Evaluaţi acest articol
(21 voturi)
7 comentarii

Gălăţenii care locuiesc în cartierul Mazepa I, în zona blocului R5, acolo unde autorităţile vor construi prima parcare supraetajată din oraş, par condamnaţi să trăiască cu o privelişte dezolantă, până vor demara lucrările de restructurare urbană.
În locul garajelor demolate, "tronează", de câteva luni, sub balcoanele oamenilor şi privirile dezgustate ale trecătorilor, munţi de pământ, resturi de moloz, bucăţi de ciment, fiare de tot felul şi cărămizi. Asta pentru că, după ce buldozerele au pus la pământ mai multe garaje, nimeni nu s-a îngrijit să cureţe aşa cum trebuie în urmă, iar zona arăta, înainte de Anul Nou, la vizita noastră în cartier, ca după bombardament. Pe bună dreptate, cei care locuiesc în imediata apropiere a fostei baterii de garaje se întreabă, revoltaţi şi supăraţi, dacă asta este imaginea pe care vor trebui să o suporte până când va demara construcţia parcării supraetajate?

Maşini parcate printre ruine

Pentru că locurile de parcare sunt insuficiente, iar pe străduţele înguste nu este spaţiu pentru a-şi lăsa maşinile în timpul zilei şi peste noapte, şoferii sunt nevoiţi să îşi parcheze autoturismele printre ruinele fostelor garaje. "Este dezolantă imaginea. Arată zona aceasta ca după bombardament. Privesc de pe geam şi mă îngrozesc. Nu ştiu de datoria cui este de a strânge şi de a face curăţenie, dar sunt câteva garaje care au fost date jos şi aşa a rămas locul, plin de ruine", ni s-a plâns o doamnă, care locuieşte la blocul R5. Aceeaşi problemă ne-a fost semnalată şi de către alte persoane care locuiesc în zonă şi care le cer autorităţilor să ia măsuri pentru ca terenul să fie curăţat. "Este ca la noi, se fac treburile cu jumătate de măsură. Mă bucur că se va construi parcarea multietajată, în felul acesta va respira şi zona asta şi va căpăta un aspect plăcut, dar nu-mi place faptul că lăsăm totul vraişte. Ce facem, dacă se apucă de lucrări peste un an, noi vom suporta mizeria asta atâta timp? Trebuie să învăţăm să fim responsabili şi să ne îndeplinim obligaţiile", ne-a zis un alt gălăţean, care locuieşte în acelaşi bloc.
Reprezentanţii Primăriei spun că proprietarii garajelor, în locul cărora va fi construită parcarea supraetajată, trebuie să cureţe locul, după demolarea construcţiilor.
Aşa cum aţi mai putut citi în ziarul "Viaţa liberă", conform proiectului, construcţia (de 1.940 metri pătraţi suprafaţă construită şi 206 metri pătraţi suprafaţa de spaţii verzi de pe terasă) va avea trei etaje şi 214 locuri de parcare, 50 de spaţii de depozitare, racorduri pentru 21 de staţii de încărcare a autovehiculelor electrice şi toate facilităţile conform standardelor în vigoare.
Parcarea va fi dotată cu iluminat LED cu senzor de proximitate şi aprindere în cascadă, panouri solare pentru producerea de apă caldă în paralel cu instant electric, termoizolaţii pentru spaţiile încălzite, încălzire electrică locală cu senzor de prezenţă şi programare temporală. Gălăţenii care îşi vor parca autoturismele acolo vor beneficia de sistem de control acces cu cartele cu autotaxare, sistem de monitorizare video, sistem de semaforizare cu senzor şi afişaj al numărului de locuri de parcare.
Potrivit documentaţiei, termenul de realizare este de minimum 20 şi maximum 23 de luni, dar totul depinde de momentul adjudecării contractului.

