Zeci de cazuri de muncă la negru în judeţul Galaţi

Zeci de cazuri de muncă la negru în judeţul Galaţi
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi a efectuat peste 1.500 de controale, în primele cinci luni ale anului. Verificările au vizat atât domeniul relaţiilor de muncă, cât şi pe cel al sănătăţii şi securităţii în muncă.

„Controalele au scos la iveală numeroase deficienţe, pentru care au fost luate măsuri de remediere sau sancţiuni. Nu au lipsit nici amenzile contravenţionale, cele mai mari fiind date pentru cazurile depistate de muncă la negru. Spre exemplu, în domeniul relaţiilor de muncă, au fost aplicate sancţiuni în valoare totală de aproape 600.000 de lei, dintre care 490.000 de lei pentru muncă fără forme legale”, a declarat Ionel Petrea, inspectorul-şef al ITM Galaţi.

În total, de la începutul anului, 60 de persoane au fost găsite muncind la negru, pe teritoriul judeţului Galaţi. În 49 dintre cazuri, firmele în cauză au primit amenzi de câte 10.000 de lei pentru fiecare angajat fără forme legale de muncă. Inspectorii de muncă au înaintat şi sesizare penală împotriva unui angajator care folosea nu mai puţin de 11 persoane pentru muncă la negru. Potrivit legii, dacă un angajator este descoperit cu mai mult de cinci angajaţi fără forme legale de muncă, acestuia i se întocmeşte dosar penal.

Amenzile, contestate în instanţă

Anul trecut, inspectorii de muncă din Galaţi au depistat 1.128 de persoane care prestau muncă la negru, în cadrul a 237 de societăţi comerciale. Datele au arătat o creştere simţitoare a numărului de astfel de situaţii, faţă de anii precedenţi. Cea mai mare problemă a fost depistată în cazul unui angajator care folosea 473 de zilieri fără forme legale de muncă. În total, şapte angajatori foloseau, fiecare, peste cinci persoane fără forme legale.

Având în vedere amenzile mari date angajatorilor pentru munca la negru, cele mai multe sancţiuni sunt contestate în instanţă. Pe rolul instanţelor de judecată, există în prezent peste 300 de dosare de contestare a acestor amenzi. Soluţionarea unui caz poate dura de la câteva luni, până la un an. ITM Galaţi nu face publice numele firmelor unde au fost descoperite nereguli. 

Citit 5110 ori Ultima modificare Luni, 12 Iunie 2023 07:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.