Centrale, panouri sau convectoare? Cum alegem cu ce ne încălzim la iarnă

Centrale, panouri sau convectoare? Cum alegem cu ce ne încălzim la iarnă

Marius Prisacariu
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)
15 comentarii

Q cedat egal cu Q primit – un principiu al termodinamicii care nu poate fi înşelat. Iată de ce, în procesul de alegere a unei instalaţii de încălzire individuale în locul sistemului centralizat de termoficare, cel mai important aspect care trebuie avut în vedere este... izolaţia termică a apartamentului sau clădirii în care locuiţi.

Peste 3.000 de gălăţeni au depus, până acum, cereri pentru primirea ajutorului financiar de 3.000 de lei oferit de Primăria Galaţi abonaţilor sistemului public de termoficare care vor să se debranşeze şi să treacă pe un sistem individual de încălzire. Aceşti bani sunt pentru cumpărarea de centrale termice, la modul generic (pe gaz, electrice sau pe lemne), dar pot fi achiziţionate şi altfel de sisteme de încălzire, cum ar fi panouri radiante sau convectoare. Sisteme care au, fiecare, avantaje şi dezavantaje. Ce să alegi ca să ai căldură în apartament la iarnă? Greu de răspuns, pentru că nu există o soluţie optimă universal valabilă. Şi mai ales pentru că trebuie avut în vedere şi un aspect care nu poate fi contabilizat în bani: confortul. Aşa că azi, în acest articol, nu vă vom spune ce sistem să cumpăraţi, ci vom încerca să vă ajutăm să alegeţi (mai) în cunoştinţă de cauză. Pentru asta, am stat de vorbă cu un specialist al universităţii gălăţene „Dunărea de Jos”, Gelu Coman -  şef lucrări la Departamentul Sisteme termice şi ingineria mediului din cadrul Facultăţii de Inginerie.

Izolaţia locuinţelor, cel mai important aspect

Gelu Coman este de părere că investiţiile în surse alternative de căldură ar fi trebuit să fie precedate de izolarea locuinţelor. „Trebuie să plecăm de la următorul concept foarte simplu: într-o casă nu trebuie să introduc cât mai multă căldură, ci trebuie să n-o pierd. Şi atunci, înainte de a discuta despre sistemele de încălzire, trebuie să discutăm despre gradul de izolare al casei respective. Din punctul meu de vedere, municipalitatea ar fi trebuit să insiste asupra izolaţiei caselor şi apoi asupra investirii în surse de căldură. Pentru că noul trend, la nivel tehnic, nu este să se scoată centrale şi sisteme de încălzire foarte performante, ci să se aducă un grad de izolare foarte bună a locuinţelor, prin schimbarea ferestrelor, prin izolaţia pereţilor, prin sisteme de aerisire performante etc. Ideea este că aceste concepte duc la creşterea preţului investiţional, dar şi la recuperarea rapidă a acestuia pe parcurs. Degeaba îmi pun acum o centrală de 5.000 de lei (pentru care, poate, m-am îngropat în datorii când am cumpărat-o), deoarece costul de producere a energiei va fi foarte mare: casa nu este izolată, se pierde căldură şi centrala va funcţiona mai mult decât ar trebui”.

Centrala pe gaz, cea mai oportună soluţie la momentul actual?

Pentru un apartament de locuit, cea mai oportună modalitate de încălzire la ora actuală este gazul, afirmă specialistul gălăţean în sisteme termice, sub rezerva ca preţul gazelor naturale să nu se modifice semnificativ pe viitor. „La momentul actual, având în vedere disponibilitatea reţelei de gaz, putem spune că această sursă este, acum, cea mai bună. Pe gaz sunt doar centrale, plus încălzitoare instant de apă caldă menajeră. Pe de o parte, avem un consum de gaz pentru încălzire, pe de alta, un alt consum pentru prepararea apei calde menajere, care este foarte important. Cele două consumuri se regăsesc în sarcina termică a instalaţiei.

