Galaţiul NU renunţă la terenul de la Vădeni. Primarul Galațiului vrea o întâlnire cu premierul brăilean

Galaţiul NU renunţă la terenul de la Vădeni. Primarul Galațiului vrea o întâlnire cu premierul brăilean
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Proiectul de hotărâre prin care Galaţiul renunţa la mai mult de jumătate din cele o mie de hectare cu care a fost împroprietărit, în 2002, pentru construcţia cartierului Cantemir, a fost scos de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local de primarul oraşului, Ionuţ Pucheanu, pe motiv că trebuie reanalizat.

"Cred că o mai bună analiză a unei astfel de decizii atât de importante pentru noi e mult mai importantă decât să ne aruncăm cu capul înainte şi să luăm decizii pripite. Mai există potenţiale proiecte ce pot apărea pe zona respectivă şi atunci e normal să reanalizăm toate opţiunile. Încerc să am o discuţie, săptămâna viitoare sau cât de curând posibil, direct cu domnul premier. Voi vedea dacă vom reuşi stabilirea unei întâlniri, dacă nu, vom discuta inter-instituţional", a declarat primarul, la finalul şedinţei.

Nelămuriri

Aşa cum aţi putut citi în ziarul "Viaţa liberă", în urma unui memorandul adoptat de Guvernul României, condus de premierul brăilean Mihai Tudose, aleşii locali ar fi trebuit să decidă "trecerea terenului în suprafaţă de 655,29 ha, aflat în comuna Vădeni, judeţul Brăila, din domeniul public al municipiului Galaţi în domeniul public al statului". Motivaţia pentru care oraşului i se cerea terenul înapoi era aceea că "nu este utilizat potrivit destinaţiei stabilite iniţial", fiind închiriat pentru agricultură. Primarul Ionuţ Pucheanu a lăsat să se înţeleagă că există nelămuriri, deoarece, mai există o suprafaţă de teren folosită la fel, dar care nu a fost cerută de Guvern.

"Sperăm într-un dialog ceva mai direct şi mai bun cu Guvernul României, tocmai pentru a vedea şi a înţelege şi noi, exact, pentru ce ni se cere acest teren înapoi. Nu vreau să atrag atenţia şi asupra celeilalte parcele, dar nu înţeleg de ce pentru celelalte 300 de hectare pe care le avem date la fel, în arendă, de mai bine de trei ani, nimeni nu spune nimic! Se pare că doar aici, pe cele 655 de hectare, am deranjat! Dar vom afla, cred, totul la momentul potrivit. Nu am scos din circuitul agricol decât 45 de hectare, ceea ce înseamnă că restul se află în acelaşi stadiu în care ne-a fost predat", a declarat edilul.

Ionuţ Pucheanu este convins că, deocamdată, orice nelămurire este în avantajul oraşului, pentru că nu afectează absolut cu nimic nici bunul mers al contractului de închiriere a terenului, nici patrimoniul municipiului Galaţi.

Am fi avut surprize la vot

Potrivit edilului, proiectul avea toate avizele de mai bine de trei săptămâni, dar, în urma discuţiilor cu ceilalţi factori de decizie locali, s-a ajuns la concluzia că e mai bine să fie retras de pe ordinea de zi a şedinţei şi să fie reanalizat.

Întrebat dacă decizia aleşilor ar fi fost ca terenul să fie restituit, primarul a răspuns: "Nu, decizia era cu totul şi cu altul alta, aţi fi avut o surpriză extrem de plăcută! Dar cred că o veţi avea la viitoarele şedinţe de Consiliu, dacă va fi nevoie să ajungem la o astfel de hotărâre de Consiliu Local".

Citit 4219 ori Ultima modificare Duminică, 29 Octombrie 2017 17:40

7 comentarii

 • postat de Replică dură a premierului Mihai Tudose
  Marți, 31 Octombrie 2017 13:43
  89.137.225.***
  “Primarul Galaţiului ar trebui să se preocupe de reintrarea cât mai grabnică în legalitate în ceea ce priveşte sutele acestea de hectare pe care Galaţiul le-a primit prin hotărâre de guvern cu un scop foarte precis: construcţia de locuinţe”, a venit răspunsul tranşant al premierului Mihai Tudose ca reacţie la declaraţia edilului gălăţean pe subiectul fierbinte “mia de hectare” • “nu reacţionez aşa pentru că sunt brăilean ci în calitate de prim-ministru”, a ţinut să puncteze sursa citată  Replică dură a premierului Mihai Tudose la aflarea veştii că a fost retras de pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a CLM Galaţi din 26 octombrie proiectul cerut în mod expres de Guvernul României privind retrocedarea către stat a proprietăţii asupra lotului de 655,29 ha de pe raza judeţului nostru, făcută cadou acum 15 ani municipalităţii gălăţene. Tudose avertizează edilul gălăţean că ar fi bine să repare rapid greşeala şi să intre în legalitate în ce priveşte folosinţa terenului de pe raza comunei Vădeni, vorbind despre schimbarea ilegală a destinaţiei întreg lotului de teren neutilizat în scopul implementării proiectului imobiliar Dimitrie Cantemir. “Îi mulţumesc primarului Pucheanu că a recunoscut public că, în plus faţă de cele 655 de hectare pe care Guvernul i-a cerut deja să le înapoieze statului, primăria Galaţi a folosit, tot în agricultură, alte 300 de hectare. Cred că domnul primar ar trebui să se preocupe de reintrarea cât mai grabnică în legalitate în ceea ce priveşte sutele acestea de hectare pe care Galaţiul le-a primit prin hotărâre de guvern cu un scop foarte precis: construcţia de locuinţe. În acelaşi context, eu nu înţeleg ce fac organele statului cu privire la acest aspect care înseamnă schimbarea ilegală a destinaţiei unor terenuri şi încasarea ilegală a unor venituri care se cuveneau primăriei Vădeni din judeţul Brăila. Să fim bine înţeleşi: nu reacţionez aşa pentru că sunt brăilean ci în calitate de prim-ministru. Vom ţine cont, aşadar, de informaţiile primite de la primarul Galaţiului, ceea ce sper că vor face şi instituţiile statului”. În ceea ce priveşte o eventuală “discuţie personală” pentru alte lămuriri, la care a făcut referire Ionuţ Pucheanu, premierul Mihai Tudose s-a arătat extrem de rezervat. “Cred că domnul primar are şi o altă problemă: cetăţenii care au domiciliul în cartierul construit pe raza judeţului Brăila ar trebui să aibă buletin de Brăila”.  Primăria Galaţi a scos din circuitul agricol doar 45 ha din cele o mie primite cadou

