterinar vă poate sfătui care este varianta optimă, în funcţie de vârsta animalului, de tipul de blană pe care îl are etc. Deşi pisicile sunt mai puţin expuse decât câinii, şi ele pot lua căpuşe.
- Folosiți produse spot-on, zgardă anti-căpușe şi purici sau medicamente orale special concepute pentru a proteja împotriva căpușelor şi puricilor.
- Verificări regulate. Verificați cu atenție blana animalului dvs. de companie pentru căpușe, după fiecare ieșire.
- Îndepărtarea corectă. Dacă găsiți o căpușă, îndepărtați-o imediat cu o pensetă pentru căpușe sau un card de căpușe. Este important să prindeți căpușa aproape de piele și să o scoateți încet, pentru a evita lăsarea unor părți ale parazitului în organism.
Evident, nici puricii nu sunt de dorit, iar vremea caldă îi ajută să prolifereze. În această perioadă este important să periaţi des animalul, pentru a-l ajuta să scape de blana de iarnă şi să se pregătească pentru cea mai subţire, care-l ajută să facă faţă căldurii vara. Periind animalul des, aveţi şi ocazia să remarcaţi orice insectă. Există inclusiv produse tip spray, numai bune de folosit la animalele cu blana foarte stufoasă.
Evident, nu doar animalul trebuie protejat, ci şi dvs. Dacă mergeţi la plimbare prin zone cu vegetaţie înaltă folosiţi nişte şosete mai lungi şi pantaloni care acoperă gleznele, pentru a nu invita insectele nedorite, iar la întoarcerea acasă verificaţi pielea care ar fi putut fi expusă.