Ziua Imnului Național, sărbătorită la Galați. Unde a fost cântat, pentru prima oară, ”Deșteaptă-te, române!”, acum 169 de ani

Ziua Imnului Național, sărbătorită la Galați. Unde a fost cântat, pentru prima oară, ”Deșteaptă-te, române!”, acum 169 de ani
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Data de 29 iulie are o semnificație deosebită pentru simbolurile naționale românești. În fiecare an, începând cu 1998, la această dată este marcată Ziua Imnului Național. Și în acest an, evenimentul a fost sărbătorit la Galați, printr-o întâlnire ținută la Cercul Militar Județean Galați.

Numeroși gălățeni, printre care și mulți militari, s-au adunat în Sala de Festivități a Cercului Militar Galați, în această dimineață, pentru a lua parte la manifestările prilejuite de sărbătoare. Evenimentul a început printr-o binecuvântare și o rugăciune pentru poporul român, după care directorul Muzeului de Istorie Galați, Cristian Căldăraru, a trecut în revistă câteva dintre momentele cheie ale Imnului Național, mergând, în timp, până pe vremea domnitorului Mihail Sturdza (domnitor al Moldovei între aprilie 1834 și iunie 1849). A urmat un discurs al prefectului Gabriel Panaitescu, un moment artistic al Ansamblului „Colindătorii", și un program al Asociației „Tinerii și viitorul”. Momentul culminant al întâlnirii a fost reprezentat de intonarea imnului ”Deșteaptă-te, române!”.

Cântat pentru prima oară la Râmnicu Vâlcea

Stabilirea Zilei Imnului Național pe data de 29 iulie a fost marcată oficial prin Legea 99 din 29 iulie 1998. Imnul ”Deșteaptă-te, române!” are însă o istorie de peste un secol și jumătate. Versurile îi aparțin poetului romantic Andrei Mureşanu (poemul "Un răsunet"), iar melodia poetului și culegătorului de folclor Anton Pann. Mesajul imnului ”Deșteaptă-te, române!” a fost cel care i-a însuflețit pe revoluţionarii de la 1848, dar şi pe cei de la 1859. A fost cântat pentru prima dată în parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, la 29 iulie 1848, versurile fiind publicate, în premieră, în ediţia din 29 iulie 1848 a suplimentului literar "Foaie pentru minte, inimă şi literatură".

Interzis de regimurile totalitare timp de aproape o jumătate de secol, “Deşteaptă-te, române!” a fost ales, imediat după Revoluţia din Decembrie 1989, imnul naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991.

Succesiunea imnurilor României

Ideea unui imn naţional s-a născut încă din 1840, în Principatele Române, când era cântat mai ales la festivităţile oficiale unde apărea domnitorul ţării. În anul 1881, cu prilejul încoronării regelui Carol I (anterior fusese doar prinț), poetul Vasile Alecsandri a scris textul „Imnului regal român”. Imnul s-a cântat în mod oficial pentru prima dată în România în anul 1884, la încoronarea regelui Carol I. Imnul regal a fost înlocuit în 1948 de “Zdrobite cătuşe”, apoi de ,,Te slăvim, Românie !” şi de imnul comunist“Trei culori”. Acestuia i-a luat locul, după Revoluţie, “Deşteaptă-te, române !”.

 

Citit 2427 ori Ultima modificare Sâmbătă, 29 Iulie 2017 14:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.