Se caută SOLUȚII pentru salvarea Palatului ”Simion Gheorghiu”

Se caută SOLUȚII pentru salvarea Palatului ”Simion Gheorghiu”
Evaluaţi acest articol
(38 voturi)

Firma Atu Consulting SRL, care a realizat şi documentaţia de sistematizare şi restructurare urbană a zonei Colegiului Naţional "Mihail Kogălniceanu" - investiţie aflată la licitaţie, va realiza expertiza tehnică a Palatului "Simion Gheorghiu" - clădirea ruinată din strada Domnească nr. 24.

Aşa cum aţi putut citi deja în ziarul nostru, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pus punct, anul acesta, proceselor începute în 2008 şi a decis irevocabil că imobilul rămâne în proprietatea privată a administraţiei locale. Misiunea pentru care firma Atu Consulting va fi plătită cu 49.900 de lei fără TVA va fi, potrivit caietului de sarcini al achiziţiei publice pe care a câştigat-o, "stabilirea gradului de risc seismic şi a soluţiei de intervenţie în vederea consolidării imobilului", pornindu-se de la realitatea că "a fost afectat puternic de intemperii, iar în prezent găzduieşte oameni fără adăpost şi câini comunitari".

O singură soluţie

Atu Consulting va trebui să propună o singură măsură de intervenţie, ţinând seama că imobilul se regăseşte în Lista monumentelor istorice gălăţene - cod GL-II-m-B-03011. Mai mult, clădirea este parte a "Ansamblului Urban strada Domnească", datat secolul XIX, inclus şi el pe Lista Monumentelor Istorice, cod GL-II-a-B-103010. De folos ar putea fi şi opinia exprimată în anul 2003, de experţii Ministerul Culturii şi Cultelor, care transmiteau că "păstrarea celor două faţade, principală şi laterală, integrate într-o structură interioară complet nouă, este posibilă din punct de vedere tehnic, dar va trebui aprofundat studiul geotehnic, reactualizată expertiza tehnică şi elaborate proiectul tehnic şi detaliile de execuţie". Şi tot Ministerul Culturii atrăgea atenţia că "prin calităţile plastice ale faţadei şi prin amplasamentul său, marcând începutul rezervaţiei istorice de arhitectură a străzii Domnească", imobilul îşi justifică statutul de monument istoric.

Un pic de istorie

Datată 1923-1925, Casa "Simion Gheorghiu" "este singura clădire reprezentativă pentru felul în care arăta centrul oraşului, mai exact zona de "corso", până la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Importanţa monumentului este întărită, însă, şi de memoria acestuia, prin faptul că a fost comanditată şi i-a aparţinut gălăţeanului Simion Gheorghiu, înalt funcţionar la Uzina de Gaz din Galaţi şi apoi director al Băncii Galaţilor", ne-a declarat Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi.

Citit 3352 ori Ultima modificare Luni, 04 Septembrie 2017 17:45

9 comentarii

 • postat de Emilia
  Luni, 11 Septembrie 2017 20:13
  Si cat va dura aceasta expertiza tehnica? Pana cand cldirea se va face una cu pamantul pana vor da un rezultat concret cei de la Atu Consulting SRL? Doar vedeti cum lucreaza aceste firme galatene, firme romanesti...Le-a impus primaria un termen, o data cand sa dea, sa vina cu rezultatul acelei expertize tehnice a Palatului Simion Gheorghiu?

  Incepe expertiza anul acesta? Cat va dura? Aici, in cazul Palatului Simion Gheorghiu totul este contra timp...
  0
  38
  Raportează
 • postat de @ Viata Libera
  Luni, 11 Septembrie 2017 12:23
  Ganditi-va, doar imaginati-va cat de minunat ar arata aceasta cladire daca ar fi restaurata asa cum a fost restaurata cladirea Casa Serfioti...
  0
  45
  Raportează
 • postat de @ Viata Libera
  Luni, 11 Septembrie 2017 12:20
  Pana fac astia expertiza tehnica a Palatului Gheorghiu se darama Palatul cu totul. Cand incepe restaurarea, consolidarea acestui palat? Sau trebuie sa mai treaca vreo 10 ani degeaba ca sa se darame si sa ramana suprafata libera peste care sa construiasca vreun cretin ordinar un supermarket pe acolo?

  Cat dureaza pana firma Atu Consulting SRL va realiza expertiza tehnica a Palatului Simion Gheorghiu? I s-a impus de catre primarie un termen acestei firme pentru a realiza expertiza? Cand incepe restaurarea cladirii? Sau asteptam la infinit pana sa se realizeze macar expertiza aceasta, dapoi sa mai speram si la restaurarea si consolidarea cladirii?
  0
  47
  Raportează
 • postat de alexvr
  Miercuri, 06 Septembrie 2017 13:22
  propun sa l transformam in disco bar+ pacanele
  11
  3
  Raportează
 • postat de specialistul
  Marți, 05 Septembrie 2017 16:40
  Din pacate cladirea trebuie demolata.
  Ar fi interesanta o masa rotunda cu 5 ingineri constructori specialisti in calculul structurilor. Nu cred ca ar avea careva curajul sa incerce o renovare. S-ar putea dar ar costa de 4 ori mai mult decat o cladire noua.
  13
  6
  Raportează
 • postat de Opinia civica
  Marți, 05 Septembrie 2017 13:18
  Cerem insistent Primariei ca aceasta cladire sa se renoveze si acolo sa se desfasoare activitatea Muzeului de Arta contemporana!!!
  8
  14
  Raportează
 • postat de @ Mintea romanului
  Marți, 05 Septembrie 2017 12:15
  Amice...esti idiot .
  8
  15
  Raportează
 • postat de Mintea romanului ...
  Marți, 05 Septembrie 2017 10:41
  Solutiile despre care se bat campii aici, ar fi trebuit cautate cu 30 de ani in urma si nu acum !
  Singura solutie, in ziua de azi, este solutia de ... demolare.
  Pentru toti cei care vorbesc fara sa stie de ce si despre ce, le sugerez sa se uite prin gaurile (foste ferestre si usi) din peretii si din acoperisul acelei ruine si sa recunoasca in sinea lor daca ar avea curajul sa mai si faca cativa pasi in interiorul perimetrului ... palatului .
  Cei care decid sa mentina in picioare aceasta ruina mizerabila (fost palat), se vor face vinovati de moartea celor prinsi sub daramaturi, atunci cand acest lucru se va intampla, daca ea nu va fi demolata.
  20
  14
  Raportează
 • postat de Marian Coman
  Marți, 05 Septembrie 2017 08:05
  Singura solutie: sa se faca acolo noul Muzeu de Arta Vizuala!!!
  9
  13
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.