Comunitatea Curăţăm Galaţiul a pus Cavoul roman pe harta oraşului (FOTO și VIDEO)

Comunitatea Curăţăm Galaţiul a pus Cavoul roman pe harta oraşului (FOTO și VIDEO)

Anca Melinte
Evaluaţi acest articol
(81 voturi)
21 comentarii

Începând de astăzi, 7 octombrie 2017, gălăţenii care vor străbate platforma betonată dintre blocurile D14 şi D16 de pe strada Oţelarilor, fie şi doar ca să ducă gunoiul la punctul gospodăresc amenajat acolo, vor şti că, sub picioarele lor, se află un monument istoric de importanţă locală: Cavoul Roman. Comunitatea „Curăţăm Galaţiul” a montat, astăzi, pe bordură, o plăcuţă indicatoare, în cadrul acţiunii "Punem monumentul "Cavoului Roman" pe harta Galaţiului!", eveniment iniţiat pe Facebook.
Aproximativ 20 de gălăţeni, membri ai grupului de implicare civică, fondat în urmă cu un an "Curăţăm Galaţiul" -  care are la activ mai multe acţiuni cu caracter social, umanitar şi civic - au înfruntat ploaia şi frigul pentru a atrage atenţia autorităţilor asupra monumentului pe care până acum l-au ignorat.
Ca o stranie coincidenţă, în clipa în care inimoşii gălăţeni „Curăţăm Galaţiul” – al cărei moto este „Curăţăm atât gunoaiele de pe jos cât şi gunoaiele din fotolii” - au ajuns în parcare şi încercau să stabilească locul cel mai potrivit pentru a monta plăcuţa, la punctul gospodăresc de gunoi a venit maşina Ecosal pentru a goli pubelele.
„Scopul acţiunii de azi este, în primul rând, o dojană adresată autorităţilor din Galaţi care, zeci de ani, au ignorat acest monument care nu e doar vechi, ci dovedeşte continuitatea romană în această zonă. Nu ştiu dacă în toată întâmplarea de azi simţiţi, oarecum, penibilul situaţiei: Noi ne-am întâlnit aici ca să punem o plăcuţă e informare, şi a trebuit să o punem pe jos! Nu există nimic altceva, pe platforma betonată, în afară de pubelele de gunoi, care să spună că dedesubt ar fi ceva care are o valoare pentru oraşul Galaţi. Ne dorim ca plăcuţa să fie acolo până în ziua în care autorităţile o vor înlocui cu ceva mai bun şi mai frumos. Noi cerem doar să nu mai fie ignorat! Galaţiul are rădăcini, are istorie! Iar rădăcinile şi istoria sunt aici, în pământ, trebuie doar să le scoatem la suprafaţă! Să nu mai punem gunoi deasupra”, ne-a declarat Marian Dumitru.
Pentru a face plăcuţele Comunitatea Curăţăm Galaţiul a apelat la prieteni şi cunoştinţe. Pentru că au rămas cu o plăcuţă de rezervă, realizată de o sculptoriţă în metal de la Câmpina, organizatorii acţiunii se gândesc să i-o dăruiască Primăriei: „Suntem un judeţ sărac, autorităţile nu au bani, nu au de unde să facă nici măcar o plăcuţă din aluminiu, de aceea vrem să le-o facem cadou”, a spus Marian Dumitru.
Participanţii au avut parte şi de o lecţie de istorie oferită de Luchian Melnic.
Lângă plăcuţa de informare au fost aşternute flori şi un tricolor.

