Tomograful nou de la Spitalul Judeţean Galaţi, nereparat nici după patru luni

Tomograful nou de la Spitalul Judeţean Galaţi, nereparat nici după patru luni
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Cel mai nou computer tomograf (CT) de la Spitalul Judeţean Galaţi nu poate fi folosit pentru investigaţii, de aproape patru luni, din cauza unei defecţiuni apărute la tubul dispozitivului. Medicii mai au la dispoziţie acum doar un CT, fabricat în 2007, aparat total insuficient pentru nevoile unităţii sanitare.

Din cauza acestei situaţii, activitatea din mai multe secţii ale singurului spital de urgenţă din judeţ este dată cu totul peste cap, iar pacienţi cu boli grave sunt plimbaţi prin oraş cu ambulanţa, către unul din laboratoare private cu care unitatea are încheiate contracte de prestări servicii.

Carmen Pandele a ajuns cu mama sa, care suferise un accident ischemic, la Unitatea de Primiri Urgenţe de la Judeţean, în urmă cu câteva zile. Din cauza diagnosticului, femeia avea nevoie urgentă de o investigaţie la CT. Bineînţeles, analiza nu a putut fi făcută în cadrul spitalului, iar aparţinătorilor pacientei li s-a spus că o ambulanţă va veni pentru a o duce la un centru privat. "Mama mea a fost lăsată să aştepte la Urgenţe, până la internare, timp de şapte ore. Am întrebat ce se întâmplă şi ni s-a spus că nu sunt ambulanţe disponibile. Abia într-un târziu a venit o salvare", a spus Carmen Pandele.

Spitalul, "ajutat" de firme private

Situaţia de mai sus nu este o excepţie, ci reflectă chiar norma ultimelor luni. Zilnic, la Spitalul Judeţean Galați, ar trebui făcute între 70 şi 80 de investigaţii la CT. Bineînțeles, CT-ul vechi nu poate acoperi această nevoie decât în mică parte. Într-un răspuns trimis de spital, se precizează că, "pentru toţi pacienţii prezentaţi în UPU sau internaţi în spital, care necesită investigaţi imagistice care nu pot fi efectuate în spital, unitatea are încheiate contracte de prestări servicii cu două firme de imagistică medicală: SC Remenix şi SC Hiperdia".

Tubul de schimb pentru CT-ul defect costă în jur de 100.000 de euro, fonduri asigurate de Consiliul Judeţului Galaţi. Potrivit conducerii spitalului, licitaţia pentru atribuirea contractului de achiziţie a pieselor de schimb se află în stadiul de evaluare a ofertelor tehnice. "Sunt înscrişi trei participanţi. [...] Dacă nu apar probleme legate de notificări, solicitări de clarificări sau completări esenţiale, piesele vor putea fi achiziţionate până la sfârşitul lunii iunie 2017", se arată în acelaşi răspuns.

Am încercat să obţinem aprobarea conducerii spitalului pentru fotografierea CT-ului defect, însă, până la ora închiderii ediţiei, nu am primit răspuns.

Citit 8436 ori Ultima modificare Luni, 12 Iunie 2023 07:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.