Primăria nu plăteşte, deocamdată, ajutorul pentru centrale

Primăria nu plăteşte, deocamdată, ajutorul pentru centrale
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Cei 2.250 de gălăţeni care, până miercuri, şi-au depus dosarele pentru a beneficia de sprijinul de 3.000 de lei pentru achiziţionarea unor surse de încălzire şi apă caldă, vor mai avea de aşteptat până când le vor fi decontate sumele pe care unii dintre ei le-au şi achitat.

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a declarat că deocamdată nu s-a făcut nicio plată, şi nici nu se va face prea curând. "În momentul de faţă, Hotărârea 158 (prin care s-a aprobat acordarea acestui sprijin - n.r.) este un fruct otrăvit pe masa noastră. Până în momentul în care nu vom primi un răspuns ferm din partea Calorgal, dacă au capacitatea de a furniza apă caldă sau nu, şi până când nu se va finaliza inclusiv judecata hotărârii atacate în contencios, încă mai aşteptăm", a spus edilul.

Potrivit primarului, astăzi expiră termenul până la care Calorgal trebuie să dea un răspuns ferm la solicitarea privind reînceperea distribuirii agentului termic pe care Primăria i-a transmis-o. "Suntem ţinuţi captivi de un contract cu Calorgal, pe care nu putem să-l reziliem, pentru că nu există elementele constituente pentru a accesa o clauză de genul acesta", a acuzat edilul. În cazul în care Calorgal va spune nu, Primăria are două variante: să organizeze licitaţie pentru a găsi un nou distribuitor de energie termică, "poate cu capacitate de producţie proprie sau, dacă este o situaţie de urgenţă, să ia măsurile necesare de asigurare, într-o formă sau alta, a unui suport care să creeze facilitatea producerii agentului termic. Decizia o va lua Consiliul Local", a precizat Pucheanu.

Tot votului aleşilor va fi supusă şi acoperirea pierderilor de 3,2 milioane de lei, induse de apa caldă furnizată în sistem centralizat în luna aprilie.

Joacă politică

Întrebat dacă îi îndeamnă pe gălăţeni să-şi pună centrale sau să rămână în sistemul centralizat, Pucheanu a răspuns: "Îi îndemn pe gălăţeni să se ducă la dl prefect şi să-l întrebe, pentru că pare a avea răspunsurile legale la absolut toate. Este, efectiv, o joacă politică. Dintr-un demers logic şi economic imperios necesar pentru acest oraş, am ajuns în situaţia de a fi prinşi într-un război politic, război al nervilor şi al orgoliilor angajaţilor de prin Prefectură. Din păcate, n-au de suferit decât cetăţenii! În mai bine de 300 de municipii din România s-a realizat aceeaşi procedură, numai la Galaţi nu se poate! Mi s-a spus de la început că o decizie atât de radicală şi, surprinzător, atât de bine primită nu va fi lăsată neatacată", a spus primarul.

Singura garanţie oferită de edil este că, la iarnă, gălăţenii bun-platnici nu vor sta în frig.

Citit 25944 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Ianuarie 2023 05:54

