Evaluaţi acest articol
(12 voturi)
10 comentarii

Poeta Nina Cassian, scriitoarea Hortensia Papadat Bengescu, soprana Ileana Cotrubaş, matematicianul Cristian Sorin Calude, criticul de film Tudor Caramfil, scriitorul, dramaturgul şi jurnalistul Victor Cilincă, prof. univ. dr Valeriu Ceangă, profesorul Ghiţă Nazare, pugilistul Alec Năstac, antrenorul de haltere Costel Dimofte, plutonierul Doru Hamza şi plutonierul adjutant Mihai Sbughea sunt cei pe care aleşii locali i-au considerat demni să primească, în acest an, titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Galaţi.

Teatrul Muzical "Nae Leonard" va găzdui, în această seară, de la ora 19,00, festivitatea de decernare a titlurilor de Cetăţean de Onoare şi a Premiilor municipiului Galaţi. Aleşii locali au decis ieri, prin vot secret, cui acordă aceste distincţii. Trebuie spus că, potrivit regulamentului, "Tiltul de Cetăţean de Onoare al municipiului Galaţi se acordă personalităţilor cu recunoaştere naţională sau universală care şi-au adus contribuţii la dezvoltarea oraşului şi a imaginii acestuia, care prin realizările lor deosebite au făcut cunoscut numele Galaţiului atât în ţară cât şi în străinătate şi au obţinut rezultate deosebite în anumite domenii de activitate".
Prin votul aleşilor locali, Nina Cassian - poetă traducătoare, eseistă şi autoare a peste 50 de volume de poezie, şi Hortensia Papadat Bengescu - autoarea primului roman psihologic din literatura română, au primit, post-mortem, titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Galaţi.

Înalta distincţie i-a fost acordată şi sopranei Ileana Cotrubaş, care, deşi s-a retras de pe scenă de mai bine de 20 de ani, rămâne un nume de referinţă pentru opera mondială. A cântat, de-a lungul unei cariere de 30 de ani, pe toate marile scene ale lumii, sub bagheta celor mai importanţi regizori şi alături de cei mai cunoscuţi interpreţi ai genului liric.

Cetăţean de Onoare al oraşului devine şi matematicianul Cristian Sorin Calude, cunoscut în lume datorită contribuţiilor sale la informatica teoretică, având, de asemenea, cercetări în teoria algoritmică a informaţiei, calculul cuantic sau istoria şi filosofia calculului.

Tudor Caranfil, primul român admis în elita criticilor de film din lume, invitat permanent al festivalurilor de la Cannes şi Berlin, dar şi membru al juriilor criticilor de film la numeroase manifestări dedicate celei de-a şapte arte, pe întreg mapamondul va fi Cetăţean de Onoare al Galaţiului.

Aleşii locali au decis să-i acorde titlul de Cetăţean de Onoare şi pugilistului Alec Năstac, fost medaliat olimpic, mondial şi european, căruia i se spunea "mister KO" cu trei decenii înainte de Lucian Bute.

Şi Costel Dimofte, doctor în ştiinţe pedagogice, antrenor emerit şi maestru al sportului haltere, antrenor la CSS şi CSU Galaţi şi arbitru internaţional, va deveni Cetăţean de Onoare.

Scriitor, dramaturg, jurnalist, dar în primul rând colegul nostru de la "Viaţa liberă", Victor Cilincă va primi titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Galaţi.

Prof. univ. dr. Valeriu Ceangă, care a participat la formarea unui număr impresionant de specialişti în domeniul naval, conducând la recunoaşterea municipiului nostru drept centru de frormare a inginerilor navalişti, va primi titlul de Cetăţean de Onoare.

În galeria Cetăţenilor de Onoare va intra şi Ghiţă Nazare, personalitate a învăţământului gălăţean, director al Casei Corpului Didactic şi al revistei "Şcoala Gălăţeană", precum şi preşedintele asociaţiei profesionale cu acelaşi nume.

Poate că de plutonierul Doru Hamza şi de plutonierul adjutant Mihai| Sbughea nu aţi auzit până acum. Deşi, în anul 2008, au fost răniţi în Afganistan, rămânând cu afecţiuni care le influenţează calitatea vieţii, militarii dovedesc ambiţie şi tărie de caracter, asumându-şi onoranta misiune de a se înscrie în echipa României care a participat la evenimentul sportiv internaţional "Invictul Games Toronto 2017".

Citit 10705 ori Ultima modificare Luni, 27 Noiembrie 2017 17:46

10 comentarii

 • postat de Raresh Vineri, 01 Decembrie 2017 21:51 205.250.42.*** Link la comentariu
  1
  0

  Sincere Felicitari noilor cetateni de onoare. Ma ingrozeste sa citesc comentariile din acest articol. Ce e cu voi, oameni? Cei care au primit distinctia asta au avut performante notabile. Faceti-va temele. Sunt antrenori care au adus SUTE de medalii pt. Romania. Fara sa pined la socoteala sacrificiile personale. Voi ce ati facut pentru tara? Sau cel putin pt. Galati?