Panourile radiante nu încălzesc aerul, ci obiectele

În cazul panourilor radiante, de exemplu, ne referim numai la încălzirea spaţiului respectiv; în acest caz trebuie să ne facem socoteala şi pe prepararea apei calde menajere. Consumurile ar trebui discutate separat. Aceste panouri radiante încălzesc obiectele din jur şi nu aerul. Să vă explic, pe scurt. Avem trei mecanisme de transfer de căldură: conducţie, convecţie şi radiaţie. Radiaţia la temperaturi uzuale scăzute (temperaturi de încălzire) are cel mai mic aport, în sensul că principiul de bază îl reprezintă undele electromagnetice, care sunt atrase, absorbite, de anumite corpuri şi apoi sunt reflectate de corpurile respective asupra celorlalte din jur, respectiv, asupra aerului. Cu alte cuvinte, radiaţia solară nu încălzeşte aerul, ci obiectele din atmosferă şi aceste obiecte degajă, la rândul lor, căldură asupra aerului. Panourile radiante sunt plane, de aceea o variantă foarte bună o reprezintă  montarea lor pe tavan”.
Pentru volume de încălzire relativ mici, panourile reprezintă o variantă bună, de luat în calcul, afirmă Gelu Coman, dar „evident că lucrurile sunt mult mai complexe. Dacă ne referim numai la un spaţiu de locuit, dar nu punem la socoteală ceea ce se întâmplă în jurul nostru... dacă tot blocul sau toată scara ar avea aceste panouri, probabil că temperatura ar fi cât mai constantă şi lucrurile ar sta bine. Dar în momentul în care cel de lângă mine se încălzeşte cu reşoul, sau nu are nicio sursă de încălzire, lucrurile se schimbă mult, iar această situaţie este valabilă la absolut toate sistemele de încălzire, nu numai la panouri. De aceea am spus că orice spaţiu de locuit, orice clădire trebuie izolată”.

Convectoarele, foarte eficiente

Convectoarele, aşa numitele calorifere electrice cu ventilator, au o eficienţă mai bună decât caloriferele electrice clasice, datorită faptului că aerul este circulat forţat peste aceste calorifere, spune Gelu Coman. „Astfel, aerul se încălzeşte mai repede şi eficienţa termică a radiatorului creşte. Dacă vrei să faci o comparaţie cu un simplu aparat de aer condiţionat care este pus pe căldură, trebuie făcută o diferenţiere între surse de încălzire pe curent electric şi aşa-numitele pompe de căldură, care sunt inclusiv aceste AC-uri care funcţionează şi pe încălzire iarna şi care au eficienţă termică. Atenţie, dacă la centrale şi la toate celelalte sisteme ne referim la randament termic, care este evident subunitar, în cazul pompelor de căldură ne referim la eficienţă termică, care este o cu totul altă noţiune şi care este supraunitară. Poate ajunge la valori de 4-5. Ca să înţeleagă toată lumea, introduc 1 kW energie electrică şi scot 5 kW de energie termică. La centralele termice uzuale, introduc un kilowatt, echivalent, de gaz sau electric şi scot 0,9, adică subunitar”.

Costuri suplimentare pentru centralele electrice

Aşa cum au afirmat şi reprezentanţii Electrica la cea mai recentă Comisie de Dialog Social din cadrul Prefecturii Galaţi, instalarea unei centrale electrice în locuinţă implică nişte costuri suplimentare asupra branşamentului separat, fie pe 380 V, fie pe 220 V, pentru că vechile reţele electrice nu fac faţă. „Sunt o variantă foarte bună, prin prisma randamentului termic. Aceste centrale electrice au un randament foarte ridicat, în sensul că introduc 1KW energie electrică şi scot 1kW energie termică, lăsând la o parte micile pierderi din centrală care se regăsesc tot în interior, să spunem aşa. Randamentul este foarte bun la curent electric, însă preţul actual, cumulat cu investiţia în branşament şi cu anumite tarife pe abonamentele de energie electrică neinspirat alese, poate duce la costuri foarte mari. Şi revenim iarăşi la problema izolaţiei clădirii, pentru că totul se reduce la asta. Dacă clădirea este izolată, iar timpul de funcţionare al oricărui sistem de încălzire este foarte scurt, atunci costurile sunt mici. Asta e toată filozofia”, spune Gelu Coman, şef lucrări la Departamentul Sisteme termice şi ingineria mediului din cadrul Facultăţii de Inginerie a Universităţii „Dunărea de Jos”.

