Imagini dezolante în Micro 21. Cartierul promisiunilor neonorate de autorităţi (FOTO)

Imagini dezolante în Micro 21. Cartierul promisiunilor neonorate de autorităţi (FOTO)

Marius Negri
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)
6 comentarii

Dezgropat de sub placa de beton, Cavoul Roman zace sub gunoaiele azvârlite de gălăţeni. Drumul prin curtea Poliţiei de Frontieră există doar pe un panou ruginit. Toboganele cu apă şi mai apoi tirolienele care ar fi trebuit să coboare de la Turnul Tv la Plaja Dunărea au rămas vorbe-n vânt. Gălăţenii din Micro 21 pot spune că trăiesc în cartierul promisiunilor (încă) neonorate de autorităţi.

Una dintre cele mai impresionante acţiuni de implicare civică ale anului 2017 s-a petrecut în octombrie când, sub o ploaie torenţială şi rece, Comunitatea „Curăţăm Galaţiul” a pus Cavoul Roman pe harta oraşului montând, pe bordură, o plăcuţă indicatoare a monumentului istoric. La finele anului trecut vă anunţam că placa de beton dintre blocurile D14-D16, sub care se află Cavoul Roman, a fost spartă pentru a permite începerea cercetărilor arheologice preventive contractate de Primăria Galaţi. Şi tot atunci scriam că punctul de colectare a gunoiului care a stat, atâta amar de vreme, pe pieptul monumentului din secolul al IV-lea a fost îndepărtat.

Dezolant, aşa arăta zona pe 4 ianuarie 2018. Pământul sub care se află Cavoul Roman era presărat cu gunoaiele aruncate de gălăţeni. Iar cei care n-au reuşit să azvârle pungile cu gunoi peste panourile de fier care protejează zona, le-au abandonat la gard. E greu de spus dacă de vină este „puterea obişnuinţei” de a duce gunoiul în acelaşi loc, sau doar nesimţirea! E bine că totuşi plăcuţa informativă montată de Comunitatea „Curăţăm Galaţiul” încă mai există... Şi ar trebui să impună măcar un dram de respect!

Nu trece niciun drum!

Strada slt. Ionuţ Cosmin Sandu, aşa se va numi artera de legătură între bulevardul Dunărea şi bulevardul Marii Uniri, asta, desigur, dacă se va construi vreodată. Deocamdată celebrul drum prin curtea Poliţiei de Frontieră poate fi străbătut doar cu privirea, pe panoul care a ruginit de când tot anunţă că investiţia va fi gata în patru luni. Deşi contractul pentru execuţia drumului este semnat încă din 13 aprilie 2016 cu firma Lemacons, pentru o sumă de 3.388.039 de lei cu TVA, lucrările nu au început. Partea cea mai proastă este că în iunie se împlinesc trei ani din termenul de cinci ani pe care Guvernul ni l-a impus pentru a construi artera, altfel terenul se reîntoarce în domeniul public al statului.

La finele anului trecut administraţia locală a lansat o licitaţie pentru elaborarea unei noi expertize tehnice în cadrul obiectivului „Amenajare arteră de legătură între bulevardul Dunărea şi bulevardul Marii Uniri”. Este vorba, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, despre expertize tehnice la construcţiile ce aparţin Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră şi Inspectoratului General pentru Imigrări, care să stabilească încadrarea în clasa de risc seismic şi influenţa vibraţiilor produse de traficul greu asupra construcţiilor. Contractul are o valoare estimată de 143.000 de lei, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut. La câte hârtii, studii şi documentaţii s-au făcut, o expertiză în plus poate că va reuşi să pornească investiţia!

Bazine de promisiuni

„Ne vom apuca de zona plajei. Avem un proiect amplu, complex, cu tobogane care pornesc de la Turnul Tv, curg pe tot taluzul, un aqualand, ceva excepţional”, ne declara, într-un interviu publicat în ianuarie 2014 fostul primar Marius Stan. În aprilie 2017, când a semnat contractul cu Primăria Galaţi, noul concesionar al Plajei „Dunărea” a promis, în locul toboganelor cu apă, tiroliene! E greu de crezut că tirolienele vor depăşi stadiul unor desene pe hârtie în condiţiile în care investitorul abia şi-a plătit obligaţiile financiare impuse de contract. Şi nu a reuşit nici măcar să redeschidă, aşa cum promisese, unul dintre bazinele de înot.

Cert este că joi, 4 ianuarie, când am fost acolo, nu am văzut pe nimeni să lucreze la viitorul complex de agrement "Jungle Splash", deşi vremea ar fi permis...

Campionatul de rupt bănci şi coşuri de gunoi

Nu ştim dacă în Micro 21 este în plină desfăşurare un campionat local de rupt băncile şi coşurile de gunoi, dar aşa părea, cel puţin în locul de joacă dintre blocuri şi garaje, pe care l-am vizitat noi. E drept, ca toate părculeţele din oraş şi acesta avea un afiş lipit care avertiza că spaţiul de joacă este închis temporar de Protecţia Consumatorului. Echipamentele de joacă, obosite şi un pic ruginite ofereau şi senzaţii tari, pentru mămici şi pici. De pildă caruselul îi învârtea pe cei mici cu picioruşele deasupra unei ditamai bălţi! De altfel, când plouă, băltoacele sunt reginele cartierului!