Povestea Cavoului Roman

„Cavoul Roman a fost descoperit în decembrie 1974, la o lună după apariţia Legii conservării patrimoniului dată de Ceauşescu”, declara profesorul Mihalache Brudiu în ianuarie 2011, în ziarul „Viaţa liberă”.
„Un astfel de cavou roman s-a mai găsit la Constanţa, la sfârşitul secolului XIX. Între 1969 şi 1972 am beneficiat de Bursa academiei pentru doctorat, iar când am prezentat la Bucureşti lucrarea cu toate datele despre Cavoul roman descoperit la Galaţi, directorul Emil Condurache, şeful comisiei de avizare din cadrul Comisiei Monumentelor Istorice, a spus: dacă se găsesc din astea 100 în Dobrogea sunt la ele acasă, împreună nu au câtă valoare are acesta, care e singurul la nord de Dunăre. În perioada respectivă, la începutul secolului IV, avusese loc revirimentul stăpânirii romane la Nordul Dunării, în vremea lui Constantin cel Mare, care a ocupat partea de sud a Munteniei. În sudul Moldovei sunt doar două mărturii ale acestui reviriment: temelia unui turn în plan pentagonal, care s-a descoperit la Bărboşi, Tirighina, datat cu monede, în secolul al IV-lea şi acest cavou. Iată, aşadar, doi pivoţi ai stăpânirii romane la nordul Dunării, la 40-50 de ani de la retragerea lui Aurelian. Se dovedeşte astfel prelungirea procesului de romanizare şi chiar faptul că încreştinarea acestui spaţiu a venit tocmai în perioada când creştinismul devenise, în timpul lui Constantin cel Mare, religie de stat. Aici se conjugă o serie de factori din istoria acestui spaţiu Schengen al antichităţii care a fost Imperiul Roman ce nu avea hotare, iar noi, bucăţica aceasta de Moldovă, până la Valul Tuluceşti – Traian, facem parte din acest spaţiu Schengen al antichităţii”, declara reputatul profesor pentru ziarul „Viaţa liberă”, la începutul anului 2011.
În volumul II din Istoria Românilor publicată de Academia Română, la Editura Enciclopedică, se consemnează: „Dintre complexele funerare deosebite se impune a fi menţionat Cavoul roman din sec.III-IV, descoperit în Cartierul Dunărea din Galaţi. Este datat astfel pentru că din secolul III provin cărămizile ştampilate găsite în bolta distrusă de excavator: am recuperat cel mai mare număr de tegule romane ştampilate, făcute de unitatea de marină militară romană din perioada anterioară lui Traian, Classis Flavia Moesica”, sublinia Mihalache Brudiu.

 

Citit 12528 ori Ultima modificare Luni, 09 Octombrie 2017 11:05

Media

21 comentarii

 • postat de xenia Marți, 10 Octombrie 2017 16:04 86.124.202.*** Link la comentariu
  0
  20

  pentru Tasia : Esti probabil persoana implicata in achizitia terenului respectiv , daca nu e asa atunci ai doua variante : 1. Glumesti 2: NU MERITI SA TRAIESTI IN ACEASTA TARA , de fapt pe acesta planeta ! Mars in evul mediu ... poate iti mai gasesti patrupezi care sa gandeasca ca tine !!

  Raportează
 • postat de Solutia cea mai buna trebuie sa tina cont si de valoare vestigiului cat si de protejarea intereselor celor implicati in mod rezonabil Luni, 09 Octombrie 2017 08:09 5.13.254.*** Link la comentariu
  12
  26

  Intradevar vocea ratiunii spune ca nu pot fi incepute lucrarile pe o vreme ploioasa si abandonate in mijlocul ierni, nu este nici o urgenta. De asemenea cred ca se poate gasi o solutie care sa tina cont si de interesele agentilor economici, pentru ca nu mi-a placut cand Stan a lasat unii oamenii pe strada. Daca situl poate fi pus in valoare fara sa prejudicieze pe nimeni, este cel mai bine.

  Insa se pare ca pana si ptr o simpla placuta comemorativa pe care administratia avea obligatia macar morala sa o instaleze, unii si-au trimis postacii de partid sa ameninte si atace cetateni simpli care vor binele orasului si apoi vor cere galatenilor sa ii voteze din nou la europarlamentare in 2019 ! Incredibil !

  Astfel de oameni nu merita votati in 2019 ! De ce ? Sa prinda un loc bine platit la Uniunea Europeana de unde nu o sa faca nimic bun pentru oras, doar sa isi manevreze propriile interese si sa traga sforile in organizatiile locale pe care le folosesc ca pe niste papusi de carpa.

  Sper ca cei care conduc orasul sa ia in final cele mai bune decizii pentru punerea in valoare a monumentului.

  Raportează
 • postat de Lucian Duminică, 08 Octombrie 2017 22:47 128.52.128.*** Link la comentariu
  16
  28

  Punerea in valoare arheologica, istorica si culturala, in vederea cresterii atractabilitatii turistice este importanta, ea trebuie facuta si cu responsabilitate fata de oamenii din aceea zona.

  In final se pot gasi fonduri pentru despagubirea celor de acolo ale caror interese comerciale ar putea fi afectate, cladiri comerciale se pot construi si in alta parte, parcare supraetajata peste drum sau in zona se poate construi pentru a multumii si soferi, la fel si cu un punct de gunoi in imediata apropeire , dar sa te intorci ...1600 de ani in trecut ca sa creezi un alt vestigiu unic roman in orasul Galati este IMPOSIBIL.

  Luand in considerare si conexiunile interesante ale culturii sarmate ce pot fi folosite pentru monetizarea comerciala a interesului pentru legende vechi si noi, e chiar un vestigiu important ce poate aduce plus valoare si prosperitate orasului.

