Cât va costa încă o iarnă în sistem centralizat. Galaţiul cere bani de la Guvern pentru căldură

Cât va costa încă o iarnă în sistem centralizat. Galaţiul cere bani de la Guvern pentru căldură
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Aproximativ cinci milioane de lei pentru fiecare lună de iarnă, atât ne-ar putea costa încălzirea în sistem centralizat. Iată de ce autorităţile locale au cerut Guvernului un ajutor financiar de 35 de milioane de lei, dar rămâne de văzut cât ni se va aloca.

"Noi ne-am asumat toată suma pentru această iarnă. Mai departe, depinde de Calorgal cât va reuşi să recupereze din piaţă şi rămâne să vedem care vor fi pierderile tehnologice sau de facto. Dacă vor veni cele 35 de milioane de lei de la Guvern vom fi degrevaţi de la bugetul local", a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, primarul Ionuţ Pucheanu.

Întrebat dacă furnizarea căldurii ar putea începe mai devreme de 1 noiembrie, primarul a declarat: "În condiţiile în care Calorgal şi Electrocentrale vor spune că, din punct de vedere tehnic, sunt gata, şi-au făcut toate verificările şi nu e absolut nicio problemă, iar condiţiile meteo vor impune, noi suntem pregătiţi să facem prima plată în avans pentru furnizarea agentului termic".

Câte apartamente mai sunt branşate

Conform ultimelor date furnizate de Calorgal, la finele lunii septembrie mai erau branşate 20.456 de apartamente, dintr-un total de 91.405 existente în oraş. Însă, spune primarul, numărul va scădea la finele lunii octombrie, pentru că şi cele aproximativ 2.500 de apartamente ale Primăriei vor deveni independente termic.

Încă se plătesc ajutoarele pentru centrale

În ceea ce priveşte acordarea ajutorului financiar din partea Primăriei pentru achiziţionarea unui sistem alternativ de producere a apei calde şi căldurii, până acum au fost depuse 7.305 dosare şi s-au făcut plăţile pentru 4.618. "Până la sfârşitul săptămânii viitoare, vom mai avea, cu siguranţă, încă 2.000 de dosare plătite. Preconizăm că vom închide sezonul cu până în 8.000 de dosare depuse. Pentru că zvonistica e în floare, ba că nu mai sunt bani, ba că nu se mai fac plăţi, pot să vă spun că toţi cei care îşi vor depune dosarul până la deschiderea sistemului centralizat de încălzire vor beneficia de cei 3.000 de lei. Din momentul în care va fi pornit sistemul centralizat, nu vom mai putea primi dosare, plăţile vor fi făcute doar pentru dosarele din urmă", a spus edilul.

În ceea ce priveşte blocurile unde au mai rămas branşate un apartament sau două, primarul a subliniat că este strict decizia asociaţiei de locatari dacă va mai încheia sau nu contract cu Calorgal, nimeni nu-i poate obliga şi nici Primăria nu-şi va asuma responsabilitatea încheierii sau neîncheierii unui astfel de contract. "Chiar dacă nu toţi au reuşit să devină independenţi, cu siguranţă nimeni nu va suferi din cauza frigului în iarna aceasta!", a precizat primarul.

Citit 6349 ori Ultima modificare Vineri, 09 Iunie 2023 11:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.