Lupta cu mentalităţile

De multe ori, goana după ieftineală şi foamea de economii au rezultate total opuse. „Ne luptăm cu mentalităţi. Şi eu am părinţi şi le spun că centrala trebuie cuplată cu un termostat de ambient, un lucru extraordinar de important. Sunt unii care nu au termostat şi centrala merge încontinuu. Foarte importantă este şi setarea acestui termostat la o temperatură corectă. Lumea îşi pune termostat ieftin şi atunci şi-l ia pe cel mai simplu, cu un program strict pe 24 de ore. Însă sunt foarte mulţi oameni care pleacă dimineaţa la muncă, îşi opresc centrala, vin acasă şi vor să recupereze seara căldura din apartament pe care au pierdut-o ziua. Şi îi întreb pe aceşti oameni: voi scoateţi frigiderul din priză când plecaţi de acasă? Frigiderul este exact acelaşi lucru cu centrala termică, numai că merge pe temperatură scăzută, adică are un termostat pe o temperatură şi el îşi face treaba., atâta tot. Cu cât temperatura este mai constantă pe 24 de ore, cu atât consumul scade”, afirmă specialistul gălăţean.

Ce facem cu blocurile I şi A din Ţiglina?

Pentru blocurile de garsoniere din Ţiglina, „singurele posibilităţi sunt fie centrale pe curent, fie panouri radiante sau calorifere electrice. Evident, se poate monta şi centrală de bloc, numai că iarăşi discutăm despre grade de confort diferite, despre costuri împărţite, ca şi la sistemul centralizat. Temperatura la ieşire din centrală este constantă, iar fiecare apartament are un termostat. Aceste centrale de bloc sau de cartier, sunt ideale, dar ceea ce e la comun este întotdeauna discutabil”, spune Gelu Coman.

Mediul, „agresat” şi de centrale

„Imaginaţi-vă că ceea ce poluau cei de la Electrocentrale se regăseşte acum, în parte, la fiecare centrală de apartament”, spune Gelu Coman. „Normativele europene privind protecţia mediului impun un nivel minim de emisii. Şi acest nivel de emisii evident că se regăseşte şi în consumul de gaz: consumi mai mult, elimini mai mult. Având în vedere că centralele în condensaţie au un randament mai bun şi că recuperează acea căldură latentă de condensare a vaporilor, se ajunge la un consum mai redus, respectiv, la emisii mai mici”.        

     

Citit 18209 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2017 20:54

15 comentarii

 • postat de Nikola Luni, 12 Iunie 2017 23:47 Link la comentariu
  1
  8

  Eu fac o centrală cu psd-isti drept combustibil.După cu idioți patentați și ce ce se mai găsește.

  Raportează
 • postat de I-on Luni, 12 Iunie 2017 18:01 Link la comentariu
  1
  9

  CL si primaru mai au o varianta de rezerva pentru incalzirea urbei . Sunt in tratative sa achizitioneze 33000 capsule de U imbogatit la pretul 3000 lei pastila. Fiecare familie va primi cate un termos cu aceasta pastila cu care se va incalzi vesnic . Se poate renunta si la aerul conditionat din vara urmatoare ca nu va mai fi nevoie , totul va fi rece . Varianta este propusa de vicele P-iqu . Se va vota in unanimitate .

  Raportează
 • postat de IonV Luni, 12 Iunie 2017 17:48 Link la comentariu
  9
  8

