Din Micro 21, pe zidul noii Primării. TURNUL care uneşte Galaţiul cu Cerul (FOTO)

Din Micro 21, pe zidul noii Primării. TURNUL care uneşte Galaţiul cu Cerul (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Cea mai spectaculoasă dintre picturile murale care decorează sediul Primăriei municipiului Galaţi reprezintă un colaj al celor mai importante clădiri ale oraşului. În stânga privitorului, se află Turnul de Televiziune din Micro 21, considerat de autorii lucrării, artiştii plastici Irina Panţiru şi Gheorghe Miron, demn să stea alături de Biserica „Precista”, Universitatea „Dunărea de Jos” şi Teatrul Dramatic „Fani Tardini”.

„Dacă ai să cauţi un simbol grafic al Galaţiului, pe care să-l pui pe o cană, pe tricouri sau într-un anunţ comercial, nimic nu poate fi mai potrivit decât Turnul de Televiziune din sudul cartierului Micro 21, pe partea cea mai înaltă a malului falezei, construcţie unică în România! Un turn Babel care urcă spre cer!”, scria, în „Viaţa liberă” din 12 septembrie 2015, colegul nostru, Victor Cilincă.

Iată că, în 2017, Turnul n-a ajuns pe logo-ul oraşului - deşi ar fi meritat! - ci într-o lucrare de artă monumentală, la ultimul etaj al Primăriei.

Spectaculos atât privit de jos, de departe, de pe Dunăre, de la înălţimea lui Turnul de Televiziune oferă o imagine excepţională asupra oraşului încă din martie 1968, de când a fost inaugurat. Mărturii şi mai ales imagini de colecţie din acele vremuri pot fi admirate pe pagina creată pe Facebook de Serviciul Referinţe care face parte din structura Bibliotecii Judeţene "V.A. Urechia" Galaţi.

Istorie

„O siluetă zveltă a prins contur la cea mai ridicată cotă a oraşului Galaţi: turnul de radioreleu. «Paternitatea» noii construcţii revine, în ce priveşte documentaţiile, Institutului de proiectări pentru telecomunicaţii, iar pentru partea de execuţie - Întreprinderii nr. 7 de construcţii-montaj din Galaţi”, descoperim în articolul de presă din 9 martie 1968, postat de Serviciul Referinţe.

Dintr-un alt articol postat de Serviciul Referinţe, text publicat pe prima pagină a ziarului „Viaţa Nouă” din 25 decembrie 1968, aflăm că „la festivitatea de inaugurare au participat tovarăşul Constantin Dăscălescu, membru CC al PCR, prim-secretar al Comitetului Judeţean de Partid” şi că turnul este „înzestrat cu un modern bar circular, cu pereţi din sticlă, care oferă consumatorilor o minunată privelişte a oraşului şi a împrejurimilor sale pitoreşti”. Bar unde „se pot servi mai multe sorturi de cocteiluri şi cafele, gustări, preparate de cofetărie fină, băuturi răcoritoare”. Şi mai mult că de la standul din holul barului pot fi procurate „obiecte de artizanat, vederi ale oralului şi judeţului, amintiri”…

O idee bună şi pentru vremurile de astăzi!

Citit 8127 ori Ultima modificare Vineri, 12 Ianuarie 2018 18:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.