  In paralel trebuie dezvoltate toate obiectivele turistice, construit un ponton ptr primirea navelor de croaziera (daca nu exista deja) si contactate companiile ce fac croaziera pe Dunare in cooperare cu agentiile comerciali din Galati, pentru cresterea veniturilor din Turism.

  Orasul nostru dunarean este mai frumos si mai interesant si are mai mult potential turistic decat toate din Romania, de pe cursul Dunarii.

  Sper ca autoritatile sa gaseasca o solutie potrivita pentru toata lumea.

  Inca mai am incredere, desi 43 de ani au dovedit ca nu ar trebui sa avem,.
  Dar poate vor dori sa dovedeasca ca ei sunt mai buni, ca cei dinaintea lor.

  Raportează
 • postat de Andrei Duminică, 08 Octombrie 2017 21:47 92.82.185.*** Link la comentariu
  16
  26

  Se vede ca articolul a atins pe cineva important care si-a mobilizat yesmenii. Probabil ca este cineva care se simte cu musca pe caciula.

  Raportează
 • postat de george Duminică, 08 Octombrie 2017 21:23 185.45.177.*** Link la comentariu
  11
  25

  @Tasia, nume de bolsevica, tu ai curaj sa vorbesti despre lege in felul acesta, cand legea e numai pentru unii ?!
  Norocul copiilor nostri este ca exista mai multi oameni ca acestia si din ce in ce mai putini ca tine.
  Poate se autosesizeaza si Sfantul Petru :)

  Raportează
 • postat de Cavoul roman nu este al unui crestin care se ingropau pe directia est-vest ci al unui lider militar sarmat romanizat. Duminică, 08 Octombrie 2017 20:35 89.234.157.*** Link la comentariu
  9
  25

  Vestigiul Cavoul Roman al liderului militar sarmat nu este al unui crestin si prin simplu fapt ca mormintele crestine sunt orientate pe directia est - vest (rasarit apus precum cel de la Barbosi Tirighina), cel din Micro 21 este pe directia Nord-Sud traditie sarmata. Este pur si simplu reprezentantul de elita al celor care au locuit pe aceste meleaguri, singurul vestigiu al Romei Antice din interiorul orasului. Mai mult daca ar fi fost crestin, acest lucru ar fi fost mentionat de arheologi. Singurul crestin din aceea perioada este cel al daco romanului Innocens de la Tirighina adevarul.ro/locale/galati/scheletul-misterios-gasit-galati-vechi-1800-ani-putea-printre-primii-crestin-ingropat-teritoriul-romanesc-1_55f2e709f5eaafab2c7f7a19/ index. html Dar pana si biserica crestina considera ca nu este demna ca peste morminte sa tii gunoaie, vedeti cazul Bisericii Mavramol din Centru ce a eliminat tomberoanele ce stateau peste niste morminte. Singurul lor pacat este ca tin acel parc creat inchis publicului.

  Raportează
 • postat de Istvan stef Duminică, 08 Octombrie 2017 18:54 188.24.242.*** Link la comentariu
  19
  28

  Romanii sunt aici de 2000 de anii dar din pacate le lipsesc vreo 10-12 secole de istoroe cam antre retragerea aureliana si intemeierea voievosatelor lui dragos si basarab care au venit din Ardeal.
  Au plecat si ei putin in vacanta. Antre timp pe aici au trecut populatiile mivratoare, bulgarii, care pe la an 1000 ave si Tarat.
  Propagand ceausista invatat ca romanii sunt aici de 2000 de ani dar erau foarte ordonati ca nau lasat nici o urma. Aaa si comunicau wireless!

  Raportează
 • postat de Victor S. Duminică, 08 Octombrie 2017 17:34 82.137.12.*** Link la comentariu
  34
  65

  Nu e suficient sa se execute lucrari de decopertare si scoatere la lumina a cavoului.
  Trebuie alocate fonduri pentru a fi ori mutat de acoli, fie protejat de o constructie cu atmosfera controlata.
  Daca se sapa si apoi se lasa de izbeliste sau se acopera cu folie, mai bine sa-l lase ingropat.
  In primul rand sa nu uitam ca dupa prima decopertare a fost doar astupat cu pamant si apoi cu ciment deci nu stim in ce stare e acum
  In al doilea rand, daca ramane "in situ" ramane practic intr-o groapa prada apei pluviale, zapezii si inghetului. Un singur an petrecut asa distruge sigur 17 secole de istorie.
  Trebuie intai aprobate fondurile necesare, gandite masurile post-decopertare si abia apoi scos afara. Din cate stiu s-au aprobat bani doar pt sapaturi.
  Trebuie mai intai curatata zona de constructiile post decembriste, de platforma de gunoi, sapate santuri adanci cel putin pe doua laturi pentru drenarea zonei, iar dupa inceperea sapaturilor si identificarea cavoului, protejarea omediata cu o constructie usoara, provizorie.
  Daca exista picturi murale ele sunt foarte sensibile si ar fi pacat sa se distruga din lipsa unei protectii corespunzatoare.

