Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a răspuns pe Facebook declarației președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a criticat oficial Budapesta pentru blocarea procesului de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană (UE), relatează European Pravda. În acest timp, președintele ucrainean face o vizită de două zile în Cehia, unul dintre cei mai importanți susținători ai Ucrainei, atât în conflictul cu Rusia, cât și în privința aderării la UE.
Potrivit celor relatate de Digi24, comentariul ministrului ungar s-a referit la declarația făcută de Volodimir Zelenski, conform căreia premierul ungar, Viktor Orban, implică Ucraina în procesul electoral din Ungaria și face ”lucruri foarte periculoase”, blocând calea Ucrainei către UE. Potrivit lui Szijjarto, Zelenski ”trebuie să accepte ideea că toți maghiarii au cu adevărat dreptul de a-și exprima opinia cu privire la problema aderării accelerate a Ucrainei la UE”. ”La urma urmei, rămâne un fapt: Ucraina vrea să se alăture asociației în care noi suntem membri, nu invers… Prin urmare, Kievul trebuie să aleagă tonul potrivit”, a scris el.
Conducerea Ucrainei și Comisia Europeană aveau planuri ambițioase privind ritmul negocierilor de aderare în 2025, dar vetoul ungar a stat în cale. În urma discuțiilor de la Budapesta din 29 aprilie, Ucraina și Ungaria au convenit asupra unor consultări regulate pentru a debloca negocierile privind aderarea Ucrainei la UE, mai arată Digi24.
Este demn de remarcat faptul că Budapesta a organizat un sondaj consultativ privind aderarea Ucrainei la UE, iar Viktor Orban a votat deja public împotriva acestui proces.
Zelenski, primit la Praga
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit duminică la Praga, într-o vizită de două zile în Cehia. Pe agenda discuțiilor se află subiecte importante privind cooperarea în domeniile apărării, informează Agerpres, preluat de Digi24. Şeful de stat de la Kiev a fost întâmpinat la aeroport de ministrul ceh de externe Jan Lipavski, care l-a numit, într-un mesaj în reţeaua X, ”lider al lumii libere”.
Pe agenda discuţiilor sunt subiecte importante privind cooperarea în domeniile apărării şi politicii, a precizat pentru AFP un oficial ucrainean. Agenţia menţionează că tratativele conduse de la Washington pentru soluţionarea conflictului ruso-ucrainean nu mai avansează.
Cehia, membră a NATO şi a Uniunii Europene, cu 11 milioane de locuitori, a primit de la începutul războiului declanşat de Rusia peste o jumătate de milion de refugiaţi ucraineni. Din 2022, a furnizat Kievului echipamente militare, inclusiv tancuri, alte vehicule blindate, precum şi elicoptere.