Grămezi de moloz şi pământ, în locul garajelor demolate din Mazepa I (FOTO)

Grămezi de moloz şi pământ, în locul garajelor demolate din Mazepa I (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Gălăţenii care locuiesc în cartierul Mazepa I, în zona blocului R5, acolo unde autorităţile vor construi prima parcare supraetajată din oraş, par condamnaţi să trăiască cu o privelişte dezolantă, până vor demara lucrările de restructurare urbană.

În locul garajelor demolate, "tronează", de câteva luni, sub balcoanele oamenilor şi privirile dezgustate ale trecătorilor, munţi de pământ, resturi de moloz, bucăţi de ciment, fiare de tot felul şi cărămizi. Asta pentru că, după ce buldozerele au pus la pământ mai multe garaje, nimeni nu s-a îngrijit să cureţe aşa cum trebuie în urmă, iar zona arăta, înainte de Anul Nou, la vizita noastră în cartier, ca după bombardament. Pe bună dreptate, cei care locuiesc în imediata apropiere a fostei baterii de garaje se întreabă, revoltaţi şi supăraţi, dacă asta este imaginea pe care vor trebui să o suporte până când va demara construcţia parcării supraetajate?

Maşini parcate printre ruine

Pentru că locurile de parcare sunt insuficiente, iar pe străduţele înguste nu este spaţiu pentru a-şi lăsa maşinile în timpul zilei şi peste noapte, şoferii sunt nevoiţi să îşi parcheze autoturismele printre ruinele fostelor garaje. "Este dezolantă imaginea. Arată zona aceasta ca după bombardament. Privesc de pe geam şi mă îngrozesc. Nu ştiu de datoria cui este de a strânge şi de a face curăţenie, dar sunt câteva garaje care au fost date jos şi aşa a rămas locul, plin de ruine", ni s-a plâns o doamnă, care locuieşte la blocul R5. Aceeaşi problemă ne-a fost semnalată şi de către alte persoane care locuiesc în zonă şi care le cer autorităţilor să ia măsuri pentru ca terenul să fie curăţat. "Este ca la noi, se fac treburile cu jumătate de măsură. Mă bucur că se va construi parcarea multietajată, în felul acesta va respira şi zona asta şi va căpăta un aspect plăcut, dar nu-mi place faptul că lăsăm totul vraişte. Ce facem, dacă se apucă de lucrări peste un an, noi vom suporta mizeria asta atâta timp? Trebuie să învăţăm să fim responsabili şi să ne îndeplinim obligaţiile", ne-a zis un alt gălăţean, care locuieşte în acelaşi bloc.

Reprezentanţii Primăriei spun că proprietarii garajelor, în locul cărora va fi construită parcarea supraetajată, trebuie să cureţe locul, după demolarea construcţiilor.

Aşa cum aţi mai putut citi în ziarul "Viaţa liberă", conform proiectului, construcţia (de 1.940 metri pătraţi suprafaţă construită şi 206 metri pătraţi suprafaţa de spaţii verzi de pe terasă) va avea trei etaje şi 214 locuri de parcare, 50 de spaţii de depozitare, racorduri pentru 21 de staţii de încărcare a autovehiculelor electrice şi toate facilităţile conform standardelor în vigoare.

Parcarea va fi dotată cu iluminat LED cu senzor de proximitate şi aprindere în cascadă, panouri solare pentru producerea de apă caldă în paralel cu instant electric, termoizolaţii pentru spaţiile încălzite, încălzire electrică locală cu senzor de prezenţă şi programare temporală. Gălăţenii care îşi vor parca autoturismele acolo vor beneficia de sistem de control acces cu cartele cu autotaxare, sistem de monitorizare video, sistem de semaforizare cu senzor şi afişaj al numărului de locuri de parcare.

Potrivit documentaţiei, termenul de realizare este de minimum 20 şi maximum 23 de luni, dar totul depinde de momentul adjudecării contractului.

