Preşedintele american Joe Biden a anunţat joi că Statele Unite vor acorda Ucrainei încă un pachet de ajutoare militare, în valoare de opt miliarde de dolari, informează Reuters.
Cea mai mare parte a sumei - 5,5 miliarde de dolari - va fi alocată înainte de închiderea de lunea viitoare a anului fiscal din SUA, când expiră autoritatea de finanţare. Alte 2,4 miliarde sunt prevăzute în Iniţiativa de Asistenţă pentru Securitatea Ucrainei, care permite guvernului de la Washington să achiziţioneze armament pentru Ucraina, în loc de a-l retrage din stocurile existente ale Statelor Unite.
Ajutorul include prima livrare a unei bombe teleghidate precis, cu planare, numită Joint Standoff Weapon. Cu o rază de acţiune de până la 130 de km, arma acţionată de la o distanţă sigură conferă Ucrainei un plus în materie de mijloace de lovire a forţelor ruse. Bomba poate fi lansată din avioane de vânătoare.
Un oficial american a afirmat că Biden nu va anunţa însă şi dacă Washingtonul permite Kievului să folosească armamentul american şi pentru a lovi ţinte aflate în adâncimea teritoriului rus.
Ucraina va beneficia de apărare antiaeriană suplimentară, sisteme aeriene fără pilot şi muniţii aer-sol; Departamentul Apărării Statelor Unite va moderniza şi furniza încă o baterie de rachete Patriot şi mai multe rachete pentru aceasta.
Preşedintele a ordonat de asemenea Pentagonului să extindă instruirea piloţilor ucraineni pe avioane F-16, inclusiv prin asistenţă pentru pregătirea anul viitor a încă 18 piloţi.
În paralel, preşedintele american Joe Biden, alături de parteneri internaţionali, şi-a reafirmat angajamentul de a ajuta la reconstrucţia Ucrainei, informează joi dpa.
"Ne angajăm să asigurăm Ucraina cu resursele de care are nevoie pentru a reconstrui mai puternic decât era înainte", a declarat Biden în marginea Adunării Generale a ONU de la New York.
Nu este un secret că atacurile ruse au provocat distrugeri însemnate, însă Ucraina este rezistentă economic, a spus liderul american.
Rusia şi-a lansat invazia la scară largă împotriva ţării vecine în februarie 2022. În timpul evenimentului de miercuri, la care au participat de asemenea preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, Biden a prezentat o declaraţie semnată de peste 30 de state şi de UE în susţinerea reconstrucţiei. Scopul este de a trage la răspundere Rusia pentru distrugeri şi de a reconstrui Ucraina pe termen lung.
"Astăzi, am lansat o declaraţie comună de sprijin pentru refacerea şi reconstrucţia Ucrainei, pentru a arăta clar că suntem alături de Ucraina acum şi în viitor", a subliniat Biden.
În iunie, cele şapte cele mai industrializate state din lume (G7) au decis să utilizeze veniturile din dobânzile la activele îngheţate ale Rusiei pentru a finanţa un pachet de împrumut în valoare de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina. "Activele suverane ale Rusiei vor fi îngheţate până când Rusia îşi va înceta agresiunea şi va plăti pentru distrugerile provocate", a explicat Biden la New York.