Se circulă PERICULOS pe drumurile din Galaţi. Peste 300 de ACCIDENTE, produse din viteză, neatenţie şi neştiinţă

Se circulă PERICULOS pe drumurile din Galaţi. Peste 300 de ACCIDENTE, produse din viteză, neatenţie şi neştiinţă
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Două accidente în medie, pe zi, s-au petrecut pe şoselele din judeţul Galaţi de la începutul acestui an. Zece persoane şi-au pierdut viaţa conform statisticilor oficiale ale Poliţiei Rutiere, în evenimente produse prin încălcarea unor reguli a căror nerespectare atrage, săptămânal, mii de amenzi.

Viteza, alcoolul, neacordarea de prioritate, traversarea neregulamentară sunt principalele cauze generatoare de accidente rutiere, care aproape zilnic fac victime pe şoselele Galaţiului şi produc pagube materiale însemnate. Siguranţa circulaţiei, monitorizată de poliţie prin acţiuni săptămânale soldate cu mii de amenzi aplicate deopotrivă şoferilor nedisciplinaţi şi pietonilor inconştienţi, este, pentru mulţi participanţi la trafic, doar o noţiune abstractă, pomenită undeva în Codul Rutier. De la începutul acestui an, evenimentele rutiere înregistrate pe drumurile judeţului, fie în oraşe, fie la sate, s-au numărat cu sutele. Şi vorbim doar de cele care în accepţiunea legii sunt considerate accidente, în speţă soldate nu doar cu pagube materiale, ci şi cu victime, respectiv persoane rănite ori decedate. 331 este numărul oficial al accidentelor înregistrate în Galaţi în intervalul menţionat, trendul fiind unul ascendent. Conform situaţiilor săptămânale întocmite de Poliţia Rutieră Galaţi, în intervalul 1 ianuarie – 26 iunie, cele 43 de evenimente de circulaţie din prima lună a anului s-au soldat cu doi morţi, şapte persoane rănite grav şi 50 de persoane rănite uşor. Cele mai multe accidente, 27, au avut loc în mediul urban. Luna februarie a fost constantă ca număr de evenimente, dar au fost mai mulţi răniţi grav, nouă la număr, mai puţini răniţi uşor, 46, în timp ce o persoană şi-a pierdut viaţa.

Mai, luna teribiliştilor

Prima lună de primăvară a adus cu ea, odată cu încălzirea vremii, şi creşterea gradului de nesiguranţă pe drumurile publice. 44 de evenimente rutiere au avut loc în acest interval, dintre care 27 au fost în mediul urban. Accidentele s-au soldat cu 56 de răniţi uşor şi şase răniţi grav. Patru persoane şi-au pierdut viaţa. Trendul ascendent a continuat şi în luna aprilie, când 54 de accidente au înroşit şoselele de la noi. Evenimentele s-au soldat cu 64 de răniţi uşor şi 11 răniţi grav. Din fericire, nicio persoană implicată în accidentele din aprilie nu şi-a pierdut viaţa. Luna mai a constituit vârful primei jumătăţi a anului. Şoferii nesăbuiţi au provocat 87 de accidente, de 39 de ori în mediul rural şi de 49 de ori în mediul urban. Numărul răniţilor uşor a fost de 97, iar a celor care au suferit leziuni grave a ajuns la nouă. După două luni în care imprudenţa nu a semănat moarte pe şoselele judeţului, în iunie tragediile s-au scris, până în prezent, de trei ori. 60 de accidente rutiere au fost contabilizate în luna lui Cireşar până pe data de 26, ponderea fiind deţinută tot de mediul urban. 61 dintre victime au fost catalogate ca rănite uşor, în timp ce nouă au căpătat statutul de răniţi grav. De menţionat ar mai fi că în ultimele trei luni s-au înmulţit cazurile în care şoferi care au provocat accidente, îndeosebi cu pietoni, au fugit de la locul faptei abandonându-şi victimele şi încercând să muşamalizeze unele aspecte de genul consumului de alcool sau al lipsei permisului. Aceste circumstanţe, în mod evident, sunt de natură a agrava situaţia unui conducător auto care deja a comis o faptă penală.

Citit 10909 ori Ultima modificare Joi, 08 Iunie 2023 23:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.