”Gazeta Matematică”, INTERZISĂ în şcoli după 122 de ani de apariţie!

”Gazeta Matematică”, INTERZISĂ în şcoli după 122 de ani de apariţie!
Ce n-a reuşit războiul, reuşeşte ministrul Educaţiei
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Ministrul Educaţiei a trimis chiar în prima zi de şcoală o notă către toate inspectoratele şcolare prin care atrage atenţia că sunt interzise toate auxiliarele, notă care se termină într-un ton ameninţător la adresa celor care ar îndrăzni să nesocotească acest lucru. Printre auxiliare se numără şi "Gazeta Matematică", cea mai longevivă revistă de specialitate din lume, cu 122 de ani de apariţie neîntreruptă.

Ministerul Educaţiei a emis un ordin prin care invalidează toate auxiliarele folosite în şcoli până în prezent, printre acestea numărându-se în mod automat şi "Gazeta Matematică", o publicaţie cu tradiţie în România de peste 120 de ani. Unele inspectorate şcolare au refuzat să mai primească revista, deşi există protocoale de livrare cu Societatea de Ştiinţe Matematice din România. Profesorii de matematică din toată ţara, dar şi din Galaţi, sunt indignaţi şi consideră o asemenea decizie ca fiind absurdă, mai ales că vine din partea ministrului Educaţie, care la bază este profesor de matematică.

"E o gafă de neconceput că acest ministru a reuşit să facă ceea ce nici războiul şi nici comunismul n-au reuşit să facă. Revista apare 1895 neîntrerupt, a prins cele două războaie mondiale, care nu i-au tulburat apariţia. Numără peste 120 de ani de apariţie neîntreruptă, fiind astfel cea mai longevivă  revistă de matematică din lume. Nu se poate da cu piciorul unei asemenea tradiţii. Asta dacă vorbim de Gazeta de la Bucureşti. Noi pe plan local, avem o Gazetă  matematică înfiinţată cu ajutorul unui secretar de partid comunist, în 1985. Deci numără şi ea peste 30 de ani de apariţie, motiv pentru care nu e corect să i se dea cu piciorul!", ne-a declarat Constantin Ursu, profesor de referinţă pentru matematica gălăţeană, de numele căruia se leagă apariţia Gazetei Matematice locale, dar şi multe premii câştigate de elevii gălăţeni la fazele internaţionale ale olimpiadelor.

Alt profesor de renume care sare în apărarea revistei, în mediul virtual, este Radu Gologan, cel care pregăteşte lotul olimpicilor care participă la internaţionalele de matematică: "L-aş întreba pe domnul Pop, actualmente ministru al Educaţiei şi fost profesor de matematică, dacă în opinia domniei sale, Gazeta Matematică, un monument al culturii româneşti de peste 120 de ani, este considerat auxiliar interzis în şcolile din România. Cred că ştie că generaţii întregi de matematicieni, ingineri, fizicieni, informaticieni, ce au făcut şi fac fală României, au făcut primii paşi spre ştiinţă cu Gazeta alături. Pot să îi spun domnului Pop că în SUA, Moldova, Germania, Franţa ca şi în multe alte ţări este folosit ca material auxiliar la matematică. Din păcate câţiva inspectori generali şi directori au interzis deja distribuirea Gazetei Matematice, deşi exista un protocol între Societatea de Ştiinţe Matematice şi minister în acest sens", a postat profesorul Gologan pe pagina sa de Facebook.

Citit 22771 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 19:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.