Câţi gălăţeni mai depind de sistemul centralizat de termoficare

Câţi gălăţeni mai depind de sistemul centralizat de termoficare
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Peste 28.000 de apartamente din municipiul Galaţi mai sunt branşate la sistemul centralizat de termoficare, arată datele recensământului caloriferelor, făcut de Calorgal, la comanda Primăriei.

Conform informaţiilor furnizate municipalităţii de către distribuitorul de căldură şi apă caldă în sistem centralizat, la finele lunii iunie a acestui an, 28.668 de apartamente mai erau branşate la sistemul public de termoficare. Dintre acestea, doar 12.144 de apartamente depindeau şi de apa caldă în sistem centralizat, iar 805 erau nelocuite.
Potrivit primarului Ionuţ Pucheanu, o nouă inventariere a apartamentelor branşate la sistemul „păstorit” de autorităţi va fi făcută în toamnă, cel mai probabil în luna octombrie, înainte de a fi reluată furnizarea de căldură şi apă caldă în sistem centralizat pentru cei care nu vor, deocamdată, sau nu au posibilitatea să „evadeze” din sistem.

Aproape 7.000 de apartamente, "pierdute"

În ultimul an, câteva mii de gălăţeni, încurajaţi sau nu de autorităţi, care îi stimulează acordând ajutor financiar de 3.000 de lei pentru achiziţionarea unui sistem individual de încălzire, au spus adio căldurii şi apei calde furnizate în sistem centralizat. Conform datelor oferite Primăriei de către Calorgal, la data de 30 iunie 2016, 35.601 apartamente erau branşate la sistemul centralizat de termoficare. Nu mai puţin de 18.993 dintre acestea erau dependente şi de apa caldă menajeră, pe care autorităţile au sistat-o de la începutul lunii mai, invocând pierderi de peste 90 la sută. Un calcul simplu arată că, în perioada 30 iunie 2016 - 30 iunie 2017, 6.933 de apartamente au devenit independente din punct de vedere termic.

Peste 5.000 de gălăţeni vor ajutorul financiar de la Primărie

Până la toamnă, când termoficarea va fi resuscitată, sistemul va continua să piardă consumatori, în condiţiile în care municipalitatea nu se va opri din a-i stimula pe oameni să devină independenţi. De exemplu, până miercuri, 5.237 de gălăţeni solicitaseră ajutorul financiar de 3.000 de lei de la Primărie, pentru a-şi achiziţiona echipamente care să le asigure căldura şi apa caldă. Către 1.747 dintre aceştia, autorităţile au raportat şi plăţi.
Reamintim că serviciile de proastă calitate, facturile prea mari, sincopele permanente în asigurarea căldurii şi apei calde, incoerenţa autorităţilor, care nu şi-au respectat promisiunea de a eficientiza sistemul, au făcut ca, în doar câţiva ani, zeci de mii de gălăţeni să spună adio termoficării. În luna octombrie a anului 2011, municipalitatea raporta 80.000 de apartamente branşate.        

