Născut la Chicago, într-o familie cu rădăcini italiene, franceze și spaniole, cardinalul Robert Francis Prevost, noul papă Leon al XIV-lea, va fi doar al doilea suveran pontif provenit din Americi și primul din Statele Unite, însă revista "Time" îl descrie drept „cel mai puțin american dintre americani”, într-un portret publicat după alegerea sa ca lider al Bisericii Catolice, informează HotNews.
În vârstă de 69 de ani în momentul alegerii sale ca papă de către conclav, Prevost a urmat un liceu condus de un seminar augustinian, apoi a obținut o diplomă în matematică la Universitatea Villanova din Philadelphia. După ce a obținut un masterat în Teologie în 1982, a slujit ca misionar augustinian în Peru, activitate alternată cu funcții-cheie de conducere bisericească atât în Chicago, cât și la Roma.
Ordinul augustinian este un ordin călugăresc catolic întemeiat în secolul al XIII-lea, fiind inspirat de învățăturile Sfântului Augustin de Hipona - unul dintre părinții Bisericii din Antichitatea târzie și unul dintre cei mai influenți gânditori în creștinismul occidental. Membrii ordinului trăiesc în comunitate, punând accent pe viața comună, rugăciune, studiu și apostolat.
În 2015, Papa Francisc l-a numit episcop al diecezei Chiclayo din Peru, după care l-a promovat în funcții de conducere la Vatican. Francisc l-a făcut cardinal abia în septembrie 2023.
Prevost deține și cetățenie peruană. După ce s-a adresat mulțimilor adunate în fața Bazilicii Sfântul Petru într-o italiană impecabilă, el le-a mulțumit membrilor diecezei sale din Peru într-o spaniolă perfectă.
„Remarcabil este faptul că nu a rostit niciun cuvânt în engleză, nu a mulțumit locuitorilor din Chicago și nu a făcut nicio referire la originile sale americane”, subliniază revista "Time". Iar aceasta a fost o alegere deliberată, a declarat Brett C. Hoover, un profesor de teologie de la Universitatea Loyola Marymount din California, pentru Time. „Mesajul lui a fost: «Sunt american, dar sunt un alt fel de american. Nu sunt un naționalist, sunt o persoană căreia îi pasă de întreaga lume»”, mai afirmă expertul.
Richard Lennan, un profesor de teologie de la Boston College, afirmă că nevoia Bisericii Catolice de a contrabalansa ideologia lui Trump, centrată pe sloganul „America First” și pe o reașezare a ordinii globale, a jucat probabil un rol în alegerea lui Prevost. „Este cel mai puțin american dintre americani. Nu m-ar surprinde deloc dacă acesta ar fi fost unul dintre motivele luate în calcul de cardinali: dorința de a avea pe cineva care să continue să conteste atitudinile și acțiunile ce ignoră valoarea vieților umane”, subliniază profesorul de teologie.
„Puterea papalității se extinde cu mult dincolo de cei 1,4 miliarde de credincioși catolici. Papa nu deține puterea militară sau economică a altor lideri, dar are autoritatea morală de care majoritatea conducătorilor globali duc lipsă”, mai scrie revista "Time", în portretul făcut noului papă.
Surpriză totală pentru fratele noului papă
Când fumul alb a ieşit din Capela Sixtină dezvăluind că a fost ales un nou papă, John Prevost a pornit televizorul, şi-a chemat nepoata şi au privit cu uimire cum a fost anunţat numele fratelui său, relatează The Associated Press (AP), citată de News.ro.
„A început să ţipe pentru că era unchiul ei, iar mie nu-mi venea să cred că acest lucru poate fi posibil, pentru că este prea departe de ceea ce am crezut că se va întâmpla”, a declarat John Prevost, joi, într-un interviu cu The Associated Press, acordat la domiciliul său din New Lenox, Illinois.
Apoi, el a mărtursit că a fost cuprins de o intensă mândrie că fratele său, cardinalul Robert Prevost, a devenit cel de-al 267-lea pontif care conduce Biserica Catolică, făcând din misionarul născut în Chicago primul papă din SUA. „Este o mare onoare; este o ocazie unică în viaţă”, a spus el. „Dar cred că este o mare responsabilitate şi cred că va duce la lucruri mai mari şi mai bune, iar oamenii îl vor urmări foarte atent pentru a vedea ce face”, a adăugat fratele noului papă.
John Prevost l-a descris pe fratele său ca fiind foarte preocupat de cei săraci şi de cei care nu au o voce. El a spus că se aşteaptă să fie un „al doilea Papă Francisc”.
La un moment dat, în timpul interviului, John Prevost şi-a dat seama că pierduse mai multe apeluri de la fratele său, aşa că l-a sunat înapoi pe noul papă. Leon i-a spus că nu este interesat să participe şi el la interviu şi, după un scurt mesaj de felicitare şi o discuţie în care au vorbit ca orice doi fraţi despre aranjamentele de călătorie, cei doi au închis.
În aceste zile, fraţii vorbesc la telefon în fiecare zi, a mai spus John Prevost. Robert Prevost îl va suna şi vor discuta despre orice, de la politică la religie şi chiar vor juca wordle.
Amator de tenis și fan AS Roma
Organizatorii turneului de tenis de la Roma au anunțat alegerea noului Papă, Leon al XIV-lea, în aplauzele publicului, în timp ce italianul Fabio Fognini disputa ultimul său meci la Foro Italico, informează L'Equipe și Agerpres.
„Mă consider un jucător amator de tenis”, a dezvăluit noul suveran pontif, în vârstă de 69 de ani, în septembrie 2023. „De când am plecat din Peru, am avut puține șanse să mă antrenez, așa că abia aștept să revin pe teren”, a adăugă el, fără să ofere mai multe detalii.
De asemenea, noul papă este un suporter al echipei de fotbal AS Roma, conform afirmațiilor făcute de Giuseppe Pagano, preot catolic.
MAGA nu este încântată
Ales joi ca prim lider al Bisericii Catolice care provine din Statele Unite, Papa Leon al XIV-lea se află într-o funcţie care se va intersecta adesea cu politica - un domeniu nu chiar complet necunoscut preotului născut în Chicago. Istorie lui pe reţelele sociale include critici la adresa politicilor administraţiei Trump şi a comentariilor vicepreşedintelui JD Vance - un catolic devotat, convertit doar de câţiva ani, relatează The Associated Press şi Reuters, citate de News.ro.
În februarie, cardinalul de atunci Prevost a repostat, după o absenţă de doi ani, un articol intitulat „JD Vance se înşală: Iisus nu ne cere să ne clasificăm dragostea pentru alţii”. Vance, convertit la catolicism, este în prezent catolicul cu funcţia cea mai înaltă din politica americană.
În aprilie, când Donald Trump a discutat despre folosirea unei închisori în care au avut loc presupuse încălcări ale drepturilor omului pentru a încarcera membri suspecţi ai bandelor venezuelene aflaţi în SUA, Prevost a repostat un comentariu care spunea: „Nu vedeţi suferinţa? Conştiinţa voastră nu este tulburată?”.