Începe procesul „Gaze ieftine”, după şapte ani de anchetă

Începe procesul „Gaze ieftine”, după şapte ani de anchetă
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

După şapte ani de anchetă, dosarul „Gaze ieftine” ajunge în instanţă. Omul de afaceri Ioan Niculae, fostul ministru Adriean Videanu şi mai mulţi foşti şefi din Romgaz sunt în boxa inculpaţilor. Este vorba despre vânzarea de gaze naturale la preţ preferenţial către firmele lui Ioan Niculae, relatează Digi 24.

Acuzaţia principală se referă la modul în care grupul Interagro, deţinut de Ioan Niculae, a beneficiat de gaze din producţia internă la un preţ subvenţionat. În total, reducerea ilegală este estimată la 94 de milioane de dolari. „Este extraordinar de straniu că din 13-14 firme care au avut parte de aceleaşi beneficii legale, să fie numai cel care are capital privat românesc”, spunea Ioan Niculae în ianuarie 2012. Tot atunci, Adriean Videanu declara, potrivit Digi 24, că îşi poate dovedi nevinovăţia.

Ancheta a mers greu. În patru ani, a fost nevoie de refacerea mai multor expertize prin care era stabilit un prejudiciu pentru că persoana desemnată să le realizeze a fost pusă sub acuzare. În acest dosar, procurorii DIICOT au cerut şi urmărirea penală a lui Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei. Este acuzat de aceleaşi fapte ca şi Adriean Videanu, dar nu a fost pus sub acuzare, pentru că Parlamentul a refuzat să-i ridice imunitatea. Acest lucru s-a întâmplat de două ori - în octombrie 2013 şi februarie 2015. „Cum este posibil ca Varujan Vosganian să fie cercetat astăzi pentru fapte care s-au întâmplat în 2008 şi pe care Varujan Vosganian nu a încercat nicio clipă să le ascundă?”, spunea el în septembrie 2013. În acest dosar au mai fost puse sub acuzare şi alte 40 de persoane cu funcţii de conducere în cadrul Societăţii Naţionale Romgaz.

Potrivit DIICOT, grupul infracţional organizat a funcţionat timp de cinci ani, până la sfârşitul anului 2010, şi a urmărit obţinerea de beneficii materiale de către liderul grupului prin intermediul societăţii controlate de acesta -SC Interagro S.A. „În vederea realizării scopului grupului infracţional s-a urmărit şi realizat delapidarea SNGN Romgaz SA (ce s-a constituit parte civilă în prezenta cauză), în sensul obţinerii de gaze naturale la preţuri inferioare celor practicate în mod normal de partea civilă, prin obţinerea în mod ilicit de discount-uri comerciale la care SC Interagro SA nu era îndrituită a le obţine”. 

Ioan Niculae a fost la condamnat doi ani şi şase luni de închisoare, în aprilie 2015, pentru finanţarea ilegală a campaniei din 2009 a lui Mircea Geoană pentru Preşedinţia României. În acelaşi dosar a mai fost condamnat fostul şef al Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu.

Citit 2942 ori Ultima modificare Luni, 12 Iunie 2023 07:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.