Se caută SOLUȚII pentru salvarea Palatului ”Simion Gheorghiu”

Se caută SOLUȚII pentru salvarea Palatului ”Simion Gheorghiu”
Evaluaţi acest articol
(38 voturi)

Firma Atu Consulting SRL, care a realizat şi documentaţia de sistematizare şi restructurare urbană a zonei Colegiului Naţional "Mihail Kogălniceanu" - investiţie aflată la licitaţie, va realiza expertiza tehnică a Palatului "Simion Gheorghiu" - clădirea ruinată din strada Domnească nr. 24.

Aşa cum aţi putut citi deja în ziarul nostru, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pus punct, anul acesta, proceselor începute în 2008 şi a decis irevocabil că imobilul rămâne în proprietatea privată a administraţiei locale. Misiunea pentru care firma Atu Consulting va fi plătită cu 49.900 de lei fără TVA va fi, potrivit caietului de sarcini al achiziţiei publice pe care a câştigat-o, "stabilirea gradului de risc seismic şi a soluţiei de intervenţie în vederea consolidării imobilului", pornindu-se de la realitatea că "a fost afectat puternic de intemperii, iar în prezent găzduieşte oameni fără adăpost şi câini comunitari".

O singură soluţie

Atu Consulting va trebui să propună o singură măsură de intervenţie, ţinând seama că imobilul se regăseşte în Lista monumentelor istorice gălăţene - cod GL-II-m-B-03011. Mai mult, clădirea este parte a "Ansamblului Urban strada Domnească", datat secolul XIX, inclus şi el pe Lista Monumentelor Istorice, cod GL-II-a-B-103010. De folos ar putea fi şi opinia exprimată în anul 2003, de experţii Ministerul Culturii şi Cultelor, care transmiteau că "păstrarea celor două faţade, principală şi laterală, integrate într-o structură interioară complet nouă, este posibilă din punct de vedere tehnic, dar va trebui aprofundat studiul geotehnic, reactualizată expertiza tehnică şi elaborate proiectul tehnic şi detaliile de execuţie". Şi tot Ministerul Culturii atrăgea atenţia că "prin calităţile plastice ale faţadei şi prin amplasamentul său, marcând începutul rezervaţiei istorice de arhitectură a străzii Domnească", imobilul îşi justifică statutul de monument istoric.

Un pic de istorie

Datată 1923-1925, Casa "Simion Gheorghiu" "este singura clădire reprezentativă pentru felul în care arăta centrul oraşului, mai exact zona de "corso", până la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Importanţa monumentului este întărită, însă, şi de memoria acestuia, prin faptul că a fost comanditată şi i-a aparţinut gălăţeanului Simion Gheorghiu, înalt funcţionar la Uzina de Gaz din Galaţi şi apoi director al Băncii Galaţilor", ne-a declarat Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi.

Citit 3905 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 20:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.