Peste 17.000 de gălăţeni suferă de cancer

Peste 17.000 de gălăţeni suferă de cancer
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Mii de persoane din judeţul Galaţi se află în statisticile Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi ca având o formă sau alta de cancer. Medicii gălăţeni depistează peste 1.000 de cazuri în fiecare an, cel mai des întâlnite fiind cancerul de sân, de prostată şi cel colorectal.

Doar în primele trei luni ale anului 2017, peste 200 de gălăţeni au primit acest diagnostic. Numărul total al bolnavilor de cancer aflaţi în evidenţele autorităţilor medicale gălăţene, la începutul lunii aprilie a.c., era de 17.362, cu peste 100 mai mulţi decât la sfârşitul anului trecut.

Cel mai frecvent diagnosticat, în primul trimestru al anului, potrivit DSP Galaţi, a fost cancerul de sân, cu 27 de cazuri noi. În total, 2.402 femei din judeţul Galaţi trăiesc cu această boală. Urmează cancerul de prostată, cu 21 de cazuri noi şi cu 1.001 bolnavi rămaşi în evidenţă.

Alte tipuri de cancer diagnosticate au fost: de col uterin (cinci), de piele (nouă), bronhopulmonar (12), de stomac (cinci), de vezică urinară (15), colorectal (14), de ficat (zece) etc.

În ciuda faptului că vorbim despre o boală gravă, diagnosticul de cancer nu înseamnă automat şi o condamnare pentru pacient, cu condiţia ca boala să fie depistată într-un stadiu incipient.

Program gratuit de screening

Unul dintre cele mai grăitoare exemple este cel al cancerului de col uterin, boală care afectează un număr mare de românce. Depistată din primele stadii, boala este vindecabilă, în majoritatea cazurilor, spun medicii. Problema este că, în aceste etape de început, tumoarea apărută pe colul uterin nu dă simptome. Din acest motiv, multe paciente ajung la spital atunci când este prea târziu.

Astfel, pentru a putea diagnostica din timp această boală, femeile au la dispoziţie un test rapid, nedureros şi gratuit, pus la dispoziţie de Ministerul Sănătăţii. Este vorba despre testarea Papanicolau, la care fiecare femeie cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani are dreptul, prin intermediul Programului naţional de screening pentru depistarea cancerului de col uterin.

Citit 5510 ori Ultima modificare Luni, 12 Iunie 2023 07:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.