  Raportează
 • postat de Alexandru Duminică, 08 Octombrie 2017 15:52 82.137.10.*** Link la comentariu
  54
  68

  Postacii lui "..Tasia.." prefera gunoaiele deasupra singurei si incredibilei legături dintre Galați și Imperiul Roman si istoria antichitatii.
  Sa vedeți pe cine ați ales.

  Raportează
 • postat de Dezvoltarea orasului Galati TREBUIE sa fie si poate fie un subiect care sa ne uneasca pe toti, Duminică, 08 Octombrie 2017 15:00 5.15.223.*** Link la comentariu
  54
  67

  Ce fel de oamenii sunt aceia care considera ca peste istoria antica a orasului Galati trebuie sa zaca GUNOAIE ?
  Niste gunoaie de oameni la randul lor.

  Ce fel de oameni sunt cei care ii critica pe galateni ce isi iubesc orasul si vor ca aceasta sa prospere ?
  Niste gunoaie.

  Oamenii care mentin orasul in moarte clinica, slugile distrugerii acestei urbe,

  In loc sa inteleaga ca dezvoltarea orasului Galati inclusiv prin promovarea sa turistica poate aduce beneficii intregului oras, intregi comunitatii, vin aici ca sobolanii si ataca si niste cetateni care incearca sa indrume autoritatile sa dezvoltam impreuna orasul Galati pentru binele tuturor galatenilor.


  Dezvoltarea orasului TREBUIE sa fie si poate sa fie un subiect care sa ne uneasca pe toti, daca scapam de oameni de nimic care trag orasul in jos in gunoaie si uitare precum Tasia si altii ca el.

  Multumim pe aceasta cale Comunitatii Curatam Galatiul, Galatiul Asociatia mea, Jurnalistilor , Consilierilor locali si oamenilor din conducerea orasului (daca exista) care doresc sa dezvolte urbea noastra si sa foloseasca orice mijloc ce ne poate aduce intr-un viitor mai bun.

  Raportează
 • postat de Tiberiu Duminică, 08 Octombrie 2017 13:34 82.137.12.*** Link la comentariu
  80
  66

  Citind comentariile cu tronuri si sabii, ma intreb daca nu cumva Spitalul de pe Traian are gardul spart.
  Trebuie sa ai mintea odihnita bine ca sa visezi astfel de aberatii.
  Ce sa promovezi turistic la Galati cand tu nu esti in stare sa opresti vasele de croaziera. N-ai ce sa oferi unui turist care opreste aici. Galatiul nu are istorie.
  Ca vrem noi sa ne amagim ca avem, da. Incercam sa vindem iluzii, dar nu prea avem clienti la ele.

  Raportează
 • postat de Andrei Duminică, 08 Octombrie 2017 12:17 92.82.185.*** Link la comentariu
  70
  77

  Tasia, nu stiu cine esti, dar imi pare rau ca locuiesc in acelasi oras cu oameni tine. Sunt convins ca atunci cand alesii orasului au scos bordurile de granit si le-au inlocuit cu cele ieftine si proaste, ati tacut malc... si voi cei care ati dat like comentariului. Acum 5 gaurele date intr-o bordura din ciment, va deranjeaza foarte tare. Chiar va rog sa anuntati politia, ca sa stim si noi cu ce idioti avem de a face. Bordurile alea au insemnat bani din buzunarul tuturor. Somn usor, galateni.

  Raportează
 • postat de Din dragoste si respect pentru orasul Galati Duminică, 08 Octombrie 2017 12:13 5.15.223.*** Link la comentariu
  66
  71

  Ce ar mai trebui sa faca administratia orasului in afara de punerea in valoarea a monumentelor istorice ? . Poate ar trebui sa creeze un departament intern din cadrul oamenilor deja angajati in administratie care sa se ocupe cu promovarea orasului Galati asa cum o fac companiile.

  Sa contacteze principalele companii care se ocupa de croaziere pe Dunare le gaseste aici rivercruiseadvisor.com/articles-europe-river-cruises/danube-river-cruises/ sau direct aici pe proprietarii navei Anesha phoenixreisen.com/anesha.html si sa le ofere un program de vizitare a orasului dupa discutii si cu societatile din Galati interesate in atragerea si sustinerea acestei initiative.

