Primăria nu plăteşte, deocamdată, ajutorul pentru centrale

Primăria nu plăteşte, deocamdată, ajutorul pentru centrale
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Cei 2.250 de gălăţeni care, până miercuri, şi-au depus dosarele pentru a beneficia de sprijinul de 3.000 de lei pentru achiziţionarea unor surse de încălzire şi apă caldă, vor mai avea de aşteptat până când le vor fi decontate sumele pe care unii dintre ei le-au şi achitat.

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a declarat că deocamdată nu s-a făcut nicio plată, şi nici nu se va face prea curând. "În momentul de faţă, Hotărârea 158 (prin care s-a aprobat acordarea acestui sprijin - n.r.) este un fruct otrăvit pe masa noastră. Până în momentul în care nu vom primi un răspuns ferm din partea Calorgal, dacă au capacitatea de a furniza apă caldă sau nu, şi până când nu se va finaliza inclusiv judecata hotărârii atacate în contencios, încă mai aşteptăm", a spus edilul.

Potrivit primarului, astăzi expiră termenul până la care Calorgal trebuie să dea un răspuns ferm la solicitarea privind reînceperea distribuirii agentului termic pe care Primăria i-a transmis-o. "Suntem ţinuţi captivi de un contract cu Calorgal, pe care nu putem să-l reziliem, pentru că nu există elementele constituente pentru a accesa o clauză de genul acesta", a acuzat edilul. În cazul în care Calorgal va spune nu, Primăria are două variante: să organizeze licitaţie pentru a găsi un nou distribuitor de energie termică, "poate cu capacitate de producţie proprie sau, dacă este o situaţie de urgenţă, să ia măsurile necesare de asigurare, într-o formă sau alta, a unui suport care să creeze facilitatea producerii agentului termic. Decizia o va lua Consiliul Local", a precizat Pucheanu.

Tot votului aleşilor va fi supusă şi acoperirea pierderilor de 3,2 milioane de lei, induse de apa caldă furnizată în sistem centralizat în luna aprilie.

Joacă politică

Întrebat dacă îi îndeamnă pe gălăţeni să-şi pună centrale sau să rămână în sistemul centralizat, Pucheanu a răspuns: "Îi îndemn pe gălăţeni să se ducă la dl prefect şi să-l întrebe, pentru că pare a avea răspunsurile legale la absolut toate. Este, efectiv, o joacă politică. Dintr-un demers logic şi economic imperios necesar pentru acest oraş, am ajuns în situaţia de a fi prinşi într-un război politic, război al nervilor şi al orgoliilor angajaţilor de prin Prefectură. Din păcate, n-au de suferit decât cetăţenii! În mai bine de 300 de municipii din România s-a realizat aceeaşi procedură, numai la Galaţi nu se poate! Mi s-a spus de la început că o decizie atât de radicală şi, surprinzător, atât de bine primită nu va fi lăsată neatacată", a spus primarul.

Singura garanţie oferită de edil este că, la iarnă, gălăţenii bun-platnici nu vor sta în frig.

Citit 26356 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Ianuarie 2023 05:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.