  Reamintim că, deşi pe ordinea de zi a şedinţei CLM Galaţi de joi, 26 octombrie fusese introdus un proiect de HCLM “privind trecerea terenului în suprafaţă de 655,29 ha, aflat în comuna Vădeni, judeţul Brăila, din domeniul public al municipiului Galaţi în domeniul public al statului”, pe ultima sută de metri propunerea a fost retrasă, chipurile, pentru a se lămuri autorităţile gălăţene cu privire la solicitarea iniţială a Secretariatului General al Guvernului. Primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu, a declarat presei din oraşul vecin, imediat după şedinţa CLM de joi, 26 octombrie, că nelămurirea pleacă de la faptul că Guvernul i-a cerut să înapoieze doar lotul de 655,29 ha, iară nu întreaga suprafaţă de teren rămasă neutilizată în cadrul proiectului imobiliar Cartierul Dimitrie Cantemir. “Nu înţeleg de ce pentru parcela de 300 de hectare pe care, la fel, o avem dată în arendă de mai bine de 3 ani, nimeni nu spune nimic. Se pare că doar aici, pe lotul acesta de 600 ha, am deranja, dar vom afla totul la momentul potrivit”, a comentat Pucheanu.

  Un document oficial al Primăriei Galaţi, care a însoţit proiectul înapoierii lotului de 655,29 ha, detaliază modul de utilizare a terenului de 1.000 ha de pe raza comunei Vădeni. Actul cu pricina arată clar că municipalitatea de peste Siret are un al doilea contract de închiriere, tot în scopuri agricole, a 300 de hectare de pe amplasamentul în discuţie, iar asta în afară de cele 655,29 ha cerute înapoi de Guvernul Tudose! Practic, proiectul imobiliar “Dimitrie Cantemir” ocupă nici 9 hectare, mai detaliat 8,9 hectare, suprafaţă pe care au fost construite şi apoi închiriate în regim ANL blocurile din cartierul amintit. Alte 7,5 hectare au fost transmise, în 2009, statului, pentru realizarea obiectivului de investiţii “Spital Regional de Urgenţă Brăila-Galaţi” (un proiect ambiţios peste care s-a aşternut, din păcate, praful), iar 7,65 de hectare au fost predate, la schimb, către Consiliul Judeţean Brăila, pentru completarea suprafeţei necesare spitalului, Galaţiul preluând aceeaşi suprafaţă din proprietatea privată a Brăilei. Altfel spus, au rămas neutilizate în scopul declarat al proiectului imobiliar aproape 963 ha (300 ha plus 655,29 ha plus 7,65 ha aferente proiectului cu spitalul regional). De altfel chiar primarul Ionuţ Pucheanu a recunoscut că municipalitatea gălăţeană a scos din circuitul agricol doar un lot de 45 de hectare din întreaga suprafaţă de circa 1.000 ha de pe raza comunei Vădeni, judeţul Brăila, primită cadou în urmă cu 15 ani.
  1
  1
  Raportează
 • postat de Terente
  Luni, 30 Octombrie 2017 15:18
  86.34.180.***
  "Galatiul nu renunta"...ce titlu bombastic incarcat de minciuna si manipulare. Cand a fost galateanul intrebat vreodata daca este viabila decizia de a se trece Siretul pt. a se face blocuri acolo? De ce suntem copartasi la matrapazlacurile ce deriva din acest fapt; DNA-ul de ce nu intreprinde nimic?
  3
  3
  Raportează
 • postat de coxar
  Luni, 30 Octombrie 2017 14:09
  194.105.20.***
  Asa primare, nu te lasa.
  Nu trebuie dat terenul fara negociere.
  2
  4
  Raportează
 • postat de Nicu Ifrim
  Luni, 30 Octombrie 2017 08:16
  91.208.234.***
  De ce oare se cearta ca prostii pentru un petic de pamant cultivat cu porumb cand ar putea foarte frumos sa se aseze la masa negocierii si sa gaseasca solutii pentru continuarea proiectului zonei metropolitane - Cartierul Dimitrie Cantemir?
  Oare chiar ata de mult a regresat aceasta zona si chiar atat de mult au decazut alesii locali incat miza unei dispute intre doua judete sa fie o tarla cu porumb?
  0
  15
  Raportează
 • postat de Seban
  Luni, 30 Octombrie 2017 06:56
  5.13.207.***
  cu cine vrea sa se întâlnească primarul din Galați?
  0
  7
  Raportează
 • postat de ☆
  Luni, 30 Octombrie 2017 06:43
  5.13.203.***
  Daca aveam prim ministru galatean, nu erau probleme...??
  3
  7
  Raportează
 • postat de Premierul brailean
  Luni, 30 Octombrie 2017 04:18
  188.166.71.***
  Hai s-o dam in mangleala ieftina ...
  3
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.