”Gazeta Matematică”, INTERZISĂ în şcoli după 122 de ani de apariţie!

”Gazeta Matematică”, INTERZISĂ în şcoli după 122 de ani de apariţie!

Ce n-a reuşit războiul, reuşeşte ministrul Educaţiei
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)
18 comentarii

Ministrul Educaţiei a trimis chiar în prima zi de şcoală o notă către toate inspectoratele şcolare prin care atrage atenţia că sunt interzise toate auxiliarele, notă care se termină într-un ton ameninţător la adresa celor care ar îndrăzni să nesocotească acest lucru. Printre auxiliare se numără şi "Gazeta Matematică", cea mai longevivă revistă de specialitate din lume, cu 122 de ani de apariţie neîntreruptă.

Ministerul Educaţiei a emis un ordin prin care invalidează toate auxiliarele folosite în şcoli până în prezent, printre acestea numărându-se în mod automat şi "Gazeta Matematică", o publicaţie cu tradiţie în România de peste 120 de ani. Unele inspectorate şcolare au refuzat să mai primească revista, deşi există protocoale de livrare cu Societatea de Ştiinţe Matematice din România. Profesorii de matematică din toată ţara, dar şi din Galaţi, sunt indignaţi şi consideră o asemenea decizie ca fiind absurdă, mai ales că vine din partea ministrului Educaţie, care la bază este profesor de matematică.

"E o gafă de neconceput că acest ministru a reuşit să facă ceea ce nici războiul şi nici comunismul n-au reuşit să facă. Revista apare 1895 neîntrerupt, a prins cele două războaie mondiale, care nu i-au tulburat apariţia. Numără peste 120 de ani de apariţie neîntreruptă, fiind astfel cea mai longevivă  revistă de matematică din lume. Nu se poate da cu piciorul unei asemenea tradiţii. Asta dacă vorbim de Gazeta de la Bucureşti. Noi pe plan local, avem o Gazetă  matematică înfiinţată cu ajutorul unui secretar de partid comunist, în 1985. Deci numără şi ea peste 30 de ani de apariţie, motiv pentru care nu e corect să i se dea cu piciorul!", ne-a declarat Constantin Ursu, profesor de referinţă pentru matematica gălăţeană, de numele căruia se leagă apariţia Gazetei Matematice locale, dar şi multe premii câştigate de elevii gălăţeni la fazele internaţionale ale olimpiadelor.

Alt profesor de renume care sare în apărarea revistei, în mediul virtual, este Radu Gologan, cel care pregăteşte lotul olimpicilor care participă la internaţionalele de matematică: "L-aş întreba pe domnul Pop, actualmente ministru al Educaţiei şi fost profesor de matematică, dacă în opinia domniei sale, Gazeta Matematică, un monument al culturii româneşti de peste 120 de ani, este considerat auxiliar interzis în şcolile din România. Cred că ştie că generaţii întregi de matematicieni, ingineri, fizicieni, informaticieni, ce au făcut şi fac fală României, au făcut primii paşi spre ştiinţă cu Gazeta alături. Pot să îi spun domnului Pop că în SUA, Moldova, Germania, Franţa ca şi în multe alte ţări este folosit ca material auxiliar la matematică. Din păcate câţiva inspectori generali şi directori au interzis deja distribuirea Gazetei Matematice, deşi exista un protocol între Societatea de Ştiinţe Matematice şi minister în acest sens", a postat profesorul Gologan pe pagina sa de Facebook.

Citit 19688 ori Ultima modificare Joi, 14 Septembrie 2017 09:42

18 comentarii

 • postat de Lira Marți, 19 Septembrie 2017 11:04 5.13.195.*** Link la comentariu
  0
  0

  Auxiliarul nu se acreditează in ziua începerii scolii , in plus directorii de scoli au primit ordin sa anunțe profesorii ca nu au voie sa achiziționeze la nivel de clasa nicio culegere ,, nu-i aberatie sa vina profesorul cu fise sau sa le puna pe grupul clasei , individual fiecare cheltuiește pe foile imprimate , nu-i mai simplu sa cumperi cartea , tot acolo ajungi ?!! Nu mai vorbim despre manualul unic de clasa a V-a ! Inainte se comandau la nivel de clasa , plăteai un singur transport pt 30 de culegeri , mai nou isi comanda care cum apuca , in loc de 10 lei cartea te costa 25 ...

