Se circulă PERICULOS pe drumurile din Galaţi. Peste 300 de ACCIDENTE, produse din viteză, neatenţie şi neştiinţă

Se circulă PERICULOS pe drumurile din Galaţi. Peste 300 de ACCIDENTE, produse din viteză, neatenţie şi neştiinţă
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Două accidente în medie, pe zi, s-au petrecut pe şoselele din judeţul Galaţi de la începutul acestui an. Zece persoane şi-au pierdut viaţa conform statisticilor oficiale ale Poliţiei Rutiere, în evenimente produse prin încălcarea unor reguli a căror nerespectare atrage, săptămânal, mii de amenzi.

Viteza, alcoolul, neacordarea de prioritate, traversarea neregulamentară sunt principalele cauze generatoare de accidente rutiere, care aproape zilnic fac victime pe şoselele Galaţiului şi produc pagube materiale însemnate. Siguranţa circulaţiei, monitorizată de poliţie prin acţiuni săptămânale soldate cu mii de amenzi aplicate deopotrivă şoferilor nedisciplinaţi şi pietonilor inconştienţi, este, pentru mulţi participanţi la trafic, doar o noţiune abstractă, pomenită undeva în Codul Rutier. De la începutul acestui an, evenimentele rutiere înregistrate pe drumurile judeţului, fie în oraşe, fie la sate, s-au numărat cu sutele. Şi vorbim doar de cele care în accepţiunea legii sunt considerate accidente, în speţă soldate nu doar cu pagube materiale, ci şi cu victime, respectiv persoane rănite ori decedate. 331 este numărul oficial al accidentelor înregistrate în Galaţi în intervalul menţionat, trendul fiind unul ascendent. Conform situaţiilor săptămânale întocmite de Poliţia Rutieră Galaţi, în intervalul 1 ianuarie – 26 iunie, cele 43 de evenimente de circulaţie din prima lună a anului s-au soldat cu doi morţi, şapte persoane rănite grav şi 50 de persoane rănite uşor. Cele mai multe accidente, 27, au avut loc în mediul urban. Luna februarie a fost constantă ca număr de evenimente, dar au fost mai mulţi răniţi grav, nouă la număr, mai puţini răniţi uşor, 46, în timp ce o persoană şi-a pierdut viaţa.

Mai, luna teribiliştilor

Prima lună de primăvară a adus cu ea, odată cu încălzirea vremii, şi creşterea gradului de nesiguranţă pe drumurile publice. 44 de evenimente rutiere au avut loc în acest interval, dintre care 27 au fost în mediul urban. Accidentele s-au soldat cu 56 de răniţi uşor şi şase răniţi grav. Patru persoane şi-au pierdut viaţa. Trendul ascendent a continuat şi în luna aprilie, când 54 de accidente au înroşit şoselele de la noi. Evenimentele s-au soldat cu 64 de răniţi uşor şi 11 răniţi grav. Din fericire, nicio persoană implicată în accidentele din aprilie nu şi-a pierdut viaţa. Luna mai a constituit vârful primei jumătăţi a anului. Şoferii nesăbuiţi au provocat 87 de accidente, de 39 de ori în mediul rural şi de 49 de ori în mediul urban. Numărul răniţilor uşor a fost de 97, iar a celor care au suferit leziuni grave a ajuns la nouă. După două luni în care imprudenţa nu a semănat moarte pe şoselele judeţului, în iunie tragediile s-au scris, până în prezent, de trei ori. 60 de accidente rutiere au fost contabilizate în luna lui Cireşar până pe data de 26, ponderea fiind deţinută tot de mediul urban. 61 dintre victime au fost catalogate ca rănite uşor, în timp ce nouă au căpătat statutul de răniţi grav. De menţionat ar mai fi că în ultimele trei luni s-au înmulţit cazurile în care şoferi care au provocat accidente, îndeosebi cu pietoni, au fugit de la locul faptei abandonându-şi victimele şi încercând să muşamalizeze unele aspecte de genul consumului de alcool sau al lipsei permisului. Aceste circumstanţe, în mod evident, sunt de natură a agrava situaţia unui conducător auto care deja a comis o faptă penală.

Citit 10356 ori Ultima modificare Duminică, 02 Iulie 2017 17:02

12 comentarii

 • postat de Ionut
  Luni, 03 Iulie 2017 21:54
  Personal as introduce și amenda pentru cei care merg mai încet decât viteza legala pe acel sector de drum eventual și pe banda 3.
  La asta se gândește cineva? Ca sunt destui de care te împiedici în trafic și sufoca circulația doar pentru ca sunt niște retarzi care habar nu au să conducă dar care o fac pe șoferii model. :)
  3
  2
  Raportează
 • postat de Costi
  Luni, 03 Iulie 2017 16:11
  Si inca ceva. Vreau sa stiu si eu unde pot sesiza bataia de joc de la semoforul de pe strada Tecuci la intersectia cu Cosbuc.
  Pe strada Tecuci se sta cate 10 minute la semafor (cel putin 5-6 cicluri rosu-verde), la o coada de pana la 500 de metri, pentru ca au setat sa tina culoarea verde numai 15 secunde, in timp ce pe Cosbuc coada ajunge sa aiba maxim 3-4 masini pe banda, care trec de indata ce se face verde, apoi verdele mai tine mult si bine, chiar daca nu mai sunt alte masini pe Cosbuc.
  0
  6
  Raportează
 • postat de Costi
  Luni, 03 Iulie 2017 16:06
  Care drumuri din Galati? Exista in judetul nostru un drum cu 2 benzi pe sens, ca sa poti depasi fara sa treci pe contrasens?
  Macar unul????

