Câţi gălăţeni mai depind de sistemul centralizat de termoficare

Câţi gălăţeni mai depind de sistemul centralizat de termoficare
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Peste 28.000 de apartamente din municipiul Galaţi mai sunt branşate la sistemul centralizat de termoficare, arată datele recensământului caloriferelor, făcut de Calorgal, la comanda Primăriei.

Conform informaţiilor furnizate municipalităţii de către distribuitorul de căldură şi apă caldă în sistem centralizat, la finele lunii iunie a acestui an, 28.668 de apartamente mai erau branşate la sistemul public de termoficare. Dintre acestea, doar 12.144 de apartamente depindeau şi de apa caldă în sistem centralizat, iar 805 erau nelocuite.

Potrivit primarului Ionuţ Pucheanu, o nouă inventariere a apartamentelor branşate la sistemul „păstorit” de autorităţi va fi făcută în toamnă, cel mai probabil în luna octombrie, înainte de a fi reluată furnizarea de căldură şi apă caldă în sistem centralizat pentru cei care nu vor, deocamdată, sau nu au posibilitatea să „evadeze” din sistem.

Aproape 7.000 de apartamente, "pierdute"

În ultimul an, câteva mii de gălăţeni, încurajaţi sau nu de autorităţi, care îi stimulează acordând ajutor financiar de 3.000 de lei pentru achiziţionarea unui sistem individual de încălzire, au spus adio căldurii şi apei calde furnizate în sistem centralizat. Conform datelor oferite Primăriei de către Calorgal, la data de 30 iunie 2016, 35.601 apartamente erau branşate la sistemul centralizat de termoficare. Nu mai puţin de 18.993 dintre acestea erau dependente şi de apa caldă menajeră, pe care autorităţile au sistat-o de la începutul lunii mai, invocând pierderi de peste 90 la sută. Un calcul simplu arată că, în perioada 30 iunie 2016 - 30 iunie 2017, 6.933 de apartamente au devenit independente din punct de vedere termic.

Peste 5.000 de gălăţeni vor ajutorul financiar de la Primărie

Până la toamnă, când termoficarea va fi resuscitată, sistemul va continua să piardă consumatori, în condiţiile în care municipalitatea nu se va opri din a-i stimula pe oameni să devină independenţi. De exemplu, până miercuri, 5.237 de gălăţeni solicitaseră ajutorul financiar de 3.000 de lei de la Primărie, pentru a-şi achiziţiona echipamente care să le asigure căldura şi apa caldă. Către 1.747 dintre aceştia, autorităţile au raportat şi plăţi.

Reamintim că serviciile de proastă calitate, facturile prea mari, sincopele permanente în asigurarea căldurii şi apei calde, incoerenţa autorităţilor, care nu şi-au respectat promisiunea de a eficientiza sistemul, au făcut ca, în doar câţiva ani, zeci de mii de gălăţeni să spună adio termoficării. În luna octombrie a anului 2011, municipalitatea raporta 80.000 de apartamente branşate.        

Citit 7329 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 20:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.