Pe noi ne-au intrigat însă nu doar băncile fără scânduri (cu ce-or fi greşit?!), ci şi coşurile de gunoi rupte - unul sprijinit de fostul suport, două trântite pe jos, pe alei - dar dotate cu saci de plastic de către Ecosal!

Buruienile înalte, pe care nu le-a tuns nimeni astă vară, se bucurau de căldura primăvăratică.

Cazemată de garaje

Şi în Micro 21, ca în orice cartier gălăţean, garajele sunt la ele acasă. Dar nu oricum, ci organizate într-o adevărată cazemată, ridicată după şi printre blocuri! Fireşte, şi între magherniţe sau în faţa lor, pe pământul bătătorit şi reavăn ca la ţară, pe trotuare şi presupuse spaţii verzi sunt parcate autoturismele. Anul trecut, la ultimul raid în acest cartier, reporterii ziarului „Viaţa liberă” număraseră, din ochi, cel puţin o sută de garaje! Şi bazându-se pe teoria că fiecare construcţie ocupă, de fapt, trei locuri de parcare, demolarea inesteticelor magherniţe ar duce la crearea a cel puţin 300 de spaţii special amenajate pentru maşinile din cartier. Când şi dacă se va întâmpla asta, e greu de spus!

Cinema „Dacia”, în ruină

Gălăţenii care au prins vremurile de glorie ale Cinematografului „Dacia” şi au vizionat aici filme sau spectacole simt nevoia să-şi ferească privirea de epava de astăzi. E greu de descris în cuvinte situaţia dezastruoasă în care se află clădirea, dar şi mai greu de presupus că va redeveni vreodată ceea ce a fost în condiţiile în care procesul dintre autorităţile care doresc să preia acest obiectiv şi RADEF România Film nu s-a terminat, iar degradarea continuă!

Cum să calci în... noroc

O plimbare printre blocurile din Micro 21, un pic de grabă sau neatenţie şi gata! Puteţi afla dacă aveţi noroc în ziua respectivă sau chiar să jucaţi la Loto. Un noroc urât mirositor, în care a călcat şi fotoreporterul nostru, în timpul raidului. O situaţie deloc plăcută care ne-a fost semnalată şi de către unul dintre cititorii ziarului nostru care locuieşte în zona respectivă, domnul Darie Marin. "S-au înmulţit câinii cu stăpân! Nu asta ne deranjează, ci faptul că stăpânii nu adună mizeria lăsată de animalele de companie! Seara, noi, pensionarii, mai jucăm şi noi o tablă, un şah, în spatele blocului şi trebuie să călcăm cu atenţie ca să nu ne murdărim!", ne-a declarat gălăţeanul.

Din peisajul de cartier nu lipsesc nici maidanezii, aciuaţi fie în curţile blocurilor, fie în parcul de la Turnul de Televiziune.

Uimitoarele grădini de bloc

O fântână decorativă, câteva lebede, un brad mare şi brăduţi mai mici împodobiţi de Crăciun, toate acestea pot fi admirate în grădiniţa unui bloc din Micro 21, pe strada Oţelarilor. Decorurile se schimbă în funcţie de anotimp şi mai risipesc din griul monoton din jur. Chiar dacă unii ar spune că e un pic cam mult, nouă ni se pare decent faţă de grădinile transformate în padoc de câini sau faţă de cele devenite spaţiul de grătar şi relaxare al locatarilor de la parter!

Riscuri şi senzaţii tari pe strada Oţelarilor

Cine vrea să ajungă din Micro 21 în Micro 19 sau invers are parte de senzaţiile tari oferite de traversarea străzii Oţelarilor. În ciuda trecerilor de pietoni, care nu sunt deloc puţine, şoferii rulează cu viteză mare şi nu o dată au pus în pericol viaţa şi integritatea corporală a pietonilor. Iar după căderea serii, zgomotul puternic al motoarelor duce cu gândul la "liniuţe". Refugiile din staţiile de tramvai sunt mereu avariate de autoturismele care au intrat cu viteză în ele şi pe care administraţia locală a obosit să le tot repare pentru a fi distruse din nou. Gălăţenii din zonă şi-ar dori fie semafoare, fie limitatoare de viteză, dar deocamdată solicitările nu le-au fost ascultate.

Joi, venim în zona Spitalului de Copii

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă, în zona în care locuiesc. Astfel, joi, 11 ianuarie 2018, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru din staţia de autobuz „Casa Roşie”, pentru a ne spune care sunt principalele nemulţumiri în cartierul dumneavoastră, dar şi ce pot face autorităţile pentru a le rezolva.