  Nu mai bateti campii cu poluari, anvelopari, pericole de explozie si alte motivatii puerile ! Ce sa faci cu sistemul centralizat, sa continui pomenile ceapiste ??? Nu vedeti ca nu pot fi convinsi nicicum raiplatnicii sa-si achite consumurile ?? Ce pericol de explozie de la centrale, e acelasi pericol si de la aragaze, ce facem, punem plita cu lemne sa gatim in bloc ??? Nu stimati galateni, solutia centralelor individuale de apartament e solutia ca fiecare sa se gospodareasca cum crede de cuviinta ! Vrei caldura si apa calda, platesti, nu, se-nchide robinetul si gata ! Numai la tine, cel nevolnic, care nu platesti, nu si la cei care sunt cinstiti si onesti ! Am centrala de 17 ani, pe toata scara nu mai sunt apartamente cuplate la ceapeul Calorgal, am functionat cu centrala si fara anvelopare si tot plateam in jumatate fata de centralizat ! Mi-am izolat apartamentul, pe propria-mi cheltuiala, la fel cu toti vecinii si cheltuielile noastre lunare sunt la mai putin de jumatate fata de centralizat ! N-am sarit in aer, nu ne-am gazat si avem confortul dorit in case ! Toate argumentele impotriva centralelor de apartament nu stau in picioare ! Orice numai sa nu ne luam soarta in maini ! Puneti-va centrale noi, montate corect, legal, tehnic vorbind, izolati-va casa ca de-aceea va numiti proprietari si nu mai stati cu mana-ntinsa "sa ne dea", "sa ne faca" ! Si veti avea confortul dorit ! Ce mama naibii intretinere, de 17 ani am facut toate reviziile si verificarile la timp si corect si-atat, n-am inlocuit nimic, totu-i OK ! Si da, eu care mi-am facut toate astea pe buzunarul meu sunt de acord ca primaria sa subventioneze cu 3 mii de lei pe cei care vor sa devina independenti ! O data si gata, nu an de an milioane de euro dati pe apa sambetei, pe pierderi, rai platnici, pusculite de partid si ce mama naibii o mai fi !

  Raportează
 • postat de mesaj pentru nostalgicii sistemului centralizat Luni, 12 Iunie 2017 17:23 Link la comentariu
  11
  3

  Sistemul centralizat de incalzire a functionat in perioada cand era un singur proprietar al blocurilor: statul. Plateai nu plateai intretinerea+chiria, statul achita factura ca el era "titular" si prelua datoriile. Cum nu mai e statul proprietar, nu mai functioneaza nici sistemul centralizat. Simplu!
  Asa ca cine vrea moaca la caldura+ACM sa mearga la azilul de sarantoci-pomanagii unde se da moaca sau sa iasa in strada sa vad si eu cine sunt aia. Chiar daca ar fi peste 35000, sa tina cont ca Galatiul are 280.000 cetateni si ei sunt o minoritate nesemnificativa.

  Sper sa dispara definitiv conceptul asta de incalzire centralizata si sa inceapa odata modernizarea adevarata a orasului.

  Raportează
 • postat de Hei, trezirea! Luni, 12 Iunie 2017 15:49 Link la comentariu
  8
  17

  "Energeticianul ecologist" face un comentariu deosebit de bine pus la punct, subiectele marcate de dansul le-am pus si eu in fata primarului, pe pagina lui de FB. (...) Probabil habar nu are ca, pentru a fi oarecum eficienta o astfel de solutie, trebuie anveloparea locuintei si geamuri bine etansate. Si ca sa se mearga cu aroganta si mai departe, defileaza inca cu aceasta posibila investitie pe care o considera la indemana oricui, fara sa aminteasca si de celelalte doua obligativitati, anveloparea si etansarea. Ma apuca groaza numai gandindu-ma la un ( numai unul) bloc turn, cu cate o centrala in fiecare apartament! Oare nu este nici unul in acel consiliu local sa-l aduca cu picioarele pe pamant? Incalzirea centralizata este solutia pentru o aglomerare urbana. Nu intelege nimeni lucrul asta?

  Raportează
 • postat de privire lucida Luni, 12 Iunie 2017 14:57 Link la comentariu
  18
  16

  de ce nu priviti adevarul in fata? Absolut toata vina e rau platnicilor.Au falimat 2 firme urmeaza la rand apa canal. Vorbiti de tari evoluate,civilizate, dar acolo si oamenii sunt evoluati si civilizati, stiu ca daca au consumat trebuie sa si plateasca. Nu-i cainati pe pensionari ca nu au bani,ca din contra ei sunt cei care platesc utilitatile cu prioritate cand iau pensiile.De ce din impozitele noastre suportam neplata unora in loc sa se faca ceva mai bun pt.aceasta urbe.Pana cand vom subventiona necinstea? Daca cineva ia dintr-un magazin un salam sau o camasa si o poarta se cheama furt si e pedepsit de lege. Si daca ai folosit apa sau caldura si nu ai platit-o tot furt este. GATA CU POMENILE.Trebuia sa le scoata apartamentele la vanzare celor care nu platesc incalzirea sa se duca la vatra cu lemne ca si pt.lemne trebuie sa plateti,numai la Calorgal nu.Bine face primarul ca incearca sa salveze bugetul local facut din impozitele noastre. Sunt atatea de facut in acest oras. De ce nu vedeti ?

  Raportează
 • postat de Energeticianul ecologist Luni, 12 Iunie 2017 13:02 Link la comentariu
  9
  19

  Este foarte corect ceea ce spune dl Gelu Coman, dar ne-am bucura mai mult dacă mediul academic ar fi mai vehement în mediul public şi mai ales în relaţiile cu autorităţile, atunci când populaţia are de suferit. Faţă de cele spuse de dânsul aş veni cu unele COMPLETĂRI:
  1. Primăria Galaţi dacă vrea să renunţe la Sistemul Centralizat actual, trebuie să-l înlocuiască pe acesta cu un altul bine gândit, asumat, realizat pe etape şi în baza unei STRATEGII realizate cu toţi specialiştii prin dezbateri serioase. Prima etapă ar fi desigur IZOLAŢIA TERMICĂ a clădirilor. Pasarea acestor probleme către consumatori denotă o mare IRESPONSABILITATE şi INCOMPETENŢĂ din partea autorităţilor!
  2. Montarea CT individuale pe gaz a fost şi este o soluţie extremă la care au apelat majoritatea cetăţenilor, mai ales cei cu apartamente mari, când au văzut calitatea agentului termic din locuinţele încălzite prin Sistemul Centralizat, dar nimeni nu spune şi de DEZAVANTAJELE acestora, printre care aş enumera:
  - costurile foarte mari de achiziţie şi montaj;
  - deranjul mare din locuinţe la montarea acestora şi modificarea instalaţiei;
  - costuri şi timp pentru mentenanţa, revizia şi schimbarea acestora periodic;
  - pericolul pentru sănătate şi mai ales de explozie, prin acumulări accidentale de gaze;
  - poluarea mediului înconjurător prin emisiile de gaze;
  - taxe şi alte costuri suplimentare care vor surveni în timp (taxe de mediu pe coş, montarea acestora peste nivelul clădirilor, etc);
  - creşterea preţului la gaze în continuu (deoarece sunt resurse cu rezerve limitate în timp);
  - aspectul inestetic al clădirilor, atât în interior cât şi în exterior, etc.
  3. Prin renunţarea la Sistemul Centralizat actual, cea mai mare parte a cetăţenilor va recurge la sisteme alternative de încălzire a locuinţei şi de preparare a apei calde menajere (ACM) care va aduce un consum suplimentar de energie electrică în firidele de distribuţie a energiei electrice de pe paliere (FDCP-uri) din blocuri. Cine răspunde în cazul INCENDIERII unei FDCP la vârful de sarcină, deoarece Electrica nu şi-a luat nici un angajament să rezolve o astfel de problemă până la iarnă? Răspunde dl Primar?
  4. Ce se întâmplă cu Punctele Termice (PT-urile) actuale din cartiere, unele modernizate recent, pentru care s-au cheltuit foarte mulţi bani publici? Pentru degradarea sau distrugerea acestora cine va răspunde? Despre costurile cu conservarea acestora din bani publici, de ce nu ne spune dl Primar? Distrgerea unui sistem de încălzire sau renunţarea/abandonarea acestor PT-uri nu intră cumva sub incidenţa vreunei infracţiuni? Avem avocaţi buni în acest oraş?
  5. Mediul academic şi ceilalţi specialişti, alături de autorităţile publice desigur (dacă ar fi mai competente), ar trebui să ne informeze mai bine şi despre montarea de PANOURI SOLARE pe clădiri (pentru încălzirea ACM gratuită şi ecologică), precum şi despre montarea de CENTRALE de BLOC. Aici vrem soluţii, preţuri, proiecte tip şi alte informaţii utile. Dar se pare că este o mare incompetenţă, interes şi manipulare din partea autorităţilor publice!