  Ar trebui atrasi in aceasta initiativa grupul DANSURI POPULARE GALATI, Comunitatea Greceasca si orice alte asociatii pentru a organiza pentru turisti austrieci, germani, elvetieni, lectii de dans in perioada in care viziteaza orasul, pentru a-i atrage la noi.

  De asemenea ar putea fi organizate meciuri de baschet demonstrative/amicale, ar putea castiga si echipa local Phoenix poate de pe urma acestei colaborari.

  S-ar putea realiza multe.

  Dar pentru asta daca administratia locala este ocupata cu multe alte obiective si cetatenii pot ajuta macar la nivelul de idei si activititatii de sustinere a orasului.

  Cu conditia ca cetatenii precum Tasia si altii sa nu isi propuna sa nimiceasca orasul si sa fie si votati dupa.

  Raportează
 • postat de TURELTAN Duminică, 08 Octombrie 2017 11:45 95.76.16.*** Link la comentariu
  65
  71

  Draga Tasia, se vede clar ca interesele asupra acestui mic perimetru de teren sunt imense din moment ce implici o autoritate discreditata , obedienta Primariei Galati. Dincolo de acest neinsemnat comentariu al TASIEI, sa vorbim despre ceea ce e important. Nu exista in SUA, CANADA, FRANTA, ANGLIA etc cel mai mic obiect cu valoare istorica care sa nu fie de interes public. Relicvele istorice spun multe despre ceea ce a fost si ceea ce a urmat. Galatenii nu vin de aiurea , au o istorie legata de dezvoltarea unei provincii altadata infloritoare, cu radacini in antichitate, asta dovedeste ca am fost mereu aici si nu in Panonia. Asta dovedeste ca romanii au asimilat grecii, evreii, armenii etc. Cu astfel de piese istorice ne dovedim nobletea si de aceea toate natiile le pastreaza la loc de cinste si le pun in valoare, slavind inaintasii. In loc sa ajutam astfel de tineri inimosi, ii amenintam cu ,,ignoranta Politie locala,, Oare te simti galatean cand treci pe langa un loc sacru al inaintasilor si tu il dezonerezi. Tot asa faci si la biserica, poate trebuie desfiintate si cimitirile sa le faci garaje sau parcari.

  Raportează
 • postat de IC Duminică, 08 Octombrie 2017 11:38 82.78.125.*** Link la comentariu
  63
  70

  @Tasia , bataia de joc de lege si de istorie s-a prdus atunci cand au fost amplasate ilegal ,platforma de gunoi si cladirea dintre aceasta si Bd-ul Otelarilor (cisnte otelarilor dar parca mai bine-i sedea acestui bulevard ,denumirea de Bd-ul Roma ,Romanilor etc ) prea multe denumiri de meserii mostenite de la comunisti,justificare atunci prin sloganul "clasa muncitoare , clasa conducatoare... sic) ,unele meserii disparute intre timp....Comunistii nu au indraznit sa profaneze un asemenea monument istoric .au renuntat chiar sa mai construiasca blocul turn de pe amplasamentul respectiv si bravo lor. Au venit emanati evenimentului din dec '89 ( ,un fel de gunoaie iesite la suprafata ) care au autorizat sacrilegul intinarii sarcofagului..............................Masura urgenta si necesar este demolare a tot ce s-a construit acolo dupa 1990 si apoi punerea in valoare a acestei mosteni de la romani

  Raportează
 • postat de Din dragoste si respect pentru orasul Galati Duminică, 08 Octombrie 2017 11:08 5.15.223.*** Link la comentariu
  94
  93

  Intr-un interviu recent, conducerea orasului a cerut locuitorilor ei sa faca o opozitie constructiva, daca partidele politice considera ei ca nu fac asta.

  Ideea principala a oricarei actiuni care trebuie intreprinsa in Galati, este aceea de a incerca sa aducem un viitor mai bun acestui oras,

  Modalitatea in care cel mai vechi vestigiu din interiorul orasului Galati, poate fi folosit pentru cresterea atractivitatii turistice a orasului si astfel imbunatatirea sanselor de a aduce intregii comunitatii si tututor locuitorilor orasului Galati prosperitate, tinand cont si de faptul ca avem an de an, un numar mare de turisti occidentali care trec pe langa orasul nostru si nu se opresc, trebuie sa faca obiectul unei dezbateri publice.