Citit 7030 ori Ultima modificare Luni, 07 August 2017 02:42

11 comentarii

 • postat de Pentru Nu vreau gaze in apartament
  Marți, 08 August 2017 00:24
  Nu stiu cat costa întreținerea in Galati, dar in Craiova plateam 1000 pe lună iarna, iar cu centrala plătesc maxim 200 si o las sa meargă si noaptea, ca sa nu mai zic ca era foarte frig inainte, o singura camera era cat de cat încălzită in celelalte era f frig, la capitolul apă caldă nu mai vb o lăsăm sa curga o juma de ora sa ajungă apă caldă...iar mie nu mi-a dat primaria 3000 sa-mi pun centrala....cat despre ce vb tu acolo cred ca glumesti, nu exista miros de gaze, si oricat ar creste pretul la gaze tot nu se va ajunge la facturile de la Termo care nu este decat o mare teapa,,,probabil ca tu lucrezi la Termo ca altfel nu te inteleg
  1
  6
  Raportează
 • postat de Vlad Tepes
  Luni, 07 August 2017 23:04
  Aiureala. Sunt presedinte la o asociatie cu 18 bransamente ( 21 de scari de bloc ). De la facerea Calorgal-ului nu a venit nimeni sa intrebe nimic. Cifrele sunt scoase din ... E prosteala pe fata. Nu exista nici o inventariere. Doar dezinformare pentru a mai pacali inca un an. Ei bine, nu prea mai tine dragilor.
  3
  4
  Raportează
 • postat de vic
  Luni, 07 August 2017 14:41
  Si daca se furnizeaza caldura incontinuare cine plateste restantele?Din cei care au ramas bransati marea majoritate sunt restantieri.
  9
  5
  Raportează
 • postat de dgi
  Luni, 07 August 2017 13:52
  Cifre date din burta ca sa placa politicienilor si in special primarului. In sistemul centralizat nu exista numai apartamente. Locuitorii apartamentelor din Galati au nevoie de caldura si apa calda si la gradinite, scoli, licee, politie locala, politie nationala, gradina botanica teatre, muzee, policlinici etc care primesc aceste servicii centralizat. Toate acestea reprezinta un consum important. Este corect ca furnizorul de gaze si furnizorul de energie electrica pot comunica numarul real se beneficiari cu contract separat pentru producere de energie termica. Acest numar se poate scade din cele aproximativ 90000 de apartamente din oras si putem sti destul de sigur numarul real. Dar primaria nu comunica acest lucru pentru ca se poate mani***mai usor informatia in conditii de incertitudine (cam....aproape....). Dealtfel si articolele din presa sunt superficiale si induc in eroare voit sau mai putin voit. Toate informatiile necesare sunt publice. Nu inteleg de ce presa scrisa, on line sau oricare sursa de informare cu impact in public nu se documenteaza ci preea informatii manipulate de la toate structurile politice care conduc orasul. Si se vede cum il conduc.....
  2
  11
  Raportează
 • postat de viper
  Luni, 07 August 2017 12:50
  au fost aia de la calorgal da nu anu asta deci prima minciuna.in al doilea rind nu cred nici gogorita ca or fi vreo 5000 care au depus cerere.citind mereu viata libera am gasit vreo trei evaluari de citi sint cei ce cereri .ba erau 1500 ,ba 3000 acu vad peste 5000 . ma intreb cine ne minte si ale cui interese sint la mijloc.mai am o minciuna de adaugat ca apa calda e oprita din toamna .pai la mine in bloc desi sint cu plata la zi nu am apa calda de 4 ani.de ce nu au facut macar pt apa calda bransari separate pt cei buni platnici cum a facut apa canal ???asa nu suferim toti pt cei care nu platesc
  0
  12
  Raportează
 • postat de Nu vreau gaze in apartament
  Luni, 07 August 2017 12:43
  De ce să mă oblige Primăria pe mine să găsesc soluţie de încălzire dacă Blocul unde locuiesc este branşat "din fabricaţie" la toate utilităţile, iar eu am fost un bun platnic întotdeauna?
  -Ca să îmi deranjez toată casa şi să-mi trag gaze pentru centrală proprie într-un apartament şi aşa mic unde abia mi-am aranjat un mobilier cât de cât?
  -Ca să investesc aproape 100 milioane în centrală termică că aşa vrea muşchiul lor?
  -Ca să văd pe holurile din bloc numai ţevi de gaze pe pereţi pătaţi de vopsea galbenă şi cu ditamai contorii printre alte tablouri de la Electrica, RDS, UPS şi alte firme, de nu mai poţi vărui ca lumea aceste holuri?
  -Ca să poluez atât familia mea cât şi a vecinilor cu gazele de evacuare de la centrală?
  -Ca să mă mai stresez apoi să ridic coşurile de fum deasupra clădirii pentru a nu plăti taxele de poluare, conform reglementărilor?
  -Ca să plătesc mai târziu mai mult costurile căldurii şi a apei calde (pentru că e clar că preţul gazelor va creşte - fiind o resursă limitată, pe când energia electrică va scade - odată ce creşterea energiei regenerabile)?
  -Pentru că Primăria nu este în stare să retehnologizeze Sistemele Centrale de încălzire??
  În ANGLIA şi în alte state civilizate din lume nu se mai foloseşte gazul metan în locuinţe de mult, nici măcar la aragaze!
  În concluzie, VREM CENTRALE de BLOC sau CENTRALE de CARTIER, aşa cum Primăria vrea să facă Centrale pentru ŞCOLI şi GRADINIŢE!
  7
  21
  Raportează
 • postat de puchina in pleoapa
  Luni, 07 August 2017 10:13
  Sa repetam , acest copil primar anihileaza caldura si apa calda , curatenia in Galati prin Gospodarie U , transportul este vai mama lui , investitii care nu se vad , face spectacole ieftine pe bani multi , privatizari fff dubioase , manifesta un dispret total fata de angajatii CL , dispret fata de cetatenii urbei si exemplele pot continua . Este efectul unui ins ales de gunoierii Ecosal si asistati social cu un procent de 11 % . Sa belim ochii cand votam ca de nu belim...
  3
  28
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Luni, 07 August 2017 09:53
  Trebuie, hai sa, vom Numara, cuvinte pline de incertitudini. Nu trebuie facuta nici o inventariere independenta. Numarul celor debransati de la carolgal apare la asociatiile de locatari (si au ales incalzire pe electric) iar cei pe gaz de la Genie!
  Hai sa mai furam bani sa platim in studiu... parca am ridica mai stiu eu ce piatra., Ne pierdem vremea cu balbaieli in timp ce tara se duce de rapa.
  3
  20
  Raportează
 • postat de costache
  Luni, 07 August 2017 07:15
  idiotenie PSD=ista !
  7
  28
  Raportează
 • postat de IC
  Luni, 07 August 2017 06:56
  Lupul paznic la oi ... si CALORGAL la numarat apartamentele bransate , societatea respectiva are tot interesul sa umfle cifra bransatilor > Un inventar corect ,cat de cat , ar trebui facut de cineva neutru ,inventar care sa arate in primul rand numarul apartamentelor bransate care nu au restante la plata facturilor ,sa vedem cate mai raman iar Primaria sa vada pentru cate apartamente sa se pregateasca sa suporte costurile ,asta in cazul in care accepta sa achite in avans costul gazelor. Urmeaza gaselita , asemanatoare cu a Bucurestilor , preluarea CET si evident falimentul ........ ?
  11
  28
  Raportează
 • postat de Miron
  Luni, 07 August 2017 06:17
  Ca sa fie real, numarul de apartamente bransate ar fi trebuit comunicat de o institutie independenta.
  Cata vreme Calorgal are tot interesul ca nr bransatilor sa fie cat mai mare pentru a-si justifica existenta eu ma indoiesc profund ca nr. este real.
  11
  40
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.