O altă faţă a cartierului: aerisită şi cu locuri de parcare

Dacă în zona blocului R5, ruinele garajelor dau un aspect de groază cartierului, îmbâcsit şi murdar, la Ancora, după restructurarea urbană, Mazepa I pare, deşi timid, întrucât mai sunt multe de făcut, că începe să-şi recapete suflul de altădată. În apropierea Şcolii Nr. 28, în locul fostelor baterii de garaje, există, în prezent, aproape 90 de locuri de parcare, dar şi o arteră de legătură între străzile Al. Lăpuşneanu şi Roşiori, pentru fluidizarea traficului. De asemenea, după dispariţia chioşcurilor inestetice de la Ancora, cartierul pare, în sfârşit, că respiră şi dă semne că îşi schimbă faţa.

Prea puține tomberoane pentru colectarea selectivă

Cine vrea să colecteze gunoiul selectiv se confruntă cu o problemă: nu găseşte prea uşor un punct de colectare care să îi permită să arunce separat deşeurile. La raidul nostru prin cartier, cele mai multe locuri pentru colectarea gunoiului nu aveau igluuri sau containere petru PET-uri, cartoane, metal etc, ci doar ghene unde oamenii erau obligaţi să arunce gunoiul la grămadă. Mai mult, la punctul de colectare de la blocul R5, PET-urile erau alese din containere de cei care şi-au creat un mod de viaţă din scormonitul gunoaielor.

Tarabele, ocolite de vânzători

La fel ca în anii trecuţi, piaţa de la Ancora este ocolită de comercianţi şi nu dă semne să-şi revină prea curând. Dimpotrivă, pare că va trage "obloanele". La vizita noastră în cartier, doar una dintre tarabe era ocupată, însă nu exista niciun cumpărător pentru cea care îşi expusese produsele. În apropierea pieţei, după cum ne-au spus oamenii, mai vin bătrânele cu verdeţuri şi legume, însă, deoarece le este interzis comerţul pe trotuar, sunt alungate, de multe ori, de către poliţiştii locali.

Reabilitarea trotuarelor este aşteptată de zeci de ani

A circula pe trotuar, în multe zone importante ale Galaţiului, reprezintă o adevărată provocare. La fel şi în Mazepa I, a cărei infrastructură nu diferă prea mult de cea a cartierelor muncitoreşti, care au fost lăsate în paragină.

Oamenii spun că aşteaptă de zeci de ani reabilitarea trotuarelor şi speră că, odată cu lansarea programului municipalităţii de refacere a infrastructurii de cartier, în cadrul căruia sunt prevăzute intervenţii şi în Mazepa, lucrările să ajungă şi în zona Ancora. "Priviţi cum arată trotuarele, îţi rupi picioarele. Sunt ca acum 20 de ani. Este trist. Era o mândrie, înainte, să stai în Mazepa. Nu mai este ce a fost odată. Acum este un cartier cu foarte multe probleme, nu a evoluat. S-au schimbat şi oamenii foarte mult, societatea s-a degradat constant. Totul este la pământ. Au făcut parcarea aceea lângă şcoală, ceea ce este un lucru bun, dar nu este de ajuns", ne-a spus o doamnă.

De altfel, cei mai mulţi dintre gălăţenii care ne-au aşteptat în cartierul lor au reclamat starea deplorabilă a infrastructurii. Şi nu este de mirare, în condiţiile în care, cele mai multe dintre trotuarele pe care am circulat erau pline de gropi, fără asfalt pe anumite porţiuni, fisurate şi cu bordurile măcinate. "Eu îmi dau seama că nu se pot face prea multe deodată. Că Galaţiul are multe nevoi şi trebuie timp pentru a le rezolva. Dar aici discutăm de o nepăsare crasă a autorităţilor, oricine ar fi fost în fruntea lor. Pentru că străzile şi trotuarele nu sunt aşa de ieri sau de azi. Arată jalnic de zeci de ani. Tot timpul s-a găsit ceva care să fie mai important decât nevoia oamenilor de a circula în siguranţă", ne-a reclamat, revoltat, un bărbat.