  Modul in care va putea fi folosit asta, respectand si interesele altor comercianti si ai locuitorilor din zona, trebuie sa fie stabilit de administratia locala tinand cont si de potentialul vestigiului istoric cat si de restul intereselor oamenilor din zona.

  Intr-un interviu recent, conducerea orasului a cerut locuitorilor ei sa faca o opozitie constructiva, daca partidele politice considera ei ca nu fac asta.

  Ideea principala a oricarei actiuni care trebuie intreprinsa in Galati, este aceea de a incerca sa aducem un viitor mai bun acestui oras,

  Modalitatea in care cel mai vechi vestigiu din interiorul orasului Galati, poate fi folosit pentru cresterea atractivitatii turistice a orasului si astfel imbunatatirea sanselor de a aduce intregii comunitatii si tututor locuitorilor orasului Galati prosperitate, tinand cont si de faptul ca avem an de an, un numar mare de turisti occidentali care trec pe langa orasul nostru si nu se opresc, trebuie sa faca obiectul unei dezbateri publice.

  Modul in care va putea fi folosit asta, respectand si interesele altor comercianti si ai locuitorilor din zona, trebuie sa fie stabilit de administratia locala tinand cont si de potentialul vestigiului istoric cat si de restul intereselor oamenilor din zona.

  DAR SA VORBIM DESPRE ACEST MONUMENT :

  Conform specialiştilor de la Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu Galaţi, mormântul aparţine unui comandant roman de origine sarmată şi datează din secolul 4 d. Hr. „Descoperirea cavoului roman la Galaţi dovedeşte că în ultimii ani ai secolului al III-lea sau în prima jumătate al secolului al IV-lea, Imperiul roman avea deplină autoritate şi în zona din sud-estul Moldovei chiar şi după retragerea aureliană”, se menţionează în fişa de descriere a monumentului (clasificat sub indicativul GL-I-m-B-02973), aflată pe site-ul instituţiei amintite. Faţă de alte cavouri romane, chiar şi din acelaşi secol, descoperite în Dobrogea, acesta este unic: este cel mai mare descoperit în Dobrogea şi la Dunărea de Jos şi singurul la nord de Dunăre, atestând că graniţa nordică a influenţei imperiului roman era amplasată în oraşul Galaţi de astăzi, transformându-ne oraşul în vestigiu al culturii şi armatei romane, concomitent cu posibilitatea folosirii în scop turistic a conexiunilor istorice cu legendarii sarmaţi, ce au stăpânit această spaţiu şi au intrat în final în alianţa cu imperiul roman.

  Este datat astfel pentru că din secolul III provin cărămizile ştampilate găsite în bolta distrusă de excavator: am recuperat cel mai mare număr de tegule romane ştampilate, făcute de unitatea de marina militară romană Classis Flavia Moesica.

  Descoperirea a făcut senzaţie în lumea istoricilor, pentru că acest Cavou Roman şi Castrul de la Tirighina (Galaţi-Bărboşi) sunt singurele dovezi ale continuităţii romane la nordul Dunării în timpul Împăratului Constantin cel Mare, adică şi după retragerea aureliană.

  Autorităţile comuniste au înţeles valoarea monumentului istoric.Construirea blocului D15 a fost abandonată. Au fost ridicate numai blocurile D14 şi D16, în locul celui de-al treilea rămânând un spaţiu liber, în perspectiva continuării săpăturilor arheologice şi, eventual, a construirii unui muzeu, lucruri care, însă, nu s-au întâmplat, din păcate, nici măcar acum. Ca o prima măsură de conservare a cavoului, a fost turnată peste el în 1976 o placă de beton.

  După 1990, pe platforma betonată turnată pentru protejarea Cavoului Roman a fost amplasat un punct de colectare a gunoiului, iar deasupra sunt acum resturile menajere ale locatarilor blocurilor din zona.

  Nimic nu arată că dedesubt s-ar afla o adevărată comoară, care atestă un lucru extraordinar pentru istoria neamului nostru şi anume faptul că filonul roman nu a dispărut din părţile acestea de ţară după retragerea aureliană. „

  Valorificarea Cavoului Roman în locul în care este amplasat, ar putea creste potentialul turistic al orasului Galati inclusive prin promovarea conexiunilor dintre orasul nostru si Istoria antica a imperiului roman si a particularitatilor istorice si culturale ale triburilor de sarmati care au locuit aici  PROMOVAREA CONEXIUNII ROMANE

  Liderul militar roman de origine sarmată al cărui cavou se află în Galaţi si/sau strămoşii săi au intrat în contact cu : Legiunile a V Macedonica (infiintata in anul 43 î.e.n. de Octavian), Legiunea a II-a Herculia si Legiunea I Iovia ce au staţionat si în Dobrogea la Troesmis si Dinogetia.

  E de asemenea posibil ca în lungile campanii in care aceste legiuni dobrogene au fost trimise pe alte teatre de război, sarmaţii romanizaţi de la nord de Dunare să fi colaborat cu membrii celei mai importante/vestite legiuni romane, Legiunea XIII Gemina, cea alături de care Iulius Cezar l-a invins pe regele galilor Vercingetorix în asediul de la Alesia, cu care a trecut Rubiconul declarând “Alea iacta est - Zarurile au fost aruncate”, provocând la luptă intregul Senat Roman, legiune romană ce a asigurat controlul operaţiunilor din Dacia, ca unitate de elită a imperiului.
  PROMOVAREA CONEXIUNII SARMATE

  Sarmaţii care au locuit şi pe teritoriul de astăzi al oraşului Galaţi, romanizaţi ulterior de legiunile imperiului roman, au fost una din cele mai misterioase populaţii cu origini iraniene ajunse in Europa, cu câteva particularităţii istorice si culturale foarte utile în promovare turistică zonală.


  Herodot, scria cu admiraţie despre femeile poporului sarmat care a trăit pe teritoriul oraşului nostru, considerând că aceastea au fost sursă de inspiraţie pentru legendele greceşti ale amazoanelor. Sarmaţii erau călăreţi desăvârşiţi, în anul 175 după Hristos, împăratul Marcus Aurelius a recrutat un contingent de peste 5500 de sarmaţi pentru sprijnirea legiunilor romane din Brittania, Anglia Romană, întru apărarea zidului lui Hadrian.


  Sarmaţii au adus în insulă si in Europa legendele poporului lor de la :

  - simbolul săbiilor contopite în piatră,
  - la utilizarea simbolului dragonului preluat din Asia si adus de ei în Europa,
  - la implicarea militară puternica a femeilor sarmate îmbrăcate în zale de dragon alături de armatele lor,
  - la respectul pentru zeul suprem al focului, toate motive preluate în una din cele mai de succes legende media contemporane (“Games of Thrones”).


  Administraţia ar putea deschide o consultare publică cu privire
  la găsirea celei mai bune metode de promovare turistică.


  Imaginaţi-vă sutele de turişti europeni ce trec cu nave de croazieră pe Dunăre, an de an pe lângă oraşul nostru (unul din puţinele oraşe ale lumii ce conţine vestigii ale unui trib sarmat romanizat, ce au inspirat legendele media favorite ale lumii) şi astfel observând în noapte, pe versantul înalt al falezei oraşului un simbol istoric, turistic şi comercial important care să strălucească sub reflectoare şi să-i cheme la vizitarea Galaţiului.

  Acest simbol ar putea fi un tron uriaş de marmură albă, de pe care un turist poate privi de la înălţime întreaga câmpie a Dobrogei, ca un rege sau conducator militar local, pe un tron cu săbii stilizate din marmură contopite deasupra capului şi cu o sabie uriaşă prinsă într-o piatră înaintea sa, precum în legendele triburilor sarmate ce au inspirat legende ale lumii moderne de la Legenda Amazoanelor, a Regelui Arthur, pană la succesul media al seriei “Games of Thrones” .

  Istoria, legendele, conexiunile şi toate vestigiile antice sunt porţi ce trebuie folosite pentru promovarea oraşelor administrate inteligent in vederea cresterii prestigiului local, regional si international si cresterii numarului de turisti romani si straini din orasu nostru, cu potentialul cresterii prosperitatii intregii comunitatii.

  Raportează
 • postat de Pentru Tasia si toti cei care nu inteleg ca istoria, cultura si turismul pot aduce prosperitate intregului oras Duminică, 08 Octombrie 2017 10:39 5.15.223.*** Link la comentariu
  90
  96

  O sa iti raspund pornind de la premiza ca esti o persoana inteligenta

  Promovarea obiectivelor culturale, istorice si turistice este unul din mijloacele prin care un oras poate obtine nu doar avantaje culturale, de prestigiu regional, national/international dar si economice.

  Turistii romani sau straini pe care reusesti sa ii aduci intr-un oras precum Galatiul , genereaza venituri economiei locale de la hoteluri precum Vega, Galati (Centrum), Danube, Magnus, Viva sau orice alt mic motel din acest oras pana la restaurante precum Panoramic, Perla Dunarii, Café Jou, Corso, Café Anglais si multe altele si magazine in care se vand haine, bijuterii, cadouri, suveniruri, carti sau societatii care inchiriaza autoturisme, saloane de coafura, frizerie, baruri, in paralel veniturile suplimentare aduse de turism aduc si bani la bugetul local prin dezvoltare si national.

