Cartierul Micro 16, înecat în zăpadă

Cartierul Micro 16, înecat în zăpadă
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Pentru că cea mai mare parte a cartierului nu se află pe o stradă principală, ci pe o încrengătură de străduţe mai mici, joi, în momentul trecerii noastre pe acolo, se circula destul de greu, deşi zăpada nu era foarte mare. Utilajele deszăpezesc, de regulă, arterele pricipale, dar între blocuri fiecare se descurcă cum poate.

Cei mai mulţi dintre şoferi şi-au lăsat maşinile în parcare, pentru că plecatul la drum pe patru roţi ar presupune manevre complicate printre nămeţi, atenţie sporită să nu aluneci şi să loveşti celelalte maşini parcate "ochi" lângă a ta, pentru că şi cartierul de lângă fostul Continental suferă de aceeaşi lipsă a locurilor de parcare, ca toate zonele Galaţiului. Deszăpezirea se face pe arterele mari, iar pe străduţele din spatele blocurilor, Dumnezeu cu mila! Şoferii n-au mai îndrăznit să plece cu autoturismele şi de teamă că, la  întoarcere, vor găsi locul ocupat şi nu vor putea parca nici măcar pe alei sau prin spaţiile verzi, din cauza mormanelor de zăpadă. Ca peste tot în oraş, când vine vorba de parcat maşinile, gălăţenii devin inventivi, valorificând orice spaţiu cât de cât sigur. Aşa am văzut maşină lăsată chiar în mijlocul unei străduţe ceva mai largi, aproape de intersecţie, cu spaţiu suficient să iasă celelalte automobile şi pe o parte şi pe alta, dar totuşi aflată chiar în mijlocul drumului!

Mă apropii de un cetăţean care îşi curăţa de zor maşina şi-l întreb cum se descurcă cu şofatul  prin cartier, pe timp de iarnă: "Acum totuşi e bine, deşi destul de greu, se poate circula, dacă eşti şofer experimentat. Dar au fost, în alţi ani, şi zile în care n-am putut să scoatem maşina, din cauza mormanelor de zăpadă. Nu-ţi vine un utilaj în zonă! Toate stau pe străzile principale. Ba, mai rău! La blocul, vecin avem un consilier local PSD. Anul trecut, a venit o autospecială din aceea mică să-i cureţe lui, ca să poată scoate maşina. L-am rugat să ne lase nouă băiatul, să ne ajute, că am fi deszăpezit pentru toate scările. Dădeam şi noi de-o cinste, dar n-a vrut. Îl adusese numai pentru el. Are şi garaj, construit pe terenul unde era un spaţiu de joacă, dar îşi ţine maşina parcată afară, în faţa garajului, pe spaţiul verde şi intră cu ea pe o alee pietonală, că acolo nu e stradă pentru circulaţia maşinilor. E de ani buni consilier, dar n-a făcut nimic pentru cartier, numai pentru el", îşi varsă omul năduful.

Şi în zona Continental, blocurile sunt flancate pe toate laturile de garaje. Dacă aici sunt încă suficiente parcuri pentru copii şi spaţii verzi, locurile de parcare sunt insuficiente. Locuitorii, mai exact cei care nu au garaj, visează la ziua în care construcţiile improvizate vor fi demolate, iar în locul lor vor fi amenajate parcări.

"Un garaj de ăsta ar crea loc pentru trei maşini. Ba chiar patru. Că deşi au garaje, ţin maşinile tot afară, iar înăuntru, grătarele, butoaiele cu vin şi murăturile", ne spune un alt locatar, care ieşise şi el la scuturat zăpada de pe autoturism.

Parcuri noi, încă nevandalizate

Având atâtea zone cu spaţii verzi, Micro 16 se bucură şi de existenţa unui număr considerabil de parcuri pentru copii, în comparaţie cu alte cartiere. Am numărat patru, în periplul  nostru, fără a avea pretenţia că le-am identificat pe toate. E drept, că unele sunt făcute recent, dar lucrul acesta nu poate decât să ne bucure, arătând că măcar  câte ceva se mai îmbunătăţeşte de la un an la altul. În plus, am constatat că, din fericire, leagănele, balansoarele şi toboganele sunt încă la locul lor, n-au fost rupte sau smulse, semn că fie s-a mai civilizat lumea, fie că există un ochi vigilent care veghează să nu fie distruse.

