Monedă olandeză din 1642, sudată de chila spărgătorului de gheaţă

Monedă olandeză din 1642, sudată de chila spărgătorului de gheaţă
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

În Şantierul Naval Damen Galaţi s-a desfăşurat, la sfârşitul săptămânii trecute, ceremonia de punere a chilei spărgătorului de gheaţă destinat Australian Antarctic Division (AAD).

După cum v-am informat în paginile ziarului nostru, lucrările la navă au început în luna iunie, fiind vorba despre una dintre cele mai importante comenzi pe care navaliştii gălăţeni le-au primit în ultimele decenii.

Ceremonia de punere a chilei face parte din tradiţia mărinărească şi presupune plasarea unei monede sub corpul navei, misiune ce i-a revenit lui Nick Gales, director al AAD. La ceremonie, în calitate de invitaţi de onoare, au fost prezenţi reprezentanţi ai mediului de business ce au legătură cu acest proiect, dar şi dna Nineta Bărbulescu, ambasadoarea României în Austrialia, gălăţeancă de origine şi fervent susţinător al relaţiilor bilaterale.

Alegerea monedei care a fost sudată de chila navei a fost una simbolică. E vorba de o monedă olandeză din argint, datată 1642, anul în care exploratorul olandez Abel Tasman devenea primul european care ajungea pe teritoriul ce avea să-i poarte numele - Tasmania. Pe insula din sudul continentului australian se află în prezent sediul diviziei antarctice australiene. Mai mult, capitala insulei, Hobart, va fi şi portul în care va fi înregistrat spărgătorul de gheaţă.

Construcţia navei - tehnic denumită Damen Antarctic Supply Research Vessel (ASRV), face parte dintr-un contract mai amplu, estimat la 1,2 miliarde de dolari, în care este inclusă proiectarea, construcţia, operarea şi mentenanţa navei. Nava reprezintă cea mai mare investiţie a guvernului federal australian din programul destinat Antarcticii. Construcţia navei propriu-zise este estimată la circa 200 de milioane de dolari.

Spărgătorul de gheaţă va fi unul multifuncţional ca facilităţi tehnici şi ştiinţifice. Nava va furniza celor trei staţii australiene permanente de cercetare din Antarctica şi staţiei din insula Macqauire încărcătură, echipamente şi personal. Fiind o navă de cercetare, cu facilităţi de laborator extinse, va putea găzdui până la 116 oameni de ştiinţă şi va permite staţionarea a patru elicoptere şi două ambarcaţiuni de aterizare. Nava va avea o lungime de 156 de metri şi o capacitate de 23.400 de tone. Spărgătorul de gheaţă va fi livrat guvernului australian în 2020, urmând să aibă o perioadă de exploatare de cel puţin 30 ani.

Citit 3864 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 20:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.