  Raportează
 • postat de Sa mai si invatam... Luni, 12 Iunie 2017 13:01 Link la comentariu
  11
  16

  Normele de ultima ora ale UE nu mai permit tevi de gaze prin imobil / bloc etc. Toata lumea care detine centrale (absolut toata lumea) va trebui sa o ia de la capat cu reteaua care trebuie proiectata si executata prin exteriorul cladirilor. Alo! Primaria! Citeste cineva directivele UE caci suntem de prin 2007 cica "integrati". Chiar doriti sa ramaneti in istoria locurilor ca cei care ne-au "dezintegrat" dintr-o comunitate de oameni civilizati? De ce anume este atat de complicat sa mergeti in state evoluate si care exista si se dezvolta (cu mare viteza) in conformitate cu toate cerintelor UE? De ce nu vreti sa munciti/invatati/depasiti situatia de necunoscatori? Nu mai bine va readaptati analiza/gandirea corespunzator? De ce nu se poate repara un sistem care zeci de ani a functionat excelent si care a raspuns anticipat cerintelor UE de acum?

  Raportează
 • postat de RoEXIT din mafia UE Luni, 12 Iunie 2017 12:59 Link la comentariu
  12
  20

  Singura varianta logica, eficienta si sigura, intr-un oras cu blocuri, este Sistemul Termic Centralizat! Măcar pe zone. Nu întâmplător a fost creat cu mari eforturi acest sistem termic centralizat, ci pentru ca e singura soluţie raţională.
  Nu se poate ca fiecare apartament, fiecare garsoniera sa-si puna centrala termica, ESTE ABERANT, este o nebunie intr-un oras cu blocuri. Despre pericolul de explozie nu vorbeste nimeni, de la zeci de mii de centrale, pericol care nu exista pana acum.
  Problema nu este Sistemul Centralizat, care trebuia modernizat, problema Romaniei este mafia politico-economica de dupa 1989. Mafia e formata din toate partidele si e condusa din exterior, de sistemul bancar-corporatist FMI-SUA-UE.
  Mafia politica executa ordinele primite din exterior, a falimentat si vandut Romania conform acordurilor si tratatelor stabilite de asasinii economici FMI-SUA-UE. Sistemul Termic Centralizat a fost distrus cu premeditare, asa cum s-a procedat cu toata industria Romaniei, pentru ca Occidentul sa-si vândă mărfurile in colonia de sclavi Romania. Noi nu mai avem voie sa producem nimic pentru sufletul nostru, nu trebuie sa mai avem nimic al nostru, nici industrie, nici resurse, nici paduri, ape, pamant si nici identitate nationala nu vom mai avea. Pentru ca ne colonizează fortat cu musulmani teroristi, dupa ce au depopulat Romania de 4 milioane de romani. Asa sunt ordinele de la Uniunea Sovietica Europeana. Iar alogenii de la Bucuresti, clasa politica de criminali alogeni, executa ordinele de 27 de ani.
  Vom dispărea ca popor daca nu iesim toti in strada impotriva mafiei politico-economice 1990-2017!

  Raportează
 • postat de macarie banu Luni, 12 Iunie 2017 11:47 Link la comentariu
  8
  26

  In maximum,maximorum 3-4 ani pretul gazelor naturale pentru consum va fi 100 % liberalizat. E! atunci sa vezi preturi la gaze si centrale de apartament aruncate pe geam.Sunt unii domnule care chiar vor sa schimbe firea naturala a lucrurilor....in numele modernizarii,din prostie,din lene sau din nepasare.

  Raportează
 • postat de amarastean Luni, 12 Iunie 2017 11:44 Link la comentariu
  10
  13

  Da soba cu lemne ce problema are? nu trebuie aprobare, nu trebuie verificata anual sau la doi ani, este ecologica, ieftina, nu trebuie firma ,proiect , taxe , aprobari...etc

  De fumul pe care il degaja primaria sa raspunda, sa gaseasca solutii.

