Evaluaţi acest articol
(8 voturi)
9 comentarii

Aproximativ cinci milioane de lei pentru fiecare lună de iarnă, atât ne-ar putea costa încălzirea în sistem centralizat. Iată de ce autorităţile locale au cerut Guvernului un ajutor financiar de 35 de milioane de lei, dar rămâne de văzut cât ni se va aloca.

"Noi ne-am asumat toată suma pentru această iarnă. Mai departe, depinde de Calorgal cât va reuşi să recupereze din piaţă şi rămâne să vedem care vor fi pierderile tehnologice sau de facto. Dacă vor veni cele 35 de milioane de lei de la Guvern vom fi degrevaţi de la bugetul local", a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, primarul Ionuţ Pucheanu.
Întrebat dacă furnizarea căldurii ar putea începe mai devreme de 1 noiembrie, primarul a declarat: "În condiţiile în care Calorgal şi Electrocentrale vor spune că, din punct de vedere tehnic, sunt gata, şi-au făcut toate verificările şi nu e absolut nicio problemă, iar condiţiile meteo vor impune, noi suntem pregătiţi să facem prima plată în avans pentru furnizarea agentului termic".

Câte apartamente mai sunt branşate

Conform ultimelor date furnizate de Calorgal, la finele lunii septembrie mai erau branşate 20.456 de apartamente, dintr-un total de 91.405 existente în oraş. Însă, spune primarul, numărul va scădea la finele lunii octombrie, pentru că şi cele aproximativ 2.500 de apartamente ale Primăriei vor deveni independente termic.

Încă se plătesc ajutoarele pentru centrale

În ceea ce priveşte acordarea ajutorului financiar din partea Primăriei pentru achiziţionarea unui sistem alternativ de producere a apei calde şi căldurii, până acum au fost depuse 7.305 dosare şi s-au făcut plăţile pentru 4.618. "Până la sfârşitul săptămânii viitoare, vom mai avea, cu siguranţă, încă 2.000 de dosare plătite. Preconizăm că vom închide sezonul cu până în 8.000 de dosare depuse. Pentru că zvonistica e în floare, ba că nu mai sunt bani, ba că nu se mai fac plăţi, pot să vă spun că toţi cei care îşi vor depune dosarul până la deschiderea sistemului centralizat de încălzire vor beneficia de cei 3.000 de lei. Din momentul în care va fi pornit sistemul centralizat, nu vom mai putea primi dosare, plăţile vor fi făcute doar pentru dosarele din urmă", a spus edilul.
În ceea ce priveşte blocurile unde au mai rămas branşate un apartament sau două, primarul a subliniat că este strict decizia asociaţiei de locatari dacă va mai încheia sau nu contract cu Calorgal, nimeni nu-i poate obliga şi nici Primăria nu-şi va asuma responsabilitatea încheierii sau neîncheierii unui astfel de contract. "Chiar dacă nu toţi au reuşit să devină independenţi, cu siguranţă nimeni nu va suferi din cauza frigului în iarna aceasta!", a precizat primarul.

Citit 5398 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Octombrie 2017 17:15

9 comentarii

 • postat de Costel Joi, 12 Octombrie 2017 21:20 93.122.250.*** Link la comentariu
  2
  4

  Anul asta...mai e cum mai este...dar de la anul mai vorbim...O să vedem cât costă in realitate inchiderea sistemului centralizat...Eu cred ca nu sunt bani ...nici pentru montare de centrale la scoli si grădinițe...Păcat in alte țări investesc in statii de cogenerare...noi tot pe dos facem...

  Raportează
 • postat de ro Joi, 12 Octombrie 2017 20:28 5.13.152.*** Link la comentariu
  0
  5

  @ Gavroche
  Nu stii ca Primaria trebuia sa aiba grija de sistemul centralizat? Nu stii ca de aici s-a furat cel mai mult?
  Stii ca impozitul pe casa pe care-l platesti este pentru locuinte racordate la apa, curent si INCALZIRE CENTRALIZATA?
  Astea sunt bunurile pe care Primaria incaseaza banii. De ce oare nu a fost externalizat acest serviciu?
  Pentru ca nu se mai putea fura .