16 comentarii

 • postat de Iancu Jianul
  Sâmbătă, 27 Mai 2017 03:39
  O centrala buna costa, proiectul Distrigaz dureaza 3 luni, iar economia nu este mare mai ales daca apartamentul nu este izolat interior\exterior. Cei mai dezavantajati sunt etajele superioare de pe colt sau cu orientare spre Nord!
  Pacat fac o comparatie intre comuna primitiva Romania si alta tara fara sa dau nume si... vad diferente de cel putin 30 de ani fara sa fiu acuzat de lipsa de patriotism!
  Tot sistemul public este digitalizat, supravegheat, cetateanul are parte de respect. Fireste sistemul are si nise.. trb sa fii atent! Pacat de colonia Romania ca-i locuita de cine nu trebuie si ma doare cand afirm asta!
  1
  5
  Raportează
 • postat de Leo
  Vineri, 26 Mai 2017 21:17
  De la bun inceput mi sa parut un pic cam suspecta treaba asta cu ajutorul si am decis sa nu ma grabesc si sa astept sa vad ce se mai intampla pe parcurs, iar drept urmare ma bucur ca am facut asta. Chestii tipic politico-romanesti prin care cel care sufera mai mult e cetateanul.... Pacat ca ne conduc niste incompetenti fara dragoste de neam.... M-am lamurit si cu primarul asta.....
  1
  9
  Raportează
 • postat de Galati capat de linie
  Vineri, 26 Mai 2017 18:49
  Chiar nu va dati seama ca era cea mai rapida cale de a aduna bani la buget prin conditiile impuse . ? Totul este premeditat si gandit bine inainte . Chiar credeti ca cineva indiferent cine va da ceva in mod gratuit pentru locuitorii galatiului ? Totul este un joc politic murdar in care noi suferim intr-in fel sau altul . Trebuie sa fsci dovada punerii in functiune in 30 zile. Stiti cumva cat dureaza pana vin cei de la distrigaz pentru montarea contorului ? Totul a fost aranjat dinainte , se stiau si pasii ce vor urma ca doar primaria e plina de oameni'' capabili ,, juristi de 2 bani platiti cu bani grei .
  0
  15
  Raportează
 • postat de florin
  Vineri, 26 Mai 2017 13:30
  ,,Din păcate, n-au de suferit decât cetăţenii! În mai bine de 300 de municipii din România s-a realizat aceeaşi procedură, numai la Galaţi nu se poate!'.Bai primare in Romania sunt 103 de municipii !!!!Seriozitate zero!!!!!!!!!!!
  2
  35
  Raportează
 • postat de Mary Hoana
  Vineri, 26 Mai 2017 12:46
  Sunt mandru de psd , este partidul care a revolutionat ro ducand-o pe cele mai inalte culmi . Acest psd se mandreste cu oameni de seama iar un exponent al acestei organizatii este si acest Pucheanu , primar de Galati , ins scolit la tineretul psd unde a fost si sef la 25 ani . Chiar daca taticu lui a fost colonel in politie asta nu conteaza , treaba sa mearga . Sa mearga intr-un dispret total fata de populatie . Daca Galatiul nu scapa rapid de aceasta minoritate rosie distructiva va fi rau . Si un rau pe timp mediu sau lung .
  3
  32
  Raportează
 • postat de Apa calda - dus rece pentru primar
  Vineri, 26 Mai 2017 11:37
  "În momentul de faţă, Hotărârea 158 (prin care s-a aprobat acordarea acestui sprijin - n.r.) este un fruct otrăvit pe masa noastră. Până în momentul în care nu vom primi un răspuns ferm din partea Calorgal, dacă au capacitatea de a furniza apă caldă sau nu, şi până când nu se va finaliza inclusiv judecata hotărârii atacate în contencios, încă mai aşteptăm".
  Ceea ce dovedesteca Ionut Pucheanu este extrem de speriat de ce hotarari s-au putut lua in Consiliul Local. El stie ca si hotararea 158 este vai de capul ei. Reamintire: prefectul a atacat doar hotararea 157, cea privitoare la "suspendarea" sistemului centralizat de caldura si apa calda, NU si hotararea 158.

  Ionut Pucheanu ori este dezinformat, ori minte cu nerusinare.
  "Suntem ţinuţi captivi de un contract cu Calorgal, pe care nu putem să-l reziliem, pentru că nu există elementele constituente pentru a accesa o clauză de genul acesta"
  Contractul a fost semnat PRIN INCREDINTARE DIRECTA cu un Calorgal care avea, la acea data, licenta de operator REGIONAL. Facut din pix regional, evident, mistificandu-se actele cum ca ar da caldura si in Sendreni sau Tecuci (!). Evident, dupa cateva luni, licenta i-a fost retrogradata la nivel de operator LOCAL, cum era si normal (amanunte se pot afla de la fostul director al Agentiei Nationale pentru Servicii Comunitare si de Utilitati Publice - ANRSCUP - George Stanga, actual senator PNL neprihanit de Galati...). In acel moment, contractul trebuia anulat DEINDATA si organizata licitatie pentru operarea sistemului care este bun public, de patrimoniu.

  Primarul sustine ca nu se poate continua in ritmul acesta, invocand "acoperirea pierderilor de 3,2 milioane de lei, induse de apa caldă furnizată în sistem centralizat în luna aprilie." Din 3,6 milioane de lei factura totala. Ceea ce este o gogorita mai mare decat toti politrucii la un loc, indiferent de statura lor politica (ca doar nu la siluetele lor ne referim). Nu ai cum sa pierzi din retea 85% din apa ca;lda decat daca reteaua e sita. Or, stim cu totii, de cate ori se parge o teava, ea se repara totusi, chit ca unora li-i lene si sa semneze condica la servioiu, fiindca altfel se surpa strazile. Dincolo de afirmatia care contrazice bunul-simt, primarul sau oamenii sai pot proba cele 85% pierderi? Cu note de incident, situatii de constatare a avariilor ceva? Sau sunt buni de plata din propriile buzunare?