  Raportează
 • postat de Contra Miercuri, 29 Noiembrie 2017 14:56 5.13.198.*** Link la comentariu
  0
  3

  Nina Cassian-de ce?

  Raportează
 • postat de FELIX Marți, 28 Noiembrie 2017 17:55 79.116.103.*** Link la comentariu
  0
  7

  Propun ca la sedinta urmatoare a CL sa se voteze in unanimitate cetatenii de OROARE ai Galatiului pe urmatorii : DURBACA,MIRCEA TOADER,VICTORAS DOBRE,BACALBASA, OMUL CULTURII ILIE ZANFIR,SI NU IN ULTIMUL RIND, CASIAN GALATEANU!!!! MULTUMESC PROFUND!!!!!

  Raportează
 • postat de kabuky Marți, 28 Noiembrie 2017 16:59 5.13.237.*** Link la comentariu
  0
  5

  Sa fii cetatean de onoare al acestui "oras", este ca si cum ai fi cetatean de onoare al unei canalizari infecte cu pretentii urbane!...

  Raportează
 • postat de Terente Marți, 28 Noiembrie 2017 13:02 86.34.180.*** Link la comentariu
  2
  10

  Vai de capul nostru!

  Raportează
 • postat de Vasile Marți, 28 Noiembrie 2017 12:43 82.137.8.*** Link la comentariu
  2
  10

  Un sportiv nu poate fi "fost campion olimpic".
  Titlul olimpic odata castigaat nu se pierde.
  Daca esti gasit dopat se presupune ca n ai fost niciodata campion.
  Deci nu poti fi fost.

  Raportează
 • postat de Mimi Marți, 28 Noiembrie 2017 09:04 5.2.209.*** Link la comentariu
  2
  16

  Un securist a ajuns cetatean de ☆Oroare al Galatiului.

  Raportează
 • postat de Moartea pe uliţă Marți, 28 Noiembrie 2017 08:24 92.86.39.*** Link la comentariu
  6
  5

  ... Victor Cilinca este deja o institutie ... felicitari distinsului domn si preumblare cat mai lung timp prin astă viata, bucurii si scrisuri aprofundate si "arhivate" in cele mai calde si primitoare dintre bibliotecile particulare - sa nu-si doreasca, un indemn pe care-l doresc a fi imperativ, in a lui Codrin Stefanescu si dezvolt, nu-si permite, Victor, sa-si acopere/imbrace copertile volumelor cu piele de cocostarc iar numele de autor incrustat cu aur dentar, numai asa ceva achizitioneaza monumentalul cocalar, pardon, colectionar - si la BAR ... personal acum, in nici un caz nu te grabi, stimabile, sa dai nume unei artere din urbe, scrie, scrie si sa nu uiti nici de peregrinarile dumitale din tinerete ... Protestez! - vru să strige peştele zbătându-se in traul, dar îşi aduse aminte cu uşurare că este mut. ...compilatie dupa Ana Blandiana in Autoportret cu palimpsest ... cu respect, Moartea pe uliţă!!

  Raportează
 • postat de alexvr Marți, 28 Noiembrie 2017 08:11 5.2.205.*** Link la comentariu
  5
  9

  niste inutili....

  Raportează
 • postat de IC Marți, 28 Noiembrie 2017 07:29 86.124.204.*** Link la comentariu
  3
  25

  Nina Cassian(n. Renée Annie Cassian, 27 noiembrie 1924, Galați - d. 15 aprilie 2014, New York) către Nicolae Ceauşescu: „Tovarăşe secretar general, vă rog să-mi permiteţi să încep cu o mărturisire personală. Nu am făcut niciodată şi nu fac parte din nici un grup. Cum spuneam într-o poezie: «Aparţin comunismului cu tot ce am mai bun în mine,/ cu cele mai tinere idei ale mele,/ cu dragostea mea cea mai întemeiată,/ cu actele mele cele mai fecunde». Singura putere pe care mi-am dorit-o vreodată a fost aceea de a fi în măsură să dau tot randamentul de care sunt capabilă, acest pământ pe care m-am născut, pe care au trăit părinţii,bunicii şi străbunicii mei. Păstrez cu mîndrie diploma străbunicii mele,semnată de Vodă Ghica şi decoraţia Bărbăţie şi Credinţă cu spade, primită de tatăl meu în primul război mondial. Spun, cu o expresie scumpă mie, că limba română e unica mea religie. Cînd am ajuns la vârsta conştiinţei, ţara era subguvern fascist. Nu m-a atras nici o clipă sionismul, ci ideea şi lupta comuniştilor în care m-am încadrat şi din rândul cărora fac parte de 40 deani.” Am citat si NO COMMENT hotararea CL , intreb :pe cand si Gheorghe Gheorghiu Dej cetatean de onoare,post mortem , al Galatiului , doar a trecut si el pe aici ?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.