La câţiva kilometri de Galaţi, trei sate nu au apă potabilă

La câţiva kilometri de Galaţi, trei sate nu au apă potabilă
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Pentru comuna Vânători, cea mai mare problemă o reprezintă în continuare lipsa apei potabile. Deşi localitatea se confruntă de foarte mult timp cu asta, abia în 2017 s-au găsit nişte soluţii care ar putea duce la o rezolvare cât de cât rapidă.

La Odaia Manolache, sat care aparţine de comună, situaţia e gravă. Conform spuselor primarului, Marian Ghinea, apa de acolo conţine sulf în cantităţi foarte mari, astfel încât nicio fântână din sat nu poate fi folosită. Astfel, cei aproximativ 2.000 de localnici sunt obligaţi să cumpere apă de la magazin, fiindcă cea pe care o au nu poate fi utilizată decât la treburile gospodăreşti.

Primăria are deja un proiect în derulare, care vizează aducţiunea de la reţeaua de apă potabilă Galaţi. După spusele primarului, prima etapă a proiectului a fost deja începută, urmând ca a doua să fie demarată la sfârşitul anului acesta sau la începutul celui următor.

Potrivit primarului, comuna Vânători este alimentată, în prezent, de la Brateş, unde există patru puţuri de adâncime.

De asemenea, edilul a ţinut să menţioneze că Primăria Vânători a câştigat câteva proiecte, printre care şi cel pentru canalizare pentru Odaia Manolache. Marian Ghinea a mai spus că sunt discuţii şi pentru un proiect ce vizează canalizarea pentru satul Costi, localitate aflată sub tutela comunei Vânători, însă momentan nu se ştie sigur când s-ar putea întâmpla acest lucru.

Cât despre celelalte aspecte din comună, primarul ne-a făcut o trecere în revistă înainte ca noi să luăm la pas localitatea. Instituţiile de învăţământ din comuna Vânători şi din cele două sate, Odaia Manolache şi Costi, sunt Şcoala Gimnazială “Sf. Nicolae” - în satul Vânători, Şcoala Gimnazială “Maria Grecu” - în satul Odaia Manolache şi Şcoala primară - în satul Costi. De asemenea, toate satele au grădiniţe pentru preşcolari.

Locuitorii din Vânători mai au la dispoziţie şi un dispensar medical, un cabinet stomatologic, precum şi unul veterinar, dar şi câteva farmacii de unde se pot aproviziona cu medicamente.

La capitolul drumuri, comuna încă mai are nevoie de asfaltare în multe locuri, însă, chiar atunci când am fost noi în vizită, se lucra la asfaltarea uneia dintre străzi. Sătenii ne-au spus că încă mai speră că se vor asfalta, dacă nu toate, măcar drumurile care sunt bătute mai des. Spre exemplu, în Odaia Manolache, cele mai multe dintre drumuri nici nu au văzut asfalt vreodată, iar locuitorii se plâng din cauza prafului şi noroiului care se face pe potecile pietruite.

Citit 8545 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 20:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.