  Cand iesi din judet si ajungi la Tișița zici ca ai gasit pista de formula 1 si iti vine sa nu mai vii acasa.

  Legat de oras, am gasit recent in centrul orasului strazi din pamant, cand am vrut sa caut o scurtatura.
  1
  5
  Raportează
 • postat de Tiberiu
  Luni, 03 Iulie 2017 16:00
  Fata de perioada comunista:
  Permisul auto se obtine prea usor iar masinile sunt prea ieftine si prea multe.
  In plus, oricine poate circula oricand oriunde, existand carburant la discretie.

  O posibila imbunatatire se obtine prin inasprirea legislatiei, prin cresterea cresterea dificultatii de a trece examenul de obtinere a permisului auto si prin mai buna supraveghere a politiei rutiere.

  Eu as introduce obligativitatea obtinerii unui permis de pilotaj auto pentru toti cei care detin vehicole capabile sa se deplaseze cu mai mult de 160 km/h.
  Scolile de soferi ar trebui acreditate de o autoritate de stat si ar trebui sa indeplineasca un minim de cerinte legate de calitatea instruirii.
  3
  6
  Raportează
 • postat de Andy
  Luni, 03 Iulie 2017 14:13
  Si in jungla se circula mai bine.Aici e vorba de soferi si cetateni care nu au bunul simt,adica care conduc cu viteza,urmaresc unde e radarul sau politia ,stilul agresiv in conducerea autoturismului dar si verbal,cei care ies cu motoare puternice,cei care se cred buricul pamantului ca au relatii,cei care se razbuna pe cei care au gresit si pun frane agresiv,pai asa oameni buni ...asta e civilizatie si bun simt?
  O sa mai treaca vreo 10 ani sa ajunga sa realizeze cum ar trebui sa actioneze.
  Legat de politia romana,pai unde sunt semnele de circulatie din zonele unde chiar sunt necesare? In dreptul scolilor ar trebui limita de 30 ,la liceul pedagogic unde se opresc si stationeaza pe interzis unde sunt politistii sa imparta amenzi ca la soferi le este greu sa mearga 100 m pe jos ,ca sa lase masina intr-o parcare! Pentru viteza amenda se da la o toleranta prea mare de viteza,mai peste tot toleranta de viteza in oras este de 3-4%.
  1
  13
  Raportează
 • postat de Je
  Luni, 03 Iulie 2017 13:48
  Se circula periculus din cauza inculturii, prostiei si lipsei unor minime cunostinte de fizica de clasa a 2-a.
  7
  14
  Raportează
 • postat de C-tin
  Luni, 03 Iulie 2017 13:18
  1. Limitatoare de viteza max. 5Km/h și denivelare pe toată lungimea trecerii de pietoni pe ambele sensuri de circulație (trecerea sa fie încadrată de denivelări) pentru a nu ocolite si cu semnalizare optica(ocolite de pisica roșii că o bariere la nivelul solului ar reducere avântul șoferilor vitezomani)
  2. Camere de supraveghere video la indicatoarele de obligativitate la dreapta sau stânga și suspendarea permisului auto pe minim 3 luni plus amendă pe măsură și cine vrea sa incalce regulile jocului de șofat sa răspundă.
  3. Polițiștii să fie indulgenți eventual la prima abatere dar să nu închidă ochii la relații și cunoștințe personale.
  Educația se face de cele mai multe ori prin constangeri, ai greșit plătești. Dacă ești prins că repeti gafă după gafă, interpretezi legea după bunul plac și consideri că strada îți aparține, retragerea permisului urmat de un examen dur de redobândire a acestuia este soluția forte.
  Pietonii la rândul lor sa răspundă în fața legii daca nu respectă trecerea de pietoni și sunt accidentați și să nu învinovățească întotdeauna pe șoferi că aveau viteza mare e.t.c.....
  Acest comentariu îl fac din ambele perspective că șofer și uneori pietoni. Comentariile tinerilor teribiliști nu mă interesează.
  6
  11
  Raportează
 • postat de Terente
  Luni, 03 Iulie 2017 13:17
  Propun desfiintarea Politiei Rutiere din Galati si inlocuirea ei cu firme private care sa faca ordine in oras. Ar fi mai ieftin si mult mai eficace!
  2
  17
  Raportează
 • postat de Nebugetar
  Luni, 03 Iulie 2017 10:23