O altă faţă a cartierului: aerisită şi cu locuri de parcare

Dacă în zona blocului R5, ruinele garajelor dau un aspect de groază cartierului, îmbâcsit şi murdar, la Ancora, după restructurarea urbană, Mazepa I pare, deşi timid, întrucât mai sunt multe de făcut, că începe să-şi recapete suflul de altădată. În apropierea Şcolii Nr. 28, în locul fostelor baterii de garaje, există, în prezent, aproape 90 de locuri de parcare, dar şi o arteră de legătură între străzile Al. Lăpuşneanu şi Roşiori, pentru fluidizarea traficului. De asemenea, după dispariţia chioşcurilor inestetice de la Ancora, cartierul pare, în sfârşit, că respiră şi dă semne că îşi schimbă faţa.

Prea puține tomberoane pentru colectarea selectivă

Cine vrea să colecteze gunoiul selectiv se confruntă cu o problemă: nu găseşte prea uşor un punct de colectare care să îi permită să arunce separat deşeurile. La raidul nostru prin cartier, cele mai multe locuri pentru colectarea gunoiului nu aveau igluuri sau containere petru PET-uri, cartoane, metal etc, ci doar ghene unde oamenii erau obligaţi să arunce gunoiul la grămadă. Mai mult, la punctul de colectare de la blocul R5, PET-urile erau alese din containere de cei care şi-au creat un mod de viaţă din scormonitul gunoaielor.

Tarabele, ocolite de vânzători

La fel ca în anii trecuţi, piaţa de la Ancora este ocolită de comercianţi şi nu dă semne să-şi revină prea curând. Dimpotrivă, pare că va trage "obloanele". La vizita noastră în cartier, doar una dintre tarabe era ocupată, însă nu exista niciun cumpărător pentru cea care îşi expusese produsele. În apropierea pieţei, după cum ne-au spus oamenii, mai vin bătrânele cu verdeţuri şi legume, însă, deoarece le este interzis comerţul pe trotuar, sunt alungate, de multe ori, de către poliţiştii locali.

Reabilitarea trotuarelor este aşteptată de zeci de ani

A circula pe trotuar, în multe zone importante ale Galaţiului, reprezintă o adevărată provocare. La fel şi în Mazepa I, a cărei infrastructură nu diferă prea mult de cea a cartierelor muncitoreşti, care au fost lăsate în paragină.

Oamenii spun că aşteaptă de zeci de ani reabilitarea trotuarelor şi speră că, odată cu lansarea programului municipalităţii de refacere a infrastructurii de cartier, în cadrul căruia sunt prevăzute intervenţii şi în Mazepa, lucrările să ajungă şi în zona Ancora. "Priviţi cum arată trotuarele, îţi rupi picioarele. Sunt ca acum 20 de ani. Este trist. Era o mândrie, înainte, să stai în Mazepa. Nu mai este ce a fost odată. Acum este un cartier cu foarte multe probleme, nu a evoluat. S-au schimbat şi oamenii foarte mult, societatea s-a degradat constant. Totul este la pământ. Au făcut parcarea aceea lângă şcoală, ceea ce este un lucru bun, dar nu este de ajuns", ne-a spus o doamnă.
De altfel, cei mai mulţi dintre gălăţenii care ne-au aşteptat în cartierul lor au reclamat starea deplorabilă a infrastructurii. Şi nu este de mirare, în condiţiile în care, cele mai multe dintre trotuarele pe care am circulat erau pline de gropi, fără asfalt pe anumite porţiuni, fisurate şi cu bordurile măcinate. "Eu îmi dau seama că nu se pot face prea multe deodată. Că Galaţiul are multe nevoi şi trebuie timp pentru a le rezolva. Dar aici discutăm de o nepăsare crasă a autorităţilor, oricine ar fi fost în fruntea lor. Pentru că străzile şi trotuarele nu sunt aşa de ieri sau de azi. Arată jalnic de zeci de ani. Tot timpul s-a găsit ceva care să fie mai important decât nevoia oamenilor de a circula în siguranţă", ne-a reclamat, revoltat, un bărbat.
Mulţi dintre cei cu care am stat de vorbă ne-au zis că, de multe ori, aleg să meargă pe stradă din cauza trotuarelor-capcană, întrucât se simt mai în siguranţă circulând printre maşini. "Mă uit, de multe ori, la bătrânii cu probleme, că se chinuie să se deplaseze pe trotuarele astea. Ce faci dacă ţi se împiedică copilul şi se întâmplă vreo nenorocire? Eu mă întreb dacă există măcar un consilier care să fi luat la pas oraşul? Şi-ar fi pus mâinile în cap!", a afirmat un cititor.