Pentru că ningea viscolit şi era frig, parcurile erau goale în momentul trecerii noastre şi nu ne-am putut da seama dacă erau sau nu curate, dar aşa, acoperite de zăpadă, făceau o impresie bună, dând cartierului un aspect paşnic şi îngrijit.

Ecologic şi decorativ

Într-una dintre grădinile cartierului, ne-a atras atenţia un brad împodobit. Deşi iniţial am crezut că  e vorba de un pom de Crăciun, pe care fostul proprietar l-a înfipt pur şi simplu acolo, fiindu-i lene să-l ducă la pubelă sau pentru că încă nu se îndura să renunţe la atmosfera de sărbătoare, când ne-am apropiat, am descoperit că era plantat în grădină, alături de un alt "frăţior". Semn că, în Micro 16, unii locuitori şi-au însuşit varianta ecologică a bradului, acela achiziţionat în ghiveci, pe care apoi l-au lăsat să trăiască, sădindu-l în grădină.

Maidanezii împart cartierul în două

Nici aici problema câinilor maidanezi nu este rezolvată satisfăcător şi, bietele patrupede, care nu au nicio vină pentru neputinţa autorităţilor de a lua măsuri corecte şi satisfăcătoare, împart cetăţenii cartierului în două tabere adverse: cei care îi îngrijesc, dar şi cei care se tem să treacă prin anumite zone, de teamă să nu fie atacaţi de "paznicul" locului. În periplul nostru, am fost întâmpinaţi destul de ostil de un câine, care s-a mulţumit doar să latre, fără a fi violent.

Iluminatul public şi gropile din asfalt fac viaţa amară

Mult mai curat decât alte zone ale Galaţiului, răsfăţat de numeroase spaţii verzi şi oameni ceva mai civilizaţi decât în alte părţi, aceasta este prima impresie pe care o lasă Micro 16. Cu toate acestea, locuitorii de aici se luptă cu câteva probleme de ani, iar autorităţile se mişcă, dar cu viteza melcului.

Primul cetăţean cu care am stat de vorbă, Nicolae Bălan, ne-a declarat că, în mare, e mulţumit de zona în care locuieşte. "Lumea a început să priceapă că e responsabilă de mizeria din jur şi a început să fie mai atentă. Sunt gunoaie mai puţine, iar cei de la Ecosal îşi fac treaba, vin zilnic şi ridică resturile menajere. Astfel, mai tot timpul, în jurul pubelelor este relativ curat", ne spune cetăţeanul respectiv.

Acelaşi lucru ni l-a precizat şi Daniel Horoiu, care e mulţumit că are vecini liniştiţi, că se ridică gunoiul la timp şi că oamenii au mai multă grijă să păstreze curăţenia cartierului.

Trecând printre blocuri, am înclinat să  le dăm dreptate. Toate zonele de colectat  resturile menajere erau curate, cu o singură excepţie: cineva lăsase un brad pe lângă pubele, pentru a putea fi luat şi refolosit, nu musai din lipsă de civilizaţie. Poate şi din cauza ninsorii care acoperise grădinile, spaţiile dintre blocuri păreau curate, nu am văzut pet-uri, nici doze de bere şi nici sacoşe cu gunoi aruncate de la balcon, ca prin alte părţi.

Cu toate acestea, sunt lucruri nerezolvate de ani de zile, care le fac locuitorilor viaţa amară, în timp ce autorităţile sunt prea puţin dispuse să le remedieze. Deşi nu în toate zonele, oamenii se plâng că spaţiile dintre blocuri nu sunt suficient luminate şi că străzile şi trotuarele n-au mai fost prin unele locuri asfaltate de mai bine de 50 de ani. "S-au mai cârpit pe ici, pe colo gropile şi s-au mai aranjat câteva trotuare, dar nu e suficient", recunoaşte Nicolae Bălan.