  Raportează
 • postat de Geos Luni, 18 Septembrie 2017 10:34 46.101.40.*** Link la comentariu
  0
  0

  Florian Lixandru pentru Hotnews.ro:

  "Nu impiedica nimeni pe profesor sa foloseasca la clasa culegeri sau sa vina cu fise de acasa. Gazeta Matematica este o revista a Societatii de Stiinte Matematice din Romania. Auxiliarele sunt altceva, chiar asa se numesc, trebuie sa aiba avizul Ministerului pe ele", a spus Lixandru. "

  # continui sa ma informez

  Raportează
 • postat de DORU Vineri, 15 Septembrie 2017 11:17 Link la comentariu
  0
  1

  Pentru *parere:

  Ceea ce spuneti dumneavoastra nu e deloc in regula. De ce nu sesizati conducerea scolii macar in mod anonim? Dar mai corect ar fi ca la sedinta cu parintii, sa ridicati problema. Este imposibil sa fiti singura persoana nemultumita. Cred ca respectivul cadru didactic alearga dupa premii folosindu-se de copii...

  Raportează
 • postat de Felicia Joi, 14 Septembrie 2017 21:52 Link la comentariu
  0
  1

  Ce se mai aude de culegerile de matematica de la Paralela 45 ( cele adevărate, de consolidare) ?

  Raportează
 • postat de Tatiana Joi, 14 Septembrie 2017 17:55 Link la comentariu
  1
  10

  E dureros ce se intampla.Avem un ministru care parca nu a trecut prin scoala. Sa stii mai mult fara sa inveti / studiezi mai mult cred ca se intampla doar in filme.Domnul ministru doreste cu siguranta ca la generatiile viitoare sa domine prostia. Poate ar trebui ca ministrul sa se întoarcă pe băncile scolii si sa constate singur daca manualele pline de poze il satisfac si daca ramane cu ceva dupa ce le -a parcurs.

  Raportează
 • postat de Petro Joi, 14 Septembrie 2017 14:06 Link la comentariu
  1
  26

  Doream sa comentez , dar impartasesc aceleasi opinii contrare deciziilor unor dobitoci din parlament . Cat de trist este cand prostia ajunge la guvernare . Doamne .. Si ma gandesc ca prostia n-are limite . Im plange inima cand citesc lucruri de genul asta .

  Raportează
 • postat de Akbar Joi, 14 Septembrie 2017 13:51 Link la comentariu
  1
  32

  Propun sa se interzica scoala in integralitatea ei. Ca asta a mai ramas de infaptuit.
  Gazeta Matematica, Hristev, Nita si Nastasescu etc au fost "auxiliare" care au nascut generatii de specialisti.
  La capsuni, ingrijit batrani, spalat trenuri sau carat saci de moloz prin Europa, n-ai nevoie de astfel de multa scoala.

  Raportează
 • postat de CICERO Joi, 14 Septembrie 2017 12:54 Link la comentariu
  1
  26

  Ca sa alega continuu psd este firesc ca prostimea trebuie mentinuta. Ministrii invatamantului , o madam Andronescu si/au batut joc continuu si ce este rau ca noi parintii admitem experiente pe proprii nostri copii O MERITAM . REPETENTII DIN GUVERN NU AU CUM SA PRICEAPA.

  Raportează
 • postat de Lira Joi, 14 Septembrie 2017 11:26 Link la comentariu
  3
  12

  Pentru Geos

  https://www.agerpres.ro/social/2017/08/09/liviu-pop-incepand-de-astazi-toate-auxiliarele-didactice-nu-mai-sunt-valabile-13-01-38

  Este declaratia ministrului !
  Observ ca te informezi pe repede inainte ...

  Raportează
 • postat de Geos Joi, 14 Septembrie 2017 10:54 Link la comentariu
  17
  4

  Nu vad nici o referinta (link) la un numar de circulara interna, nota sau ordin al ministrului educatiei.
  Nici pe edu.ro nu am gasit nimic referitor la acest subiect (gazeta matematica).
  Puteti reveni cu mai multe detalii despre acest subiect?
  Multumesc.
  #ma informez inainte sa rezist

  Raportează
 • postat de alexvr Joi, 14 Septembrie 2017 10:28 Link la comentariu
  4
  7

  ataaaat! poate interzic si hristev ul...ar fi super!