  Raportează
 • postat de Terente Joi, 12 Octombrie 2017 19:22 89.137.231.*** Link la comentariu
  4
  10

  Nu intelege romanul si pace...Vine iarna, se lasa cu ger si viscol, dar el vrea sa mearga tot in tricou cu maneca scurta si papuci de plaja, doar doar se va milostivi altcineva sa-i cumpere din banii lui palton si sosoni cu blana, ca asa stie el ca sta treaba . Daca eram in locul Primariei nu dadeam un sfant nici pt. centrale termice nici pt. Calorgal. Este problema cetateanului detinator de apartament proprietate personala sa se invredniceasca . Daca vrea caldura si apa calda , sa-si faca pe banii lui si dupa posibilitatile lui. Daca nu vrea, sa stea in frig. Sa se termine odata cu statutul de milogi si falsi asistati sociali, nesimtiti si lenesi. Mergeti la munca, zi si noapte si cumparati-va centrale si va civilizati odata!

  Raportează
 • postat de Elena Joi, 12 Octombrie 2017 18:57 82.78.152.*** Link la comentariu
  3
  5

  Care mai exact sint cele 2500 de apartamente?

  Raportează
 • postat de Gavroche Joi, 12 Octombrie 2017 18:42 213.233.85.*** Link la comentariu
  3
  5

  @ Robert Popescu,

  Nene, apartamentele alea sunt tot ale noastre, fac parte din patrimoniul municipiului. Nu sunt nici ale lui Gigel, nici Costel. Iar primăria ca administrator al acestor bunuri, trebuie sa se îngrijească de ele ca un bun proprietar.
  Dar așa e cu capra vecinului.
  Nu știu de ce am senzația ca ești unul dintre aia care nu și-a plătit de mult impozitele, dar se simte jefuit in permanenta.

  Raportează
 • postat de Teach Joi, 12 Octombrie 2017 16:34 86.124.205.*** Link la comentariu
  5
  3

  Dle primar ... in asociatiile de proprietari cu 1-2 apartamente conecatate inca la sistemul centralizat din diverse motive oare nu pot da in judecata primaria sau asociatia ca nu li se da caldura??

  Raportează
 • postat de HAHAHA Joi, 12 Octombrie 2017 09:35 194.105.20.*** Link la comentariu
  2
  17

  Si daca guvernul zice ca nu are bani, cum ramane ? Tot pe spatele celor care platesc taxele locale, si care sunt majoritari si carora nu le da nimeni ncio subventie ?

  Raportează
 • postat de Robert Popescu Joi, 12 Octombrie 2017 08:09 138.197.155.*** Link la comentariu
  4
  20

  O bataie de joc .
  Apartamentele primariei au fost dotate cu centrale termice pe banii nostri ai tuturor inclusiv ai celor care nu au centrala termica . Asa bataie de joc mai rar .

  Raportează
 • postat de IC Joi, 12 Octombrie 2017 05:23 82.78.125.*** Link la comentariu
  4
  9

  Si guvernul ,era sa intreb -care guvern ,o sa se conformeze ,aruncad cu banii pe care nu-i are ? Or sa vina vremuri grele pentru cetatenii ramasi captivi incalzirii centrale muribunde , nu au nici o vina ,ei s-au bazat pe faptul ca timp de 28 de ani au votat pe aceia care le-au garantat mentinerea in functiune a sistemului centralizat pagubos. Citez :"În ceea ce priveşte blocurile unde au mai rămas branşate un apartament sau două, primarul a subliniat că este strict decizia asociaţiei de locatari dacă va mai încheia sau nu contract cu Calorgal, nimeni nu-i poate obliga şi nici Primăria nu-şi va asuma responsabilitatea încheierii sau neîncheierii unui astfel de contract " Bine ar fi ,se mai elimina niste pierderi inutile din retea( aici ar trebui decizia Calorgal ) se mai elimina si o parte din rai platnici ( cei asupriti de haiducescul Ordin ANRSC 343/2010 & cei ramasi bransati ,in general rai platnici ) dar ore legea ce spune ?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.