Dacă nu puteţi ajunge la întâlnirea cu reporterul "Vieţii libere", ne puteţi lăsa sesizările dumneavoastră şi în secţiunea de comentarii a acestui articol sau pe adresa de email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 9030 ori Ultima modificare Vineri, 12 Ianuarie 2018 18:30

6 comentarii

 • postat de TOBOSARU LILI Luni, 29 Ianuarie 2018 19:58 5.13.198.*** Link la comentariu
  3
  7

  Apropo de gradinita aceea din fata blocului . Acel bl. este D16 m21 si eu sunt cel ce a creat-o .
  AM LUAT AMENDA PTR CE AM CREAT SI TREBUI SA DEMOLEZ DECORURILE CE AU ROL DE CONSTRUCTIE (in speta fantana si o alee) PE DOMENIUL PUBLIC.
  PARADOXAL ... terenul SA FIE ADUS LA :::::starea initiala:::: ..SA ADUC GUNOAIELE , TROACELE DE CAINI SI PISICI , CHISTOACELE DE TIGARI SI ALTE MIZERII INAPOI....nu este asa ca suntem de tot rasul ??? !!!
  daca faci frumos . pe banii tai, nu pe ai primariei , pe bratele tale de munca ...iei amenda .. Ce ar trebui sa facem ??
  Tare m-as bucura sa precizati , ca ptr pata de culoare ce am adus-o zonei (nu sunt arhitect si am facut ce m-am priceput ) am luat AMENDA ...DE LA POL. LOCALA iar indaratnicia mea de a nu demola si a strica ceva ce multi apeciaza am mers in instanta .
  NU AM PRETENTIA SA-MI DEA BANII INAPOI LA AMENDA, CI NUMAI SA NU MA PUNA SA DEMOLEZ PICUL DE CULOARE DE PE PATA GRI A ZONEI.
  Va multumesc foarte mult ptr articol .

  Raportează
 • postat de s.a.v. Joi, 11 Ianuarie 2018 11:09 188.24.209.*** Link la comentariu
  0
  14

  Corect reportajul,dar nu inteleg cum de nu ati vazut focarul de infectie din spatele fostei poste langa fostul XXL.Avem de toate,dormitor pentru oamenii strazii,WC,crescatorie de pisici si multe,multe gunoaie!Este fosta statie de incarcat cu gaz a autobuzelor dinainte de 1990, nu se poate construi ceva,a cui este terenul?

  Raportează
 • postat de victor Luni, 08 Ianuarie 2018 18:14 188.24.195.*** Link la comentariu
  0
  13

  Eu nu inteleg aceste mariri de taxe si impozite . Gen marirea taxei de salubritate . Omul arunca m-ai mult gunoi ca anii trecuti ? Nu cred . Din contra preturile au crescut foarte mult si omul poate este m-ai strimtorat . Dar cine a spus bine a zis . SATULUL NU IL VA CREDE NICIODATA PE FLAMAND .

  Raportează
 • postat de Pixu Lica Luni, 08 Ianuarie 2018 12:43 46.97.57.*** Link la comentariu
  0
  21

  Propun sa mutati Cavoul Roman la Cimitirul Eternitatea. Ce ati facut acolo arata HORROR !!!

  Raportează
 • postat de Mitica Luni, 08 Ianuarie 2018 09:18 46.97.20.*** Link la comentariu
  0
  27

  Oare de ce nu raspunde Primaria la sesizarea de mai jos??????


  Sesizare pentru primaria Galati, judetul Galati
  Postata de: Domnitanu Mitica
  La data: 03 Ianuarie 2018
  Tip: Reclamatie
  Cod: 112579
  r Otelarilor????Daca e prea costisitor sa montati semafoare macar sa se puna opritori de viteza la fiecare trecere.
  AJUNGE domnule primar, sunt prea multe victime pe aceasta strada.

  Raportează
 • postat de Mircea ignat teleaca Luni, 08 Ianuarie 2018 01:46 109.166.132.*** Link la comentariu
  2
  27

  În sfârșit un editorial bine făcut, au făcut 2-3 locuri de parcare și au plecat pe lângă ele gropi uriașe unde îți rupi mașină în doua, Cum de infrastructura nu putem vorbi, pentru ca e praf, nici de caini nu putem lua aminte ca sunt cei mai mulți aici de pe raza municipiului, putem vorbi despre stâlpi de electricitate, întuneric bezna...Tot în micro 21, trotuarele și locuri de parcare doar prin zone cu dedicații. .. exemplu micro 21 ieșire din Galați spre Braila, ce frumos se îmbină lucrurile ...trotuar din 99 amenajat cu unul dîn 2017.... ptr ce plătim taxe și impozite ..care mai sunt și mărite. .. locuri de parcare nu, trotuare nu. ... mocirla da, caini da, garaje goale da, lumina la stâlpi pauza, se aprinde ici- colo cate un bec când "își aduce aminte" , avem niște proiecte marete cu străzi nu știu de care, mari bulevarde și tiroliene.... Abia aștept peste 2 ani sa vin cu tiroliana la vot.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.