  Din tot orasul, opozitia, un singur baiat destept, nu poate incepe procedura de suspendare a primarului?

  Americanii, au schimbat presedinti, noi cei multi si nemultumiti, saraci, pensionari...nu facem nimic,nimic.
  Macar sa nu uitati ce ne-a facut acest primar, peste cativa ani

  Raportează
 • postat de Teo Chirvase Luni, 12 Iunie 2017 08:19 Link la comentariu
  15
  16

  Dar pierderile din reteaua termoficarii nu le luati in seama,D-le Florea?
  Ar fi fost mai normal cu incalzirea centralizata, ded acord,dar asta e
  mersul... si ne adaptam.
  Nu mai vorbim despre neplata facturilor de incalzire,nepasarea unora
  e mare.
  Dar poluarea atator masini in Galati, nu va ingrijoreaza? Mai ganditi-va!


  Teo Chirvase

  Raportează
 • postat de brasov Luni, 12 Iunie 2017 08:03 Link la comentariu
  11
  27

  Centralele din comert nu sunt facute pentru condominium. Ele sunt facute pentru case unde nu ai vecini la etajele urmatoare si chiar si acolo sunt norme de poluare. In plus piata e plina de SH resapate de prin ungaria sau turcia vandute ca noi care polueaza si nimeni nu le verifica.
  Am stat in Brasov o perioada la ultimul etaj intr-un bloc unde toata lumea avea centrala. Pana si hainele de pe mine miroseau la servici a gaze nearse, tot timpul ma durea capul si aveam un gust dulceag in gura. Am ajuns la medic si problema aveam concentratie de monoxid in sange de 2 ori peste normalde parca lucram intr-o uzina fochist. Nu am avut alta solutie decat mutatul - macar aici aveam avantajul chiriei.
  Din cate stiu in Brasov pana sa plec incepuse sa se puna problema sa se refaca CET-ul sau macar CET-ulete mici de cartier deci va dati seama ca nu eram eu singurul nebun.

  Raportează
 • postat de Teach Luni, 12 Iunie 2017 06:26 Link la comentariu
  10
  30

  Centrala electrica e ieftina dar pe iarna o sa dai peste 5-600 lei/ luna. Daca e iarna grea poate ajunge si la 1000 lei. POFTIM ECONOMIE.

  Panourile nu sunt bune deoarece favorizeaza dezvoltarea mucegaiului in casa --> un coleg a avut si le-a aruncat pe geam dupa 3 ani deoarece ii umpluse casa de mucegai. Caldura avea dar mucegai asemenea.

  Cel mai eficient sistem este cel centralizat dar daca ei nu repara instalatiile si sunt pierderi pe retea atunci asta nu va fi niciodata OK. Dar cum ei vor sa ingroape acest sistem o sa fie lasat sa se duca ....

  Peste 3-4 ani o sa planga multi dupa acest sistem centralizat dar nu vor mai avea ce face.

  Raportează
 • postat de Gabriel Florea Luni, 12 Iunie 2017 01:22 Link la comentariu
  26
  29

  Domnilor Specialiști.Cet Galați cu un cazan în funcție nu poluează mediul mai mult că suma centralelor instalate în tot Galațiul.Cine polua mai mult în Oraș in trecut? Cumva Cocseria?Gazele de eșapament? Unde e tabela aia electronică de la Păpădie care ați montat-o acum câțiva Ani? A dispărut.Oare mii de centrale termice cat poluează? Ganditi-va la copilașii care inhalează noxa emisă de aceste centrale.Oare acea pipa de evacuare a gazelor arse se duce cumva într-un cos de fum?Nuuuu....Se duce in atmosfera.Inhaland acea noxa,întrebați specialiștii ce boli produc.Cand polua Cocseria,cum se vedea fumul de pe partea cealaltă a Dunării?Va zic eu.Era pâclă de fum, deasupra Orașului.Asa că poluare din partea Cet Galati in funcție,mai trebuie să studiați.Emisiile.I Love Galati,I Love Romania! Și recunosc...I Love și TERMIA.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.