Transnistria acuză o intervenție a Ucrainei

Transnistria acuză o intervenție a Ucrainei
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

UPDATE. Auto-proclamatul președinte al regiunii separatiste moldovenești Transnistria, Vadim Krasnoselski, a declarat că atacurile asupra teritoriului ar putea fi urmărite până în Ucraina și președinta Moldovei, Maia Sandu, „să nu vorbească despre ceea ce nu cunoaște”, relatează agenția de presă TASS, potrivit Reuters, și Unimedia. Asta, după ce Maia Sandu a spus că „intențiile de escaladare pornesc de la forțe pro-război din interiorul Transnistriei”. El a scris pe Telegram că „Spre deosebire de doamna Sandu, noi știm absolut sigur, de unde au venit teroriștii și în direcția cărui stat au fugit. Vă asigur că nu au nicio legătură cu cetățenii din regiune”.

„Cerem Maiei Sandu să scutească de speculațiile sale personale comunitatea internațională, de concluzii pripite și acuzații la adresa cetățenilor regiunii transnistrene. Declarațiile oficialilor, în special de cel mai înalt rang, trebuie să fie bazate pe fapte verificate și a unor informații de încredere”, a scris acesta, potrivit Unimedia.


UPDATE. Explozii provocatoare în Transnistria. Veștile din regiunea separatistă Transnistria sunt un motiv de ”îngrjorare serioasă” pentru Rusia, a transmis marți Kremlinul, potrivit Reuters și a menționat că urmărește îndeaproape evenimentele din regiunea separatistă pro-rusă de pe teritoriul Republicii Moldova. Moscova a acuzat că un centru radio din Transnistria care difuza programe în limba rusă a fost aruncat în aer de „persoane necunoscute”.

În plus, autoritățile de la Tiraspol au anulat marți tradiționala paradă militară de 9 Mai, transmite publicația moldovenească Newsmaker. Biroul de presă al liderului regiunii separatiste, Vadim Krasnoselsky, a anunțat că o astfel de adunare populară nu ar fi sigură, după exploziile din ultimele două zile. Tot marți, Consiliul de Securitate al nerecunoscutei regiuni separatiste a anunțat actualizarea nivelului de alertă teroristă la ”roșu”, cel mai ridicat nivel și a anunțat că ar fi avut loc trei atacuri: luni – asupra unei clădiri administrative, marți – asupra unei baze militare și asupra unor antene de telecomunicații. Serviciul de informații al armatei ucrainene susține că primul dintre atacuri ar fi o provocare a Rusiei pentru a reaprinde conflictul înghețat din Transnistria.


Așa-zisul Minister de Interne din regiunea separatistă Transnistria a anunțat că două explozii au fost înregistrate marți dimineață în orașul Maiak din regiunea Grigoriopol, potrivit publicației locale NovostiPMR și G4Media.ro.

Exploziile ar fi provocat deteriorarea a două antene de telecomunicații care retransmiteau semnalul unor televiziuni și radiouri din Rusia. Prima explozie a avut loc la ora 6,40, iar cea de-a doua la 7,05, potrivit Ministerului de Interne de la Tiraspol. Nu a fost înregistrată nici o victimă umană, dar ambele antene de mare putere au fost scoase din uz. Și luni a fost raportată o explozie în Transnistria, la sediul Consiliului de Securitate din Tiraspol, fără a fi înregistrate victime. Ministerul Apărării din Ucraina a declarat că ar fi vorba despre o provocare a Rusiei pentru încălzi conflictul înghețat din Transnistria.

Regiunea Transnistriei s-a separat de Chișinău după căderea Uniunii Sovietice, are propria monedă și propriile instituții, iar teritoriul are o populație de aproximativ jumătate de milion de persoane. Zona este dependentă de Rusia care are desfășurate trupe militare pe teritoriul regiunii separatiste pro-rusă.

Citit 1250 ori Ultima modificare Marți, 26 Aprilie 2022 21:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.