  ,,X" ,stai liniștit că nu se va rezolva nimic. Ce să ceri de la poliția rutieră? Da, pot face multe în domeniul preventiei dar mentalitatea din instituția aia lasă de dorit. Când ați auzit ca administratorul unui drum să fie amendat pentru semnalizare defectuoasă sau chestii de genul. Când ați vazut sau auzit ca poliția rutieră să sancționeze sau să intervină cât îi stă în atribuții în zonele/ interdicțiile de mare risc? Plus de asta, în alte orașe am văzut de la rutieră stând în intersecții să dirijeze traficul. La Galați eu nu am văzut. După care , am observat că județul Galați e departe rău de restul țării la capitolul infrastructura. De ex, intrați in jud Vaslui și e deja altceva. Ar fi multe de spus dar cam degeaba. Singurul lucru bun e că șoferii galateni au organizat protestul pentru centură. Poate că nu e mare lucru dar poate că e un început în a învăța să ne cerem drepturile. Suntem mai mult decât îndreptățiți să o facem când privim statisticile și vedem că străzile ne omoară ca și cancerul. Așa că dragă poliție rutieră, am inteles-o pe asta cu bețivii, cu vitezomanii dar să nu faci NIMIC și împotriva administratorilor de drumuri în legătură cu siguranța circulației este absurd . Ai legea de partea ta și îți dă dreptul să acționezi.
  0
  20
  Raportează
 • postat de X
  Luni, 03 Iulie 2017 09:32
  Cer CAMERE de luat vederi autorizate de Politia Rutiera, in fiecare intersectie, la fiecare trecere de pietoni; Este asa de greu ? Braila are de 10 ani !!! suntem o rusine de oras. Administratiile locale nu au nici o treaba !!!
  -
  Politia Rutiera sta cu radarul pe Blvd. Siderurgistilor la lIceul Anghel Saligny, unde daca scapi o idee mai tare pedala iti da amenda de 290 lei si considera asta preventie, dar domnilor in loc sa stati la praduiala ce ar fi daca ati face un bine sa va ocupati intradevar de problemele din circulatie ? Nu le stiti va dau eu cateva exemple si cred ca daca ati face un portal unde ne putem expune problemele ar fi si mai interesant, dar sa nu o lungesc prea tare uite cateva probleme intalnite in trafic :
  -La intersectia str.Garii cu str. Domneasca fiecare iti taie fata de pe banda 2 trecand pe banda 1 incalcand benzile continue de preselectie si Politia Romana nu are nici o treaba !
  -In piata la InstalTerm nu are nimeni nici o treaba cu indicatorul de obligatoriu la dreapta; Tot in piata mare indicatorul interzis din str. Tecuci catre Spiridon (la stanga din Tecuci) este facultativ.
  -Pe str.Tecuci la APAN, obligatoriu la dreapta e doar pentru prosti restul sunt destepti au alt tip de permis.
  -Pe str. Nicolae Mantu indicatoarele de obligatoriu inainte la "breteaua" de la Calea Smardan ... ce conteaza ca in spatele tau sunt cozi pana la Lidl, daca el vrea sa faca la stanga catre ANL-uri.
  -In Centrul la Hotel Galati, masinile sunt parcate inaintea trecerii de pietoni daca iti sare un copil pe trecere, nu ai nici o sansa sa-l observi !
  -Pe Nae Leonard e o aventura cu masinile si dubele parcate inaintea trecerii de pietoni de la mini Market.
  -Pe Constructorilor cand intri pe Brailei, chiar nu se poate adauga 10 secunde la semaforul de pe Brailei ca toate masinile care intra pe Brailei sa-si continue drumul ? dupa ce stai o eternitate la semaforul din Constructorilor mergi 10 metri ca sa poti sa mai stai la alt semafor ?

  Ce spuneti ? se poate rezolva ceva ?!
  2
  36
  Raportează
 • postat de Nebugetar
  Luni, 03 Iulie 2017 05:59
  Să nu uităm că la Galați sunt printre cele mai proaste drumuri din țară.
  2
  37
  Raportează
 • postat de O VICTIMA
  Luni, 03 Iulie 2017 02:20
  Probabil ca, oricare dintre noi, suntem (zilnic) martorii a numeroase faze in care niste dezechilibrati psihic sau niste indivizi (,,nevinovati'') care nu au ABSOLUT NIMIC in comun cu postura de conducator auto, provoaca situatii periculoase in trafic.
  Pe perioada miilor de ronduri (in total) pe care le fac tot felul de politisti, cu tot felul de masini, cu atributii (si) de circulatie, care patruleaza...IN PERMANENTA...PE TOATE STRAZILE DIN ORAS...ZI SI NOAPTE...este de neacceptat si este imposibil ca astfel de persoane, potential provocatoare de accidente, sa mai existe in trafic, daca toata aceasta ARMATA DE POLITISTI si-ar face serviciul si i-ar sanctiona si i-ar opri la timp, pe toti cei pe care ii vedem noi, cetatenii de rand, VICTIMELE !!!
  1
  55
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.