EPIDEMIE | În judeţul Galaţi, peste 3.000 de copii, NEVACCINAȚI împotriva rujeolei

EPIDEMIE | În judeţul Galaţi, peste 3.000 de copii, NEVACCINAȚI împotriva rujeolei
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

În plină epidemie naţională de rujeolă, 3.441 de copii din judeţul Galaţi nu erau încă vaccinaţi contra acestei boli, a rubeolei şi a oreionului, la sfârşitul primei jumătăţi a anului (ultimele date disponibile - n.r.). Astfel, din totalul de 4.959 de copii care ar fi trebuit să primească acest vaccin, doar 1.518 fuseseră imunizaţi, până la sfârşitul lui iunie, pentru restul neexistând vaccinuri în stocurile autorităţilor medicale gălăţene. În tot acest timp, 58 de cazuri de rujeolă, dintre care unul mortal, au fost înregistrate doar în judeţul nostru.

Între timp, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, numărul copiilor nevaccinaţi împotriva celor trei boli (vaccinul ROR - n.r.) a mai scăzut, după ce 5.720 de doze de vaccin au fost primite de la Ministerul Sănătăţii, pe data de 12 iulie. "Respectivele doze au ajuns la medicii de familie în proporţie de 80-90 la sută. Urmează ca, până la sfârşitul acestei săptămâni, şi ceilalţi medici să ridice vaccinurile. Odată ce dispun de aceste vaccinuri, medicii de familie îi cheamă pe copiii nevaccinaţi pentru a fi recuperaţi", a precizat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi.

Comune fără medici de familie

Şi de parcă epidemia de rujeolă şi vaccinurile sosite cu întârziere nu ar fi oricum de ajuns, în judeţ avem şi două comune în care nu există medic de familie. Este vorba despre Buciumeni şi Bălăşeşti, acolo unde locuitorii sunt nevoiţi să se înscrie pe listele medicilor de familie din comunele învecinate. În această situaţie, vaccinarea este şi mai problematică. Oamenii din Buciumeni pot beneficia de asistenţă medicală de bază doar la Nicoreşti, adică la o distanţă nouă kilometri, în vreme ce locuitorii din Bălăşeşti trebuie să meargă la Bălăbăneşti, cale de şapte kilometri.

De asemenea, până marţea viitoare, autorităţile sanitare gălăţene au temă de la Ministerul Sănătăţii să facă o evaluare a comunităţilor din judeţ reticente la campaniile de vaccinare.

România este arătată cu degetul de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, din cauza proporţiilor pe care le-a căpătat epidemia de rujeolă din ţara noastră. În timp ce mii de persoane se îmbolnăveau, iar numărul de copii decedaţi a depăşit pragul de 30, Ministerul Sănătăţii a făcut prea puţin pentru a rezolva criza de vaccinuri existentă în ultimele luni.

Citit 3132 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 22:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.