UPDATE. Galațiul, sub avertizare de COD ROȘU de CANICULĂ | INSTANTANEE din Galați
Foto: Arhiva ”Viața liberă”

UPDATE. Galațiul, sub avertizare de COD ROȘU de CANICULĂ | INSTANTANEE din Galați
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

UPDATE, 30 iunie, ora 10,00 | Avertizare de cod roșu de caniculă. Intervalul: 1 iulie, ora 10,00 - ora 21,00. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, sâmbătă, 1 iulie, în județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Galați, Brăila, Vaslui și Iași, precum și în municipiul București și în zona joasă de relief a județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău și Neamț, se vor înregistra temperaturi maxime extreme comparabile cu recordurile absolute ale perioadei, situate frecvent între 38 și 41 de grade, iar în sudul Olteniei și al Munteniei valorile termice vor urca spre 42...44 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa frecvent, după-amiaza, între 82 și 84 de unități, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Foto Gabriel Kolbay:


ATENȚIE! Două zile, cod portocaliu de CANICULĂ la Galați | Administraţia Naţională de Meteorologie a anunţat faptul că judeţul nostru se va afla, începând de vineri, 30 iunie, de la ora 9,00 şi până la ora 22,00, precum și sâmbătă, 1 iulie, în același interval, sub atenţionare Cod portocaliu de caniculă. Acesta a fost motivul pentru care Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a judeţului Galaţi a organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia s-au prezentat principalele măsuri de protecţie pe timp de caniculă.

Salvatorii gălăţeni atrag atenţia că deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite. Dacă sunteţi nevoiţi să ieşiti afară în intervalul 11,00 - 18,00, trebuie să alternaţi deplasarea cu repausul în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spaţii publice) sau fără expunere directă la soare (corturi, umbrare). „Pentru ameliorarea condiţiilor la locul de muncă se va reduce intensitatea şi ritmul activităţilor fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static şi alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător”, au mai explicat pompierii.

Pentru prevenirea efectelor negative cauzate de temperaturile ridicate, care se anunță a atinge până la 40 de grade Celsius, Inspectoratul  pentru Situaţii  de  Urgenţă  Galaţi recomandă ca, în spaţii închise, să respectaţi următoarele măsuri preventive: limitaţi utilizarea aparatelor electrocasnice, a luminii artificiale şi a surselor de căldură; acoperiţi ferestrele expuse la soare; menţineţi închise toate ferestrele când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spaţiul închis şi nu utilizaţi ventilatoare dacă temperatura a depăşit 32 de grade Celsius.

Pe caniculă, se recomandă să aerisiţi casa dimineaţa devreme sau seara târziu utilizând curenţi de aer şi să reglaţi aerul condiţionat la cinci grade sub temperatura ambientală.

„Preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prin Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, a solicitat tuturor primarilor din judeţ să dispună măsuri pentru prevenirea şi limitarea efectelor caniculei, precum şi pentru sprijinirea populaţiei şi colectivităţilor de animale în aprovizionarea cu apă” ne-a explicat lt. col. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

Prognoza meteo pentru vineri

Vineri, 30 iunie, potrivit meteorologilor, temperatura va atinge valoarea maximă de 36 de grade Celsius, iar pe timpul nopţii, mercurul în termometre va coborî până la circa 22 de grade Celsius. Şansele de precipitaţii sunt de circa 10 la sută. Va bate şi vântul, atingând o viteză de până la 8 kilometri pe oră. Presiunea atmosferică va oscila în jurul valorii de 757 mm coloană de mercur, iar umiditatea nu va depăşi valoarea de 45 la sută. (informaţii preluate din surse online)

Nu risipiţi apa!

Apă Canal le recomandă gălăţenilor, pentru perioada de caniculă şi secetă, să limiteze consumul de apă potabilă numai pentru nevoi gospodăreşti, mai ales la consumatorii casnici, atât din mediul urban, cât şi din mediul rural. "Pentru udatul grădinilor este indicată folosirea unor surse alternative, cum ar fi forajele de mică adâncime sau bazinele pentru colectarea apei de ploaie", au transmis reprezentanţii companiei într-un comunicat de presă.

Citit 10307 ori Ultima modificare Luni, 12 Iunie 2023 07:34

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.