Mulţi dintre cei cu care am stat de vorbă ne-au zis că, de multe ori, aleg să meargă pe stradă din cauza trotuarelor-capcană, întrucât se simt mai în siguranţă circulând printre maşini. "Mă uit, de multe ori, la bătrânii cu probleme, că se chinuie să se deplaseze pe trotuarele astea. Ce faci dacă ţi se împiedică copilul şi se întâmplă vreo nenorocire? Eu mă întreb dacă există măcar un consilier care să fi luat la pas oraşul? Şi-ar fi pus mâinile în cap!", a afirmat un cititor.

Facem teren de joacă şi apoi îl desfiinţăm?

Nici bine nu a fost înfiinţat, că autorităţile au şi trecut la demontarea lui. Este vorba despre un teren de joacă pentru copii, creat între blocurile C2 şi B1, din Mazepa I. Oamenii au fost surprinşi să vadă că, la doar câteva luni după ce a fost înfiinţat, o echipă de muncitori a fost trimisă să demonteze şi să facă dispărute băncile. Deşi un gălăţean, care locuieşte la blocul C2, a cerut explicaţii, nu a obţinut niciun răspuns concret. "În anul 2016, între cele două blocuri a apărut un teren de joacă pentru copii, cu patru bănci şi o bară. Copiii s-au adunat acolo. În primăvara lui 2017, au apărut, din nou, nişte muncitori şi au luat băncile de tot. Am întrebat oamenii care lucrau, dar nu ştiau nimic, mi-au spus doar că au primit ordin să ia băncile. Copiii stau pe jos acum. Se joacă şi se aşază pe teren. Poate că cineva o fi fost deranjat de gălăgia copiilor, dar, totuşi, alt teren de joacă nu s-a făcut în zona noastră. Abia spre Dunăre este un loc de joacă şi până la Potcoava nu mai e nimic", ne-a spus bărbatul.

Asociațiile, problemă fără rezolvare

rintre cei care ne-au întâmpinat la vizita noastră în cartier se numără şi un gălăţean care locuieşte în cadrul Asociaţiei de proprietari nr. 183. Acesta s-a plâns de lipsa transparenţei în cadrul asociaţiei şi i-a acuzat pe cei care o conduc, plătiţi din banii locatarilor, că încalcă legea, în condiţiile în care, potrivit acestuia, în repetate rânduri, nu i s-a răspuns la solicitările scrise, prin care a cerut informaţii. Mai mult, potrivit acestuia, adunările generale impuse de lege nu se fac. Supărarea şi mai mare a bărbatului este că, deşi Primăria are un compartiment dedicat relaţiilor cu asociaţiile, nimeni nu intervine atunci când este sesizat.

Maidanezii, în topul nemulțumirilor

Câinii fără stăpân care mişună prin cartier se află în topul nemulţumirilor care ne-au fost semnalate de către oameni. În timp ce două, trei persoane ne-au spus că numărul maidanezilor a scăzut vizibil, cei mai mulţi gălăţeni din Mazepa I s-au plâns de existența patrupedelor şi le cer autorităţilor să ia măsuri pentru a le prinde şi transporta în padoc.

Cartierul este sufocat de garaje

În timp ce şoferii îşi parchează maşinile la voia întâmplării, în lipsa locurilor de parcare, iar traficul pe străduţele înguste este, de multe ori, un calvar din cauza numărului mare de autoturisme parcate pe stradă, cartierul Mazepa I este sufocat de baterii de garaje. În cazul în care autorităţile vor continua proiectele de restructurare urbană, parcurile şi parcările ar putea înlocui inesteticele construcţii.

 

Citit 6946 ori Ultima modificare Vineri, 05 Ianuarie 2018 14:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.