  "Este, efectiv, o joacă politică. Dintr-un demers logic şi economic imperios necesar pentru acest oraş, am ajuns în situaţia de a fi prinşi într-un război politic, război al nervilor şi al orgoliilor angajaţilor de prin Prefectură." Ionut Pucheanu isi tradeaza irascibilitatea neputincioasa. Practic, desi cica i-a cerut vehement lui Grindeanu demiterea prefectului de Galati, de la Bucuresti nu s-a auzit nici macar ecoul. Practic, incercand sa demonstreze galatenilor ca e si el cineva, Pucheanu a primit in tacerea Bucurestiului confirmarea ca este nimeni. Noi am auzit chiar ca, mai mult, Pucheanu a provocat mare deranj pe la centru, contrazicand prin masura sa luata pe nagandite insusi bunatate de program de guvernare al PSD-ului, unde servciile sociale si inclusiv caldura centralizata sunt la mare pret...

  "În mai bine de 300 de municipii din România s-a realizat aceeaşi procedură, numai la Galaţi nu se poate! " zice Ionut Pucheanu referindu-se la sistemul inventat de retrogradare a orasului de la civilizatia caldurii centralizate la jungla lui se descurca fiecare cum poate. Pai bine, bre, dar in toate muncipiile serioase ale Romaniei s-a putut rentabiliza sistemul centralizat, un avantaj din punct de vedere al concentrarii poluarii intr-o singura locatie, al securitatii instalatiilor si sigurantei cetatenilor, iar la Galati (si Braila) nu se poate. Pana si in Focsaniul lui Oprisan s-a gasit o solutie suficient de buna si rentabila ca au fost si intorsi oamenii in sistem. La Galati de ce nu se poate? Ca sug unii din conducta 85%?....
  4
  36
  Raportează
 • postat de viper
  Vineri, 26 Mai 2017 10:30
  puchene in primul rind nu trebuia sa iei hotarirea sa desfiintezi incalzirea centralizata ci sa cauti solutii sa nu mearga in pierdere asa ar face un gospodar adevarat .da cum ai ajuns numit nu ales ca doar nu crezi ca lumea te cunoaste .in timp de un an ai facut doar belele iar asta a pus capac la tot .nu e normal sa lasi un oras asa mare fara caldura si apa calda doar ca sa rasplatesti sponsorii partidului si acolitii tai cu firme ce vind centrale sau cele ce fac instalari
  11
  41
  Raportează
 • postat de Garantii pe vorbe.
  Vineri, 26 Mai 2017 09:33
  Prefectul este reprezentantul guvernului in teritoriu. Guvern PSD-ALDE. Dumneavoastra primar ales din partea PSD.Mi-ati facut mintea varza!
  4
  36
  Raportează
 • postat de Andrei Vlad
  Vineri, 26 Mai 2017 09:17
  Domnule primar,v-ati sinucis politic. Oamenii s-au imprumutat in banci pentru colapsul pe care l-ati creat,au contractat firme si au desfintat instalatiile vechi de apa calda si caldura,fie ca au optat ptr. centrale sau pe un sistem electric. Dupa ce au fost umiliti cu statul pe la cozi,intr-un interviu anterior,ati declarat ca se va face urgentarea platilor,desi stiati ca nu se va da nici un leu,reiese clar ca nu v-ati tinut de cuvant si ati mintit galatenii. Acest fapt se va lasa cu consecinte,in instante dar mai ales pentru viitoarele alegeri.
  3
  46
  Raportează
 • postat de Eugen
  Vineri, 26 Mai 2017 08:45
  A fost odata ca niciodata, undeva in Europa, un primar si un prefect:
  Primarul - Vreau sa rezolv problema caldurii si apei calde in oras
  Prefectul – Si cum te-ai gandit sa realizezi acest lucru ?
  Primarul – Am o idée dar am nevoie de ajutorul tau
  Prefectul – Te ajut cu placere, fac orice depinde de mine
  Primarul – Am de gand sa dau un HCL si sa le promit oamenilor 3000 lei drept
  ajutor pentru procurare centrale termice
  Prefectul – Pai asta presupune un efort financiar foarte mare de cel putin 15 milioane euro,
  ai disponibil atatia bani?
  Primarul – Nu am dar nici nu am nevoie de bani. Eu voi da doua HCL-uri, lumea va veni
  cu miile, vor depune cereri isi vor monta centrale termice iar la scurt timp tu
  vei contesta in justitie legalitatea actului normativ vor urma termene peste
  termene cai de atac etc., timp in care eu voi tine niste conferinte de presa
  si ma scuz ca nu pot incepe plata ajutoarelor pana nu se finalizeaza procesul.
  si iata cum in aproximativ 2 ani am rezolvat problema fara nici un fel de efort
  financiar.
  Prefectul – Foarte interesant, esti intradevar genial.