De iluminatul prost şi de gropile din asfalt s-a plâns şi Simona Avram. "Sunt gropi peste tot. Eu stau de puţină vreme în cartier, dar sunt vecini care susţin că sunt deja "istorice". Le-am învăţat pe de rost, dar tot îţi rupi maşina în ele. Însă, cel mai mult mă necăjeşte bezna de pe străzi. Şi când vii dinspre Carrefour spre părculeţ, şi când intri în cartier de pe strada Frunzei, după ce că sunt gropi, e şi beznă totală. Într-o seară, mi-a ieşit un om în faţă, dintre maşini, îmbrăcat în negru. Noroc că l-am văzut şi am frânat în ultimul moment. Aş lăsa maşina şi aş merge pe  jos, dar nici nu mă gândesc, pe un aşa întuneric", e de părere doamna Avram.

Aleea cu "noroace" de la câinii cu stăpân

Deşi Micro 16 pare să fie, la ora actuală, unul dintre cele mai liniştite şi curate cartiere, mai sunt gălăţeni care încă mai au de învăţat la capitolul civilizaţie. După cum  am mai  spus, nici cartierul din zona fostului Continental nu o duce mai bine în privinţa câinilor fără stăpân. Dimpotrivă, aici numărul patrupedelor este sporit, pentru că sunt şi foarte mulţi deţinători de animale de companie. Nu e nimic rău în asta, până la faptul că gălăţenii încă nu s-au obişnuit să strângă mizeria făcută de prietenul necuvântător.

"Îmi plac câinii, nu mă deranjează că sunt atât de mulţi în zonă. Însă, între blocuri, pe aleile din spaţiile verzi nu ai pe unde să calci fără să te murdăreşti. În zona blocului F5, este o  alee  pe  care nu  se poate merge deloc, deşi face legătura cu capătul staţiei. Îi zicem "aleea cu noroace". Ce să faci? Mai avem încă multe de învăţat până să putem spune că suntem civilizaţi", ne spune un cetăţean.

Toate acestea se întâmplă deşi, în vară, consilierii locali au votat o hotărâte prin care "se consideră contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 200 şi 1.000 de lei pentru persoane fizice şi, respectiv, 500 - 1.500 de lei pentru persoane juridice, necurăţirea de către proprietarii câinilor a excrementelor lăsate în locurile unde circulaţia câinilor este permisă".

Copacii uscaţi ameninţă siguranţa trecătorilor

Cum am nimerit în raidul nostru prin cartier în plin cod portocaliu de viscol, am putut trăi "pe viu" adrenalina provocată de copacii cu crengi uscate care se clatină ameninţător deasupra capetelor noastre, atunci când trecem pe aleile înguste dintre blocuri. Vara, pe vreme frumoasă, cartierul de lângă fostul Continental este unul dintre cel mai plăcute, având spaţii verzi şi arbori bătrâni, care dau umbră şi răcoare. Însă, pe vântul acesta, care sună sinistru şi care zgâlţâie din toate încheieturile crengile, lovindu-le între ele, sentimentul nu e tocmai plăcut. O femeie, care trece grăbită pe alee, se uită ca şi noi cu îngrijorare spre păienjenişul mişcător de deasupra capului. "Stau de 40 de ani aici, iar copacii erau mari de atunci, acum sunt foarte bătrâni. Bine că îi ciopârţesc pe cei de pe Brăilei, dar la noi nu vine nimeni să-i mai cureţe. Se aşteaptă, probabil, să pice cuiva în cap sau să strice vreo maşină, ca să se facă ceva", spune pe fugă femeia.

Blocuri colorate într-un cartier gri

Tot în Micro 16 au fost anvelopate cu finanţare europeană pentru creşterea performanţei energetice primele trei blocuri din Galaţi. Este vorba despre blocurile L, A7 şi A21, lucrările fiind realizate în timpul mandatului lui Marius Stan. La blocul L, care are cinci scări şi 100 de apartamente, valoarea contractului a fost de 2,26 milioane de lei. Pentru blocurile A7 şi A21, fiecare cu câte trei scări şi 60 de apartamente, valoarea comună a contractului a fost de 2,8 milioane de lei.

 

Citit 6456 ori Ultima modificare Duminică, 21 Ianuarie 2018 19:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.