  Raportează
 • postat de o parere Joi, 14 Septembrie 2017 09:57 Link la comentariu
  4
  13

  Doamne fereste (vorba marxistului!)
  Se pare ca nu prea aveti tangenta cu sistemul ACTUAL de invatamant!
  Oameni buni, sunt scoli si licee unde copilasilor li se dau doar teme fistichii din tot felul de culegeri de probleme pentru concursuri nationale, fara sa li se predea macar notiunile elementare!
  Daca doriti un caz concret, mergeti la un liceu de elita si intrebati pe copilasii care au trecut ACUM clasa a VI-a de unde au avut teme de vacanta pe vara. ( Raspuns: chiar din problemele de clasa a VI-a. Pentru ca doar asa asa se vor familiariza cu viitoarele concursuri in anul acesta scolar).
  Eu propun ca pana sa visam la tot felul de premii si medalii si tot felul de cai verzi pe pereti (N.B,. La Galati din ce in ce mai putine premii dar multe idei fistichii!! ) sa ne apucam sa respectam procesul clasic de predare, la forma de pe vemea lansarii Gazetei Matematice (se predau mai intai notiunile lementare, se verifica asimilarea lor, se fac aplicatii simple, si dupa aceea abia, se deschide o revista serioasa de matematica precum Gazeta Matematica). acum se pun note daca arati ca ai talonul in care ai trimis rezolvari la revista si copilasii trimit plicuri cu hartii goale, dar ca sa arate talonul si sa impuste nota! (sic)
  Bref, astazi, totul se se face absolut invers: se deschide prima data culegerea de nu stiu care Balauca, se rezolva problemele date la judet, apoi, cand lumea este total dezorientata, se explica in final teoria si se predau teoremele !
  Si ne mai miram ca la BACALAUREAT trec 23% !

  Raportează
 • postat de Octav Joi, 14 Septembrie 2017 09:56 Link la comentariu
  2
  16

  Este o prostie din partea ministrului (nu stiu de ce ne miram, doar l-ati vazut ce e in stare sa emita...) si o slugarnicie din partea inspectorilor scolari sefi (slugarnicie perfect logica , daca luam in considerare criteriile pe baza carora au fost numiti). Si totusi, aduceti-va aminte ca la clasa niciun professor nu lucra cu toti elevii din gazeta matematica, ori din revista de fizica-chimie. Lucra numai cu varfurile. Urmarea imediata? Indraznesc sa spun ca varfurile vor fi mai slab pregatite. Asta daca vor mai vrea sa fie varfuri....iar o serie de mamici frustrate (as putea sa dau exemple, dar hai sa nu dam, deocamdata) de la o scoala de mari fite din Galati vor avea apa la moara sa spuna ca scoala lor va ajunge sub una din M19.....

  Raportează
 • postat de HAHAHA Joi, 14 Septembrie 2017 09:06 Link la comentariu
  18
  1

  Dar advarul este ca nu mai trebuie chiar atata matematica, la ora asta totul se face prin calculator.

  Raportează
 • postat de The country of servants Joi, 14 Septembrie 2017 08:19 Link la comentariu
  1
  14

  Bai Genunche da' esti sarac cu duhul rau de tot. Daca nu ai lucrat in viata ta de agramat din Gazeta Matematica, cum naiba sa permiti altora sa fie destepti cind tu esti chiar si sub nivelul unui nerod.

  Raportează
 • postat de D Joi, 14 Septembrie 2017 07:57 Link la comentariu
  2
  15

  Vai de tara asta. In ritmul asta cred ca nu mai apucam sa sarbatorim "centenarul". O tara fara educatie este condamnata la peire. Romani trebiue sa ne trezim că am dormit destul, cat mai avem timp.

  Raportează
 • postat de adi Joi, 14 Septembrie 2017 00:45 Link la comentariu
  6
  45

  Adica o sa avem numai analfabeti in tara? Se doreste ca Romania sa fie jos de tot

  Raportează
 • postat de crystal Joi, 14 Septembrie 2017 00:11 Link la comentariu
  6
  51

  la un guvern bolnav la cap cu ministri bolnavi la cap o sa mai aiba romania parte de decizii bolnave la cap tipice psdului.
  Partidul se vede amenintat ca revista poate creste genii si astfel nu mai poate tine populatia la nivel de inculti ca sa ii poata mani***si fura la nesfarsit.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.