Facem teren de joacă şi apoi îl desfiinţăm?

Nici bine nu a fost înfiinţat, că autorităţile au şi trecut la demontarea lui. Este vorba despre un teren de joacă pentru copii, creat între blocurile C2 şi B1, din Mazepa I. Oamenii au fost surprinşi să vadă că, la doar câteva luni după ce a fost înfiinţat, o echipă de muncitori a fost trimisă să demonteze şi să facă dispărute băncile. Deşi un gălăţean, care locuieşte la blocul C2, a cerut explicaţii, nu a obţinut niciun răspuns concret. "În anul 2016, între cele două blocuri a apărut un teren de joacă pentru copii, cu patru bănci şi o bară. Copiii s-au adunat acolo. În primăvara lui 2017, au apărut, din nou, nişte muncitori şi au luat băncile de tot. Am întrebat oamenii care lucrau, dar nu ştiau nimic, mi-au spus doar că au primit ordin să ia băncile. Copiii stau pe jos acum. Se joacă şi se aşază pe teren. Poate că cineva o fi fost deranjat de gălăgia copiilor, dar, totuşi, alt teren de joacă nu s-a făcut în zona noastră. Abia spre Dunăre este un loc de joacă şi până la Potcoava nu mai e nimic", ne-a spus bărbatul.

Asociațiile, problemă fără rezolvare

rintre cei care ne-au întâmpinat la vizita noastră în cartier se numără şi un gălăţean care locuieşte în cadrul Asociaţiei de proprietari nr. 183. Acesta s-a plâns de lipsa transparenţei în cadrul asociaţiei şi i-a acuzat pe cei care o conduc, plătiţi din banii locatarilor, că încalcă legea, în condiţiile în care, potrivit acestuia, în repetate rânduri, nu i s-a răspuns la solicitările scrise, prin care a cerut informaţii. Mai mult, potrivit acestuia, adunările generale impuse de lege nu se fac. Supărarea şi mai mare a bărbatului este că, deşi Primăria are un compartiment dedicat relaţiilor cu asociaţiile, nimeni nu intervine atunci când este sesizat.

Maidanezii, în topul nemulțumirilor

Câinii fără stăpân care mişună prin cartier se află în topul nemulţumirilor care ne-au fost semnalate de către oameni. În timp ce două, trei persoane ne-au spus că numărul maidanezilor a scăzut vizibil, cei mai mulţi gălăţeni din Mazepa I s-au plâns de existența patrupedelor şi le cer autorităţilor să ia măsuri pentru a le prinde şi transporta în padoc.

Cartierul este sufocat de garaje

În timp ce şoferii îşi parchează maşinile la voia întâmplării, în lipsa locurilor de parcare, iar traficul pe străduţele înguste este, de multe ori, un calvar din cauza numărului mare de autoturisme parcate pe stradă, cartierul Mazepa I este sufocat de baterii de garaje. În cazul în care autorităţile vor continua proiectele de restructurare urbană, parcurile şi parcările ar putea înlocui inesteticele construcţii.

