Firma care construieşte hangarul elicopterului SMURD a fost sancţionată
Foto: Marius Negri

Firma care construieşte hangarul elicopterului SMURD a fost sancţionată
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Pentru că nici cel de-al doilea termen asumat de constructorul Euroamcon SRL pentru finalizarea hangarulului destinat elicopterului SMURD al Galaţiului, care se construieşte în curtea Poliţiei de Frontieră, nu a fost respectat, Consiliul Judeţean (CJ) a decis sancţionarea firmei.

Începând cu luna septembrie, constructorului îi sunt aplicate penalităţi de întârziere de 0,02 la sută pe zi din valoarea rămasă de executat. Asta pentru că, la 31 august, când CJ ar fi trebuit să aibă hangarul finalizat, lucrările erau executate în proporţie de doar aproximativ 70-75 la sută, ne-a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Fotea.

În urmă cu doar câteva săptămâni, conducerea instituţiei lua în calcul rezilierea contractului cu firma care a câştigat licitaţia, însă asta ar fi însemnat o nouă licitaţie pentru finalizarea proiectului, ceea ce presupunea timp şi blocarea lucrărilor pentru cel puţin două luni, când noul constructor ar fi trebuit să se apuce de treabă.

"Nu mai luăm în calcul rezilierea contractului, din cauză că s-au mobilizat şi se lucrează într-un alt ritm. Dacă am rezilia contractul, ar fi trebuit să venim cu o nouă procedură de achiziţie, ceea ce ar fi însemnat, numai pentru asta, încă două luni alocate. Ar fi trebuit să facem un calcul privind restul de executat, ceea ce ar fi însemnat timp şi, practic, să nu reuşim să-l finalizăm anul acesta. Din discuţiile pe care le-am avut cu constructorul, întrucât am mers la hangar de două-trei ori pe săptămână, încercăm să impulsionăm. S-au mobilizat, au adus muncitori, dar, cu siguranţă, elicopterul va avea propriul hangar la iarnă", ne-a spus şeful CJ.

Întrebat ce explicaţii a oferit constructorul pentru faptul că lucrările s-au executat cu încetinitorul, Fotea a afirmat că firma a dat vina pe lipsa forţei de muncă. "Din păcate, la ora actuală, ne vine sau nu să credem, există un deficit de resursă umană, de muncitori, pe piaţa românească. Au adus oameni din alte părţi", a afirmat preşedintele CJ.

Costel Fotea s-a ferit să estimeze un nou termen de finalizare a proiectului, în condiţiile în care, până în prezent, două dintre termene nu au fost respectate. Conform panoului afişat, ieri, în imediata apropiere a şantierului, construcţia ar fi trebuit finalizată pe data de 14.03.2017.

Hangarul destinat elicopterului SMURD este construit pe o suprafaţă de aproximativ 600 de metri pătraţi şi va avea, printre altele, cameră de odihnă pentru piloţi şi pentru cadrele medicale, atelier mecanic şi staţie de carburant. Investiţia se ridică la 450.000 de euro.

Conform informaţiilor noastre, de construcţia hangarului au fost interesate mai multe firme gălăţene, printre care Tancrad şi Lemacons, care însă au renunţat, din cauza preţului scăzut. Oferta Euroamcon a fost cu 18 lei mai mică decât estimarea autorităţilor (1.765.731 de lei).

Citit 5067 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 20:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.