  Orice asemanare cu situatia din Galati este intamplatoare
  5
  58
  Raportează
 • postat de pepeman
  Vineri, 26 Mai 2017 08:30
  De unde naiba aţi scos 300 de municipii din România, aţi pus la socoteală toate cătunele?
  3
  31
  Raportează
 • postat de Adi
  Vineri, 26 Mai 2017 08:21
  Ce tactica mizerabila de a pune presiune pe prefect!
  Presupun ca cei care au facut credite sunt in al noualea cer acum.
  Partidul Scursurilor Demonstreaza inca o data ca totul se rezuma la ei.
  6
  34
  Raportează
 • postat de Bubu
  Vineri, 26 Mai 2017 07:18
  Auzi, cine vrea raspuns sa mearga la Prefect, Asa da primar cu sange-n instalatie! Ma intreb, la ce foloseste un primar la Galati daca tot avem Prefect?
  8
  33
  Raportează
 • postat de Samson Mihai
  Vineri, 26 Mai 2017 07:04
  Intr-un fel era de asteptat. Mai grav e sunt destule familii care au pornit deja investitiile pe baza unor promisiuni nu tocmai legale dupa cum se vede. Firmele au comandat si "vandut" deja centrale, urmand ca livrarea si montajul sa se faca in momemtul in care "intrau" banii de la Primarie.
  Altfel spus, unii au vandut iar altii au cumparat "blana ursului din padure".
  Si ne intoarcem la problema ridicata aici de doamna Corina Dobre - ne vom debransa legal sau ilegal?
  Pentru ca in conditiile in care Calorgal raspunde "pozitiv" si promite ca va livra caldura la iarna, toti cei care vor sa se debranseze vor trebui sa faca proiect de debransare (350-400 lei), sa plateasca debransarea efectiva (taiere si blindare tevi 200-300 lei in functie de nr. de calorifere) desi Calorgal a incasat o groaza de bani fara miste un deget (e o practica comuna ca in momentul in care se face racordul la gaz sa se blindeze si tevile - se pregateste terenul pentru caloriferele noi).
  Si ca peisajul sa fie complet urmeaza si "cireasa de pe tort" alti 25 lei platiti la ISTA pentru "procesare date - scoatere din evidenta".
  Ca promisiunile politicienilor sunt de obicei vorbe in vant se stia...Doar ca de data asta multi galateni vor invata pe pielea propriului portofel ce se intampla cand pui in "capul lucrurilor" niste incompetenti.
  2
  31
  Raportează
 • postat de Un viitor somer...
  Vineri, 26 Mai 2017 06:55
  Nu-i mai bine ca PRIMARIA sa-si suspende sprijinul de 3.000 de lei
  Este usor sã arunci vina pe altcineva(prefect)
  10
  26
  Raportează
 • postat de Nordicul
  Vineri, 26 Mai 2017 05:41
  De ce nu investește primaria in surse de cogenerare pt. a avea energie termică, de ce nu accesează fonduri europene pentru asta ,un oras modern ofera solutii alternative pentru populație de transport de servicii de surse de energie pentru un trai civilizat , nu le consideră investiții nerentabile ca la Galati ,dar asta tine probabil de viziunea primarului si a consilierilor despre viitorul Galatiului ,o viziune foarte îngustă. In ritmul asta nu o sa mai fim considerati un oras modern ci un orăsel insalubre neatenti de ani de zile la ce votează, fiind ținta nepriceputilor numiți in fruntea noastră de ,,oamenii de bine,,.
  4
  35
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.