Gălaţean de 18 ani, mort după ce a căzut de la etaj, într-un cămin din Cluj
Foto: Facebook

Gălaţean de 18 ani, mort după ce a căzut de la etaj, într-un cămin din Cluj
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Nu s-au inventat cuvinte care să poată descrie durerea şi şocul suferite de familia, prietenii şi cunoscuţii unui tânăr din Galaţi care şi-a pierdut viaţa în condiţii suspecte, căzând de la etajul al treilea al unui cămin studenţesc din Cluj, în timp ce participa la o tabără de vară organizată de Universitatea "Babes Bolyai".

Vlad Marin, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional "Al. I. Cuza", fusese selectat printre elevii care ar fi trebuit să testeze cum este viaţa de student la Universitatea clujeană. Nimănui nu i-ar fi trecut prin cap că o astfel de experienţă s-ar putea încheia tragic. În condiţii încă neelucidate, tânărul s-a prăbuşit în gol de la etajul al treilea al unui cămin din Campusul studenţesc "Haşdeu". În jurul orei patru dimineaţa, poliţiştii şi medicii, chemaţi la faţa locului, nu au putut face altceva decât să constate decesul. Din primele date furnizate, se pare că tânărul s-ar fi stins din cauza hemoragiei puternice, provocată de izbitură.   

Conform procedurilor, poliţiştii din Cluj, care fac cercetări, au luat în considerare trei variante, un accident, sinucidere sau crimă.

Cei care îl cunoşteau pe Vlad exclud însă cu convingere varianta sinuciderii, susţinând că elevul gălăţean era o fire echilibrată şi veselă, iar în ultima vreme îi mergea chiar foarte bine şi era fericit.

Poliţia nu înaintase ieri nicio concluzie oficială. Varianta vehiculată de elevii gălăţeni participanţi la tabăra studenţească e că tânărul ar fi petrecut cu studenţii şi colegii, aşa cum fac mai toţi tinerii de vârsta respectivă. La un moment dat, a spus că se duce până în camera în care era cazat. Cum nu se mai întorcea, tinerii din grup l-au căutat, iar într-un târziu, l-au descoperit căzut. Circumstanţele în care tânărul gălăţean s-a prăbuşit de la etajul al treilea nu erau încă, ieri, foarte clare. Cei care-l cunosc ne-au declarat că, fiind foarte cuminte şi liniştit, cu siguranţă nu a consumat substanţe psihoactive.

Unicul copil la părinţi, liniştit, educat şi conştiincios

Complet năuciţi de durere, părinţii săi se aflau ieri la Cluj, aşteptând finalizarea anchetei, pentru a-şi putea lua trupul copilului acasă.

"I-am fost profesor, iar soţia mea este colegă cu mama lui, care lucrează tot în învăţământ. Şi mai dureros este că era singurul copil la părinţi. Era deosebit, foarte frumos educat, bun coleg, se implica în diferite proiecte educaţionale, bun la învăţătură, extrem de politicos. Nu ne putem reveni de când am aflat vestea", ne spune un profesor de la "Cuza".

Profesoara Daniela Ilie ne-a povestit, de asemenea, că, şocată de veste, a vorbit cu elevii săi şi că nu se ştie încă nimic despre cum s-a întâmplat tragedia, pentru că Vlad nu era însoţit de niciunul dintre cei care-l cunoşteau, în momentul fatal. "Avea cuminţenia aceea şi politeţea pe care o au, de regulă, copiii cadrelor didactice. Fusese foarte frumos educat de familie. Era un tânăr frumos din toate punctele de vedere, iubit de colegi, fericit. Dăduse examen Cambridge, voia să-şi ia carnet de conducere, promovase sala, mai avea traseul. Avea visuri mari, pentru că învăţa bine. În tabăra de vară de la Cluj nu ajunge oricine. Se face o selecţie riguroasă. Avea un CV frumos. E cumplit ce s-a întâmplat. Încă nu ne revenim", spune Daniela Ilie.   

"Un om minunat şi deschis"    

Răvăşiţi de absurdul unei asemenea întâmplări erau, ieri, şi prietenii şi colegii lui Vlad, care postaseră pe reţelele de socializare mesaje prin care-şi exprimau tristeţea şi nedumerirea.

Andra, prietena lui de la CNVA, ne-a spus că se înţelegeau precum frate şi soră, se cunoşteau din clasa a treia, când, fiind vecini, mergeau împreună la şcoală. Nu ştia nici ea mare lucru despre ce se întâmplase, singurul lucru evident fiind dispariţia irevocabilă a prietenului despre care a apucat să ne spună că era un om "minunat şi deschis", înainte s-o inunde lacrimile.   

Mai multe ne-a spus o altă colegă de generală şi prietenă: "Era un om pe care oricine se putea baza, plin de bunătate şi dorinţa de a ajuta. Când am trecut prin cele mai mari probleme, el şi-a oferit ajutorul şi mă doare mult faptul că, în situaţia asta, eu nu i-am putut fi de ajutor. Era un om care emana fericire atunci când îl vedeai, un om ce avea mai mereu zâmbetul pe buze, iar dincolo de optimismul pe care îl emana, Vlad era persoana deschisă în care puteai să găseşti un prieten oricând".

Complexul de cămine Haşdeu, urmărit de blesteme

Complexul de cămine Haşdeu din Cluj pare să fie urmărit de un blestem. În ultimii ani, au murit mai mulţi studenţi, toţi în condiţii ciudate, "demne de Dosarele X”, potrivit presei locale.

"Primul caz s-a întâmplat în 2000, când un student, venit în vizită în campus, a murit, înecându-se cu propria vomă, după ce a consumat mai multe beri, împreună cu amicii. [...] Cazul al doilea o are în centrul atenţiei pe Luminiţa Popa, o studentă care, la fel, a venit în vizită şi a murit, după ce a căzut în puţul liftului căminului. Al treilea caz s-a întâmplat în 2010, când unul dintre studenţi, poreclit “Nero”, s-a sinucis, aruncându-se de la etajul nouă al căminului 16. Colegii îl descriau pe student ca fiind un băiat liniştit şi la locul sau.

Un alt caz s-a petrecut în 2011, când Nicu Seieşan, din Sighişoara, student mai retras, descris de colegii de cameră ca un tip căruia îi plăcea să stea mult la calculator, s-a aruncat în gol, tot de la etajul nouă, al căminului 16, pe geamul oficiului, la ora  5,30 dimineaţa", scrie www.ziar15minute.net. 

Tabăra studenţească a fost închisă

În urma incidentului petrecut sâmbătă dimineaţa, când un tânăr din Galaţi, cazat în Campusul "Haşdeu" din Cluj, şi-a pierdut viaţa, căzând de la etajul al treilea, conducerea Universităţii "Babes Bolyai" a suspendat tabăra studenţească de vară. Din Galaţi, în jur de 100 de elevi de clasa a XII-a, de la cele mai bune licee, participau la tabăra universităţii clujene. Toţi elevii din toate zonele tării au fost trimişi acasă, deşi tabăra ar fi trebuit să se încheie pe 3 august.            

Citit 65771 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 20:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.