Reuniune de urgență după bombardarea spitalului de copii din Kiev

Reuniune de urgență după bombardarea spitalului de copii din Kiev
Evaluaţi acest articol
(41 voturi)

Consiliul de Securitate al ONU urma să se reunească de urgenţă, marţi, după atacul de luni al Rusiei asupra Ucrainei, care a lovit un important spital de copii din Kiev şi a făcut numeroase victime, inclusiv minori, relatează DPA.

Conform Unian, care citează Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW), pentru a evita responsabilitatea, Moscova a declanşat o operaţiune amplă de dezinformare, cu ajutorul media de stat şi al înalţilor săi responsabili, care dau vina pe antiaeriana ucraineană şi care susţin că, de fapt, acest spital ar fi fost parţial militar şi că astfel constituia o ţintă legitimă, dar dovezile de la locul tragediei infirmă afirmaţiile ruseşti.

Reuniunea de urgenţă a fost convocată de către Franţa, ţară cu statut de membru permanent în Consiliul de Securitate, şi de către Ecuador, care nu beneficiază de un statut asemănător, fiind programată să înceapă la ora locală 16:00 (20:00 GMT).

Rusia a lansat luni atacuri în valuri cu rachete asupra mai multor oraşe ucrainene, omorând cel puţin 20 de persoane la Kiev şi 11 în oraşul Krivoi Rog (centru). Autorităţile au declarat că peste 125 de persoane au fost rănite.

Atacul asupra celui mai important spital pediatric al Ucrainei, "Ohmatdet" din Kiev, care dispune şi de o secţie oncologică, a zguduit Ucraina şi a provocat un val de condamnări pe plan internaţional, dar, ca de obicei, Moscova a negat că loveşte obiective civile.

Administraţia militară a capitalei ucrainene a confirmat marţi decesul a patru copii în atacul rusesc de luni asupra Kievului, care a distrus parţial acest spital pediatric situat în cartierul Şevcenko din centrul Kievului, forţând evacuarea pacienţilor, potrivit EFE. În total, 27 de persoane, între care cei patru minori, au fost ucise atunci când rachetele ruseşti au căzut asupra oraşului luni, în plină zi, rănind 117 civili. Doi angajaţi adulţi ai spitalului au fost ucişi în atac, potrivit lui Popko.

Autorităţile de la Kiev au declarat o zi de doliu pe plan local, iar o campanie de donaţii a fost lansată pentru a finanţa reconstrucţia spitalului de copii, unde oamenii au adus şi pe parcursul nopţii trecute medicamente, apă şi alte articole de bază.

La câteva ore după atac, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a prezentat fotografii cu fragmente ale rachetei strategice de croazieră Kh-101 cu care Rusia a atacat spitalul.

O înregistrare video postată pe reţelele de socializare pare să arate cum racheta se îndreaptă direct spre spital, fără a fi interceptată de apărarea antiaeriană ucraineană, notează EFE.

Spitalul "Ohmatdet" este cel mai mare spital multidisciplinar pentru copii din Ucraina şi tratează până la 18.000 de copii pe an.

Articolul 19 din Convenţia de la Geneva privind protecţia persoanelor civile în timp de război, la care Rusia este semnatară, prevede că protecţia juridică internaţională a spitalelor civile nu încetează decât dacă spitalul întreprinde "acte dăunătoare inamicului". Mai mult, articolul 19 exclude în mod explicit prezenţa personalului militar bolnav sau rănit ca fiind un act "dăunător inamicului", subliniază ISW. De asemenea, articolul 19 prevede că "inamicul" trebuie să trimită un avertisment în prealabil de a ataca un spital care ar adăposti o ţintă militară "periculoasă" şi nicio sursă rusă nu susţine că autorităţile ruse au emis un astfel de avertisment şi nici nu au oferit dovezi că un spital plin de copii bolnavi ar reprezenta o ameninţare iminentă.

Citit 828 ori Ultima modificare Marți, 09 Iulie 2024 17:14

2 comentarii

 • postat de rocky
  Miercuri, 10 Iulie 2024 09:16
  193.230.156.***
  Tare ma tem ca la disperare ca vor mai mult ajutor NATO / ONU, chiar ucraineni sa fii tras in acel spital si sa creeze o asazisa diversiune. Deci, tare ma tem ca e adevarat! Au si motive, atat timp rusii in ultimul an de razboi s-au concentrat pe regiunilor lor din Est, care sunt 80% rusofone.
  73
  24
 • postat de LULU
  Marți, 09 Iulie 2024 18:43
  86.124.200.***
  SLAVĂ UCRAINA REZISTAȚI PÎNĂ CÎND TERORIȘTII LUMII,RUSIl, ÎȘI VOR RETRAGE TRUPELE DIN TARA VOASTRĂ!
  24
  78

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro