Parizerul fără nitriți creat de cercetătorii din Galați a fost brevetat

Parizerul fără nitriți creat de cercetătorii din Galați a fost brevetat
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

La Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, cercetarea științifică își găsește aplicabilitatea... direct în farfurie.

O echipă de specialiști a obținut un brevet de invenție pentru un produs alimentar inovator: un parizer din carne de porc în care nitriții sunt înlocuiți cu un ingredient natural - șrotul de cătină. Despre această inovație, ”Viața liberă” a mai scris în 2018, însă la acel moment produsul nu era încă brevetat.

Acest proces, aşa cum ne-au explicat în mai multe rânduri cadrele didactice de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, durează ani întregi, fiind vorba despre verificări amănunţite a tuturor aspectelor implicate, de la principiile teoretice din spatele produsului, la transpunerea acestora în practică, evident, cu respectarea tuturor metodologiilor în vigoare, obligatorii în cazul scoaterii pe piaţă a unor produse de acest gen. De aceea, de multe ori, din momentul anunţării unei asemenea invenţii, până la emiterea brevetelor, pot trece chiar mai mult de cinci ani, cum a fost şi cazul produsului de faţă.

Echipa care a creat noul produs este formată din cercetătorii Liliana Mihalcea, Cristian Vasile Dima și Petru Alexe (Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor), alături de Maricica Stoica (Facultatea Transfrontalieră). Invenția lor propune o alternativă sănătoasă și sustenabilă la utilizarea tradiționalului nitrit de sodiu - conservant frecvent întâlnit în produsele din carne, dar adesea controversat din cauza posibilelor efecte negative asupra sănătății.

Produsul inovator este un parizer din carne de porc în care s-a utilizat șrot de cătină obținut prin extracție cu dioxid de carbon supercritic - o metodă modernă, eficientă și ecologică. Acest ingredient natural acționează ca agent conservant, reușind să păstreze gustul, culoarea și siguranța microbiologică a produsului, fără a compromite sănătatea consumatorilor. Tehnologia a fost deja testată la scară pilot, ceea ce înseamnă că este pregătită pentru a fi transferată direct în producția industrială.

Inițiativa cercetătorilor din Galați oferă o soluție inovatoare pentru industria alimentară, tot mai presată de cerințele consumatorilor pentru produse curate, fără aditivi sintetici.

Această invenție demonstrează încă o dată potențialul universitarilor gălățeni de a contribui la modernizarea și sustenabilitatea industriei alimentare, oferind alternative viabile, sănătoase și sigure pentru consumul zilnic.

Citit 8216 ori Ultima modificare Marți, 27 Mai 2025 21:51

4 comentarii

  • postat de Cernea
    Marți, 27 Mai 2025 12:19
    95.76.2.***
    Felicitări. Galatiul a avut mai multe performante in industria alimentara. Suntem mândri de voi. Poate mai creștem nivelul cultural al orașului și mai diminuam mârlănia Pucheanu, psd.Aicitrebuiesc ban
    0
    2
  • postat de Laura Ursache
    Luni, 26 Mai 2025 07:13
    5.13.158.***
    Felicitări, ne bucura astfel de vesti! BRAVO!
    0
    5
  • postat de Quaestio
    Duminică, 25 Mai 2025 20:02
    5.13.174.***
    Ar fi interesant de spus/aflat Care este termenul de Valabilitate - rezistenta pe raft /cost , comparat cu sortimentul 'clasic' .
    Catina , stiu ca este bogata in Antioxidanti puternici .
    0
    2
  • postat de Dan
    Duminică, 25 Mai 2025 10:00
    89.136.187.***
    Bravo! Faceti experiente pe oameni!
    Maine, poimaine ne vom spala cu parizer pe maini in loc de sapun.
    Ca sa aduceti parizerul acela sanatos din anii 70-80 n-o faceti
    dar la prostii va duce capul!
    20
    6

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.