 

Citit 5811 ori Ultima modificare Vineri, 05 Ianuarie 2018 14:27

7 comentarii

 • postat de Raluca Duminică, 07 Ianuarie 2018 18:25 95.76.36.*** Link la comentariu
  6
  9

  Locuiesc in Mazepa 1, am un băiat de 17 ani, are un program destul de încărcat, învață, este olimpic si a terminat gimnaziul la scoala 28. Găștile de cartier conțin adolescenți care nu au beneficiat de o educație sănătoasă din partea părinților, ei provin mai mult din familii destrămate, părinți divorțați, prea ocupati de problemele lor personale, de Facebook si care au uitat sa isi struneasca odraslele. Asta nu inseamna ca toti copii sunt la fel. Cu toții ati avut copii, care stăteau la scările blocului, se jucau si făceau gălăgie, numai ca acum acest cartier este prea îmbătrânit si cu oameni prea senili. Aceștia ar trebui sa meargă la azil, acolo se da stingerea la ora 21.00, nu ii deranjează nimeni si nu le bate nimeni mingea in fata blocului. Trebuie sa va asumați, dragi colocatari, stați la bloc, intr-un cartier. Peste câțiva ani, veți avea suficientă liniște si nu o sa va deranjeaze nimeni. Viata trebuie trăită si tinerii trebuie educați. Părinți, educați-va odraslele, iar cei de varsta a treia sa nu uitati ca ati avut copii!

  Raportează
 • postat de ELLA Joi, 04 Ianuarie 2018 16:47 89.137.231.*** Link la comentariu
  1
  10

  Acesti locatari au mare dreptate.Acolo unde sint banci in fata blocului,nici un locatar nu mai are loc .Vin tot felul de tineri care se drogheaza,consuma bauturi alcoolice,isi fac nevoile acolo,iar daca cineva le atrage atentia te poti trezi cluat la bataie sau cu geamurile sparte.Am avut in fata blocului banci de cind s/a construit blocul,acum 55 de ani ,dar de vreo 3 ani au fost desfiintate ca nu era zi in care sa nu chemam politia.

  Raportează
 • postat de Angela Miercuri, 03 Ianuarie 2018 13:12 192.36.27.*** Link la comentariu
  6
  19

  "Eu mă întreb dacă există măcar un consilier care să fi luat la pas oraşul? Şi-ar fi pus mâinile în cap!", a afirmat un cititor."


  Cum sa coboare vreun ales local in mocirla din cartierele noastre? Voi chiar nu ganditi? Pai daca alesii locali ar fi luat la pas cartierele in care traim cu totii pai alesul local ar fi dat cu nasul de mizeria si de gunoiul si ruinele, cocioabele, dughenele din cartierele noastre si astfel alesii locali si-ar fi murdarit pantofii din piele de crocodil in mocirla si in mizeria din cartierele noastre. De aceea niciun ales local nu a luat la pas Galatiul, prin cartierele noastre ca sa vada mizeria si ruina care a murdarit si care a nenorocit ani de zile cartierele noastre in care traim noi si copii nostri. Cartiere pline de dughene, cosmelii si spelunci imputite de "garaje" la umbra carora sunt tot felul de rahati si gunoaie, mizerie, mocirla...Iar alesii stiu foarte bine de existenta acestei mizerii din cartierele noastre si nu fac nimic. Cum sa coboare la pas in mocirla sin in mizeria, in gunoiul din cartierele noastre? De aceea nici nu iau alesii la pas Galatiul...fiindca ei stiu de existenta mizeriei, gunoiului din cartierele noastre unde cosmeliile si dughenele au nenorocit cartierele, au distrus trotuarele si spatiile verzi.

  Sa ia la pas Galatiul alesii locali? Ma faceti sa rad. Astia nu vor cobori niciodata in mocirla din cartierele noastre. Pantofii lor scumpi sunt mai importanti decat sanatatea noastra a celor ce traim in mizeria, in gunoiul, printre ruinele din cartierele noastre.


  {
  "Cartierul este sufocat de garaje
  În timp ce şoferii îşi parchează maşinile la voia întâmplării, în lipsa locurilor de parcare, iar traficul pe străduţele înguste este, de multe ori, un calvar din cauza numărului mare de autoturisme parcate pe stradă, cartierul Mazepa I este sufocat de baterii de garaje. În cazul în care autorităţile vor continua proiectele de restructurare urbană, parcurile şi parcările ar putea înlocui inesteticele construcţii."
  }