  Dezvoltarea orasului nu are culoare politica sau nu ar trebui sa aiba.

  Pentru ca dezvoltarea orasului si turismului aduce beneficii in final intregii comunitatii locale

  Administratia si cetatenii, partidele politice (daca pot), asociatiile trebuie sa incerce sa contribuie in mod pozitiv la dezvoltarea unui oras si a capacitatii sale de a produce venituri suplimentare si bunastare pentru intreaga comunitate.

  Sigur, sa faci opozitie negativa fara sa aduci nimic bun orasului tau, este o optiune, una nu foarte buna.

  Societatea civila si galatenii care isi iubesc orasul si vor ca intreaga comunitatea a orasului Galati sa poate fi ajutata, trebuie sa sprijine proiectele care pot aduce venituri si bunastare intregului oras.

  Cavoul roman nu este decat unul din obiectivele orasului care trebuie utilizat in scopul promovarii orasului si cresterii bunastarii acestuia.

  Daca veti participa la tururile organizate de asociatia Mila 80 de exemplu, impreuna cu membri ai administratiei locale, veti descoperi ca exista un numar important de monumente istorice, multe case cu o istorie bogata sau fascinanta care merita promovate.

  O sa va ofer numai cateva exemple:

  - prima casa de pe strada Culturii, vis a vis de clubul Infinity asa numita casa G. Macri a fost consulatul Spaniei in Galati in perioada Interbelica,
  - Clubul Infinity de astazi a fost consulatul Portugalei in Galati,
  - In cladirea de la parfumul Teilor cumparata in 1928 de Max Auschnitt, proprietarul fabricii de tablă şi cuie din valea oraşului, a functionat Consulatul Italiei.

  Am putea sarbora steagurile acestor tari si placa memoriala in romana, engleza, germana, franceza, in care sa mentionam trecutul sau.

  Insasi sediul Vietii Libere a apartinut unui urmas al lui Petru Rares, fiul natural al marelui voievod Stefan cel Mare.

  Si exemplele pot continua.

  Am putea da magie orasului Galati si nici nu ar costa foarte mult si ne-ar ajuta foarte mult in promovarea turistica a orasului si in final astfel in incercarea de a aduce bunastarea intregii comunitatii locale.

  Raportează
 • postat de Georgel Duminică, 08 Octombrie 2017 10:17 95.76.33.*** Link la comentariu
  50
  52

  Nu știu pe care mânuță să apăs, cea verde sau cea roșie, pentru că nu-mi este clar dacă Tasia este ironică sau vorbește serios. Probabil că, totuși, e ironică, deci apăs pe verde din tot sufletul.

  Raportează
 • postat de Artene Duminică, 08 Octombrie 2017 10:04 82.137.13.*** Link la comentariu
  88
  81

  Mai bine ii faceati un parastas crestinesc cetateanului ingropat acolo si va rugati pentru sufletul lui.
  Mai inainte de a vedea cavoul ca pe un obiectiv istoric si turistic, ar trebui sa realizam ca rolul lui principal a fost de mormant al unui crestin.

  Raportează
 • postat de Marian Dumitru Sâmbătă, 07 Octombrie 2017 23:47 188.24.194.*** Link la comentariu
  101
  94

  foarte buna intrebarea pusa mai sus: "Unde ajungem". Voi incerca un raspuns: ajungem in punctul in care ne implicam cu totii, in punctul in care nu mai asteptam autoritatile sa faca ceva ce nu au fost in stare sa faca timp de 43 de ani. Si ajungem, sper, in punctul in care comentariile ca cel de mai sus nu vor mai exista, pentru ca nici mentalitatile obtuze nu vor mai putea exista. Pana ajungem acolo, va rog sa faceti chiar dv sesizarea si sa dati numele meu. Voi plati amenda cu aceeasi placere cu care dv veti face sesizarea. Marian Dumitru.

  Raportează
 • postat de Tasia Sâmbătă, 07 Octombrie 2017 22:35 82.137.11.*** Link la comentariu
  113
  105

  Poate se sesizeaza si Politia Locala sa-i intrebe de autorizatia de amplasare a placutei pe care sigur n-au avut-o si de distrugere prin gaurire a bordurilor apartinand domeniului public.
  Istoria e istorie si legea e lege. Nu ne place cand altii isi bat joc de istorie, dar nici sa nu protejam istoria batandu-ne joc de lege.
  Daca facem fiecare ce vrem unde ajungem?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.