Blocul G8 va fi reabilitat termic cu bani europeni

Blocul G8 va fi reabilitat termic cu bani europeni
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Locatarii celor 41 de apartamente ale blocului G8 din Micro 18 vor plăti facturi mai mici pentru căldură, dar vor beneficia de un confort termic sporit într-un imobil care, din punct de vedere estetic, va arăta ca nou, chiar dacă e construit în 1980. Totul, pe bani europeni!

Primăria municipiul Galaţi a câştigat prima finanţare din exerciţiul financiar european 2014-2020 şi urmează să semneze contractul pentru proiectul „Creşterea performanţei energetice a blocului de locuinţe G8 aferent Asociaţiei de proprietari nr. 360A Emanuel”. Potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei, valoarea totală eligibilă a contractului este de 920.473 de lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă este de 552.284 de lei, având o durată de implementare de 16 luni.

Trebuie spus că blocul G8 are o singură scară, are subsol, parter şi zece etaje, numărând 41 de apartamente, anul construirii fiind 1980. Prin implementarea proiectului finanţat prin Programul Operaţional Regional, Axa prioritară 3, va creşte gradul de confort termic în locuinţele blocului. Locatarii vor suporta mai uşor cheltuielile la întreţinere, pentru că se estimează reducerea cu minimum 40 la sută a consumurilor pentru încălzire şi scăderea sub 90 kW/m2 pe an a energiei consumate. În plus, în urma reducerii consumurilor energetice se va reduce amprenta de carbon a blocului de locuinţe şi va creşte calitatea vieţii locatarilor.

Ce lucrări vor fi executate

Potrivit Primăriei, în perioada de implementare a proiectului vor fi realizate: anveloparea clădirii, termoizolarea intradosului la casa scării, a plăcii peste subsolul şi de peste parter în zona cu spaţii comerciale sub apartamente, a planşeului de la uscător şi termohidroizolarea terasei. De asemenea, locatarii vor beneficia de schimbarea tâmplăriei cu geamuri termoizolante, dar şi de schimbarea liftului.

Ce urmează

Pe lista de aşteptare la fonduri europene se află şi blocul G1 din Micro 18. La şedinţa de joi a Consiliului Local urmează să fie aprobaţi indicatorii tehnico-economici pentru creşterea performanţelor energetice a blocurilor de locuinţe: A5, scara 6, de pe strada Brăilei nr. 205, D de pe strada Milcov nr. 25, GS1, de pe strada Regiment 11 Siret nr. 47, M de pe strada Albatros nr. 1, şi a blocurilor X5, X6 şi PR3A de pe bulevardul Galaţi.

La Galaţi, până în acest moment, 11 blocuri au fost reabilitate termic cu bani europeni.

Citit 5890 ori Ultima modificare Vineri, 09 Iunie 2023 11:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.