  Sa dea Dumnezeu sa se continue proiectele de restructurare urbana iar parcurile si parcarile sa inlocuiasca gunoaiele acelea de cosmelii mizerabile de "garaje". Dar din pacate astia nici macar in lunile de toamna-iarna cand vremea frumoasa de afara le permitea echipelor Ecosal sa parcrga etapele de demolare a gunoaielor si mizeriilor de ruine imputite de "garaje" nu au facut-o, nu au inceput, desi lunile trecute au fost lipsite de ninsoare si de viscol sau ploi, ei nu au parcurs etapele de demolare care nu necesitau vreme frumoasa afara, ca apoi sa inceapa in primavara sa construiasca, sa amenajeze parcari noi si parcuri, spatii verzi, locuri de joaca.

  Raportează
 • postat de Catalin Miercuri, 03 Ianuarie 2018 10:09 5.2.205.*** Link la comentariu
  5
  19

  Nu mai laudati parcarea de la Scoala 28 ca noaptea este iluminata insuficient ca nu au fost in stare sa puna si ei becuri cu leduri pentru o vizibilitate optima. Ca sa nu spun ca dupa ce a fost data in folosinta a stat cateva luni in bezna totala dar na asa se place noua, treaba sa fie facuta pe jumatate sa mai prostim lumea putin.
  In privinta parcarii sf care a fost anuntata aia cu etaj si toate cele......daca nu au fost in stare sa stranga mizeria dupa demolare ce pretentii mai avem atata respect au pentru locuitorii orasului......nu stiu de ce am impresia ca parcarea aia nu o sa fie gata pana termina primarul mandatul.
  Domnilor conducatori de la carma judetului, nu va ambalati se estimeaza ca anul acesta orasul pierde in jur de 15 la suta din locuitori care pleaca in alte orase sau din tara printre ei fiind si eu. Deci o sa fie locuri de parcarea suficiente in vreo 2-3 ani cand o sa ramana numai pensionarii in oras.

  Raportează
 • postat de Rodica Alexandru Miercuri, 03 Ianuarie 2018 09:11 213.233.101.*** Link la comentariu
  0
  18

  Relatările s-au referit în mod special la zona adiacenta Ancora, cu tot dezastrul ilustrat, dar cartierul are multe metehne. Zona este îmbătrânita, ghettoizata, înghesuită și total nepregătita pentru populația varstnica(dar și pentru cei mici, după cum am văzut), lipsesc băncile de odihnă, copacii și chioșcurile de umbră pentru canicula estivala, locurile de joaca pentru copii, locurile de parcare s. a. m. d.

  Raportează
 • postat de Florin Miercuri, 03 Ianuarie 2018 05:42 5.13.231.*** Link la comentariu
  5
  25

  Referitor la spatiul de joaca aferent blocului C2 ,va rog sa va mai documentati.Spatiul a fost desfiintat pentru ca era un calvar ,nu din cauza copiilor , motivul fiind cetele de elevi de la scoala 28 , care veneau seara dupa orele de curs , si serveau bauturi alcooloice,fumau ,si in unele cazuri se drogau.In zilele libere , ramineau pina noaptea tirziu , facind un zgomot infernal.Pentru confirmare va rog luati legatura cu Politia Locala..

  Raportează
 • postat de Despre terenul de joacă... Miercuri, 03 Ianuarie 2018 01:50 84.117.43.*** Link la comentariu
  3
  41

