Georgiana are nevoie să înveţe să vorbească corect

Georgiana are nevoie să înveţe să vorbească corect
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Câteodată, viaţa poate părea teribil de nedreaptă şi de grea, iar problemele se pot aduna ciorchine, de pe o zi pe alta. Aşa s-a întâmplat şi pentru familia Bordea, din satul Nărteşti, comuna Gohor, care se confruntă cu o situaţie greu de imaginat pentru mulţi dintre noi.

Mama, Florentina, în vârstă de 36 de ani, şi băiatul cel mare, Ionuţ, de 17 ani, fac dializă peritonială şi merg lunar la control la Centrul de Dializă şi Nefrologie din Galaţi. Fata cea mică, în vârstă de 7 ani, Andreea Georgiana, se luptă încă de la naştere cu un diagnostic teribil: despicătură labio-alveolo-palatină unilaterală. În termeni simpli, fetiţa s-a născut cu cerul gurii fisurat şi cu buza superioară despicată, afecţiune cunoscută popular şi ca "buză de iepure".

Georgiana a avut prima intervenţie chirurgicală la vârsta fragedă de cinci luni, urmată de o alta, la un an şi trei luni, cea din urmă nefiind reuşită. A mai avut apoi încă patru intervenţii, la Iaşi, pentru a se încerca reconstruirea buzei şi a boltei palatine. Ultima intervenţie a avut loc acum doi ani, pentru corectarea malformaţiei buzei. Fetiţa va mai avea însă nevoie şi de alte operaţii de corectare, când va mai creşte.

Din cauza defectului cu care a venit pe lume, Georgiana are dificultăţi în vorbire şi în alimentaţie şi are nevoie de şedinţe constante de logoterapie, şedinţe pe care familia nu şi le poate permite doar din pensia de handicap a mamei şi salariul tatălui de doar 1.100 de lei. De asemenea, ea va mai avea nevoie de un implant de dinţi, la vârsta de 13 ani, pentru că sunt zone unde, din cauza malformaţiei, dinţii nu vor mai creşte niciodată. O altă operaţie necesară pentru fată este o rinoplastie, al cărei cost sare lejer de 2.000 de euro. însă de aceasta va avea nevoie odată ce oasele feţei se vor maturiza suficient ca să permită procedura.

Mama fetiţei ne-a mai spus că aceasta are nevoie şi de un consult ortodontic anual. care presupune alte costuri suplimentare, dar şi de un regim alimentar special. pe care din păcate fata nu-l poate urma. din cauza situaţiei financiare a familiei.

Fetiţa poartă acum o proteză obturatoare specială pentru cerul gurii, care trebuie schimbată o dată la doi ani. Deşi pentru prima proteză nu au fost nevoiţi să plătească, pentru celelalte situaţia se va schimba.

Momentan, Georgiana are cel mai mult nevoie să înveţe să vorbească corect, mai ales că din toamnă ea va intra în clasa I.

Cei ce vor să doneze pentru a ajuta familia Bordea o pot face în contul bancar deschis la Banca Carpatica, pe numele mamei, Bordea Florentina, RO78CARP018100541533RO01.

Citit 11413 ori Ultima modificare Vineri, 05 Ianuarie 2018 01:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.