Statele Uniunii Europene (UE) au aprobat vineri al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei pentru războiul din Ucraina, menit să lovească și mai puternic industria petrolieră și energetică a Rusiei, notează Reuters și HotNews. Elementul central al pachetului este un plafon mai mic al prețului petrolului rusesc - măsură menită să reducă veniturile din energie ale Moscovei fără a perturba piețele globale prin întreruperea completă a aprovizionării din Rusia.
UE va impune un plafon mobil al prețului petrolului brut rusesc cu 15% sub prețul mediu de piață, plafon de aproximativ 47,60 dolari pe baril în prezent, cu mult sub maximul de 60 de dolari pe care grupul celor șapte economii majore a încercat să-l impună din decembrie 2022. Măsura vizează interzicerea comerțului cu țiței rusesc cumpărat la un preț mai mare, prin măsuri contra companiilor de transport maritim, asigurări și reasigurări să manipuleze tancurile care transportă astfel de țiței. UE nu va mai importa produse petroliere fabricate din țiței rusesc, dar interdicția nu se va aplica importurilor făcute de Norvegia, Marea Britanie, SUA, Canada și Elveția, au spus diplomați UE.
Alte 105 nave au interdicție de acces în porturile UE sau de a efectua transferuri de petrol de la navă la navă - măsură menită să oprească așa-numita „flotă-fantomă” formată din tancuri petroliere vechi utilizate pentru transportul petrolului rusesc și pentru eludarea sancțiunilor. În total, UE a impus sancțiuni asupra a peste 400 de nave din flota-fantomă.
Tranzacțiile legate de conductele de gaz Nord Stream ale Rusiei din Marea Baltică vor fi interzise, inclusiv furnizarea de bunuri sau servicii pentru aceste proiecte.
UE va interzice toate tranzacțiile cu instituțiile financiare rusești, care sunt deja excluse din sistemul global de mesagerie financiară SWIFT. Interdicția va include tranzacțiile cu fondul suveran de investiții al Rusiei, Fondul Rus de Investiții Directe, precum și investițiile făcute de acesta. Scopul este de a restricționa și mai mult accesul Rusiei la piețele financiare internaționale și la valută străină.
Țările UE au convenit, de asemenea, să reducă pragul pentru impunerea de sancțiuni suplimentare instituțiilor financiare și de credit străine care subminează sancțiunile sau susțin efortul de război al Rusiei - de exemplu, prin eludarea plafonului prețului petrolului. UE va include pe lista neagră 26 de noi entități pentru eludarea sancțiunilor, dintre care șapte în China, trei în Hong Kong și patru în Turcia, au declarat diplomații.
O serie de produse chimice, materiale plastice și echipamente au fost adăugate pe lista bunurilor pe care țările UE nu le pot exporta în Rusia.
Pachetul de sancțiuni împotriva Rusiei este al 18-lea adoptat de UE de la invazia pe scară largă în Ucraina. Aprobarea a fost amânată timp de săptămâni întregi, din cauza vetourilor repetate ale Slovaciei și Maltei.