  "Deși un gălățean, care locuiește la blocul C2, a cerut explicații, nu a obținut niciun răspuns concret.", după care urmează replica respectivului bărbat... Îți zic eu, matale, de ce au fost scoase băncile, pentru a-ți risipi uriașa nedumerire la care primăria n-a fost în stare să dea un răspuns. Eu stau FIX în blocul care are gardul imediat lângă părculeț. La început, chiar am fost extrem de bucuros pentru că se face ceva și se schimbă anosta priveliște pe care o lăsau două alei neîntreținute de ani de zile și bucata de spațiu verde care semăna cu o minijunglă. Într-adevăr, pe acele bănci veneau oameni în vârstă, cu sau fără nepoți, părinți cu copii, dar... evident, veneau și tineri, tinerii secolului 21. Aceștia din urmă erau extrem de cuminți, educați, liniștiți. Da' eu chiar vreau să mă credeți. În comparație cu ei, vântul făcea un zgomot infernal!! Eu stau la etaj, cu familia și sunt major. Eu sunt mai atipic, diferit față de restul, "ciudat" pentru că nu știu să mă comport și manifest la fel de frumos... Ce să fac?? Poate dacă ai mei câștigau mai bine, mă trimiteau în pădure sau în junglă ca să iau lecții de bune maniere, măcar așa, să am și eu un minim de educație... Acuma, chiar și la ultimul etaj se auzea gălăgia pe care o produceau acei tineri, nu mai zic de parter. Vecinul de jos, om în vârstă, chiar nu putea suporta sunetele și manifestările produse de acele persoane. Bine, în realitate, NIMENI nu le suporta. Se mai luau uneori de ei și alți vecini, de la alte blocuri, nemulțumiți și aceștia, dar în general a fost vecinul de jos. Și bietul om avea dreptate. Într-adevăr, e spațiu public, poate veni oricine în acel ex-minipărculeț, NUMAI să te porți civilizat. Nu scrie nicăieri că cineva este obligat să-ți asculte țipetele, chiuielile, înjurăturile, semnele obscene și ceva care se aseamănă cu un început de întreținere de relații sexuale!!!! Aceste "mitinguri"/adunări erau cât mai numeroase EXACT când omul trage un pui de somn, între 13:30-15:30 și seara, după 21:30-22:00. Țin minte extrem de bine că la început, respectivul om li s-a adresat frumos, civilizat, i-a rugat să facă liniște sau să plece... Bineînțeles că a primit niște răspunsuri extrem de "civilizate". De fapt, vreau să menționez că în acea gașcă, era o FATĂ care înjura mult mai urât/grotesc decât toți băieții la un loc. Până atunci, n-am mai întâlnit, auzit, văzut, nici în filme asemenea comportament chiar de la o fată. Din păcate, nu doar respectivul om, ci și alți locatari s-au săturat de "concertele" susținute ilegal și pentru că nici poliția nu putea opri minorii de la fumat, băut alcool și destrăbălare, aceia au făcut cerere la primărie pentru ca băncile să fie scoase. S-a rezolvat problema? Da și nu. Dincolo de faptul că ar fi fost frumos să ieși vara și să stai la umbră în timp ce citești ziarul/revista/cartea, gălăgia DOAR s-a DIMINUAT, nu a dispărut.
  Vara asta au venit niște copii de primară cu mingea și dădeau cu putere în gardul pe care și l-au pus vecinii. Am văzut chiar și copii care săreau pe el, că na, asta e mentalitatea românească: "Este al meu?? Nu!!!! Atunci mă doare fix undeva că rămâne 100% întreg sau 0%!" După ce i-a rugat frumos să plece, atenție, niște copii de primară, extrem de needucați și cu vocabular de maidan, s-au întors după 15-20 minute mai mulți și au plecat strigând, cât să-i audă toată Mazepa 1, înjurături rusești. Asta este România secolului 21, tineretul din zilele astea și așa mai departe. Acum, sper că ați înțeles de ce. Eu unul chiar m-am bucurat că se face ceva frumos, dar, totuși, să respectăm bunul simț, regulile de conduită. Mă întreb cum ar fi să vin eu la matale și să înjur în gura mare și să mă destrăbălez fix când ți-e lumea mai dragă. Ar fi minunat, nu?? Cu siguranță aș fi un model pentru copilul/nepotul dumitale.
  Sper că acum se va ști adevărul.

  P.S. Pentru părinții acelor "copii" care citesc acest comentariu: EDUCAȚI-I SAU ȚINEȚI-I ÎN CASĂ!! Nu e nimeni obligat să rabde și să accepte gălăgia unora. Când voi veni la voi la bloc și o să mă comport ca un animal, atunci să veniți și voi, toți, cu cățel și purcel și să-